Raja esti turvapaikanhakijan pääsyn omaan taidenäyttelyyn – nyt teoksia esitellään Kemissä

Kemin sarjakuvakeskuksessa on esillä 21-vuotiaan Ali Alghazalin maalauksia. Tämä on jo nuoren taiteilijan toinen näyttely: ensimmäisessä hän ei voinut itse käydä, koska se pidettiin Ruotsin puolella.

näyttelyt
Ali Alghazal näyttely Kemin sarjakuvakeskuksella.
Ali Alghazalin näyttely on esillä Kemin sarjakuvakeskuksessa.Minna Aula / Yle

Suuren turvapaikanhakijajoukon mukana saapui vuonna 2015 Suomeen myös irakilainen Ali Alghazal. Nyt 21-vuotias kuvataiteilija asuu Tornion vastaanottokeskuksessa. Tie kuvataiteilijaksi oli selvä jo pienenä: Alghazalin isoisä opettaa ja tekee kuvataidetta Bagdadissa ja jo 8-vuotiaana nuori mies alkoi isoisänsä oppiin.

– Muotoilen savesta ja puusta, kuten isoisäni. Hän on opettanut minulle myös maalaamista.

Irakissa puu on pehmeämpää kuin esimerkiksi Suomessa. Puuta muotoillaan moottorisahalla tai taltalla. Suomessa Alghazal ei vielä ole päässyt veistämään puuta, mutta toivoo sen tulevaisuudessa olevan mahdollista.

– Puun veistäminen ei ole helppoa. Puu on täynnä syitä ja se menee helposti rikki. Suomessa puu on hyvin vahvaa, Alghazal kertoo.

Mies näyttää valokuvaa isoisästään ja tekemistään töistä taidekoulussa Bagdadissa. Alghazali opiskeli samassa taidekoulussa, jossa isoisä on opettajana.

– Kun teen taidetta, se saa minut tuntemaan oloni paremmaksi. Se on minun työni. Tuntuu hyvältä kun ihmiset katsovat teoksiani. Isoisäni on tehnyt muun muassa ison seinämaalauksen Bagdadiin. Hän on opettanut minulle paljon, Alghazal sanoo.

Ali Alghazalin veistotyö Bagdadin taidekoulussa.
Ali Alghazal opiskeli Bagdadin taidekoulussa muun muassa isoisänsä opissa.Ali Alghazal

"On vain mustaa ja valkoista"

Tornion vastaanottokeskuksen suomen kielen ja kulttuurin opettaja Hilkka Kulju sanoo, että kyseessä on jo toinen Ali Alghazalin näyttely. Ensimmäisessä näyttelyssä hän ei päässyt itse käymään, koska se pidettiin Ruotsin puolella, Haaparannalla.

– Jos vain tiedämme, että turvapaikanhakija on lahjakas jollakin alalla, niin pyrimme auttamaan, esimerkiksi näyttelytilojen etsimisessä, Kulju sanoo.

Alghazal pakeni Irakista, jossa tilanne hänen mukaansa oli huono taiteen tekemiselle.

– Irakissa en voinut tehdä kaikkea mitä halusin. Jos teen taidetta, minulle on tultu sanomaan, että ei voi tehdä näin koska islam tai haram. Ystävilleni on tehty pahaa ja myös isoisäni on vaikeuksissa. Hänen käsiään on vahingoitettu ja hän voi nykyisin opettaa, mutta ei itse veistää, Alghazal kertoo.

Haram on arabiankielinen sana, joka tarkoittaa kiellettyä. Isoisän kokeman painostuksen jälkeen Alghazal kertoo lähteneensä pakoon.

Ali Alghazal näyttely Kemin sarjakuvakeskuksella.
"Tämä on kuin minä. Hän on vahva poika, mutta ei saa tehdä mitä haluaa. Hän ei voi laittaa haluamiaan värejä elämäänsä", kuvataiteilija Ali Alghazal kertoo.Minna Aula / Yle

Alghazalin töitä on esillä Kemin sarjakuvakeskuksessa maaliskuun loppuun saakka. Erään suuren, harmaansävyisen teoksen eteen hän pysähtyy ja osoittaa kuvaa.

– Tämä on kuin minä. Hän on vahva poika, mutta ei saa tehdä mitä haluaa. Hän ei voi laittaa haluamiaan värejä elämäänsä. Se on vain mustaa ja valkoista.