Hyppää sisältöön

Livetilastointia ja videotarkastuksia - Miltä lätkäpeli näyttää toimitsija-aitiosta?

Jääkiekko-ottelun pieniä yksityiskohtia tilastoivia toimitsijoita yhdistää rakkaus lajiin.

Laukaisukartan tekoa toimitsija-aitiossa. Kuva: Pipsa Uutto / Yle

Porin Isomäki Areenalla on käynnistymässä Ässien ja HPK:n välinen runkosarjan ottelu. Jäällä luistelevien erotuomareiden lisäksi ottelua seuraa silmä kovana lehtereiltä yhteensä 13 toimitsijaa.

Kaikki heistä on kokeet suorittaneita toimitsijoita ja Porin jääkiekkoerotuomarit ry:n jäseniä.

Kyseessä on joukko, joka vastaa pelin tapahtumista koostettavan statistiikan keräämisestä ja sen julkaisemisesta. Yleisölle loputtomalta tuntuva tilastointi voi olla hupia, mutta kaukalossa työskenteleville pelaajille siitä on paljon hyötyä.

Tilastointia rutiinilla

Pöytäkirjan tekijä Anjuta Laakso lähtee puoli tuntia ennen ottelua keräämään joukkueiden listoja aloituskokoonpanoista. Usein ne on ilmoitettu jo hyvissä ajoin ennen ottelua, mutta Laakso tarkastaa, ettei niihin ole tullut muutoksia.

Hän pelasi itse jääkiekkoa kymmenen vuoden ajan. Omien pelien päätyttyä Laakso löysi itsensä hallilta toimitsijan takki päällään.

– En osannut olla kiekosta erossa, vaikka lopetin harrastamisen.

Laakso kirjaa pelin jokaisen jäähyn, torjunnan ja maalin. Kilahdus ilmoittaa, että tiedot ovat päivittyneet samalla Liigan nettisivuille.

Tapahtumien tilastoiminen sujuu jutustelun lomassa luontevasti. Harjaantunut silmä ja rutiini auttavat ottelun tapahtumien hahmottamisessa.

En osannut olla kiekosta erossa, vaikka lopetin harrastamisen.

Anjuta Laakso

Hankalimpaan paikkaan Laakso joutui ensimmäisenä toimitsijakautenaan nuorten divariottelussa.

– Vastustaja otti niin paljon jäähyjä, että peli jouduttiin keskeyttämään. Se oli jännä tilanne.

Ässien ja HPK:n ottelussa ensimmäinen erä sujuu toimihenkilön näkökulmasta rauhallisesti. Sitten halli vaimenee.

Vierasjoukkueen Harri Kainulainen niittaa ottelun lukemiksi 0-1.

Ensimmäisen erän osalta Laakso kirjaa Ässille kahdeksan ja HPK:lle kuusi torjuntaa. Maaleja nähtiin yksi, kuten jäähyjäkin.

Lörppykiekko vai laukaus?

Marko Sulonen kiipeää ahtaaseen toimitsijakoppiin ennen toisen erän alkua.

Sulosen tehtävä on tilastoida laukaukset – mistä ne lähtivät, kuka laukoi, mihin kuti suuntautui ja torjuiko maalivahti.

Maaliin menneet vedot merkataan punaisella. Niitä on kartalla toistaiseksi vain yksi – Harri Kainulaisen avausmaali ensimmäisessä erässä.

Joskus laukausta on hankala määritellä.

– Jos puolustava joukkue laittaa vastustajan alueelle lörppykiekon, se ei välttämättä ole laukaus. Jos maalivahti joutuu kuitenkin torjumaan, se voidaan laskea laukaukseksi.

Laukaisukartta. Kuva: Pipsa Uutto / Yle

Samassa aitiossa seurataan myös aloituksia. Se joukkue, jolle kiekko kahinoiden jälkeen jää, voittaa aloituksen. Näin pystytään myös laskemaan keskushyökkääjien aloitusprosentit.

Sulosella ei ole omaa pelitaustaa. Hän kuvailee itseään lähinnä penkkiurheilijaksi. Toimitsijaksi hän ryhtyi 1990-luvun puolivälissä.

– Muistan kuinka torjuntoja tilastoitiin seisomakatsomon puisilla penkeillä. Isoilla kylteillä viitottiin toimitsija-aitioon. Sähköistynyt tekniikka on helpottanut paljon.

Peliajat ylös

Marko Sulosen kanssa samassa aitiossa työskentelee kolme muuta toimitsijaa. Porukan vastuulla on myös peliaikojen tilastointi.

Tavallisen kiekkokatsojan mielestä pelaajien liikkumisen seuraaminen jään ja vaihtoaition välillä voi tuntua mahdottomolta tehtävältä.

Kaikilla meillä on kuitenkin ymmärrys lajista ja se tekee tästä helpompaa.

Marko Sulonen

Tarkkaavaisuutta se vaatiikin.

– Katse ei voi olla koko ajan kiekossa. Laukauksia voi merkata käsin, mutta vaihtojen tarkkailuun tarvii jo tietokonetta. Kaikilla meillä on kuitenkin ymmärrys lajista ja se tekee tästä helpompaa, Sulonen toteaa.

Tilastot eivät ole pelkästään yleisön huviksi tehtävää kirjaamista. Erätauoilla tilastot toimitetaan joukkueiden valmentajille.

– Tilastot ovat myös työkaluja valmentajille. Heitä varmasti kiinnostavat laukausten määrä ja pelaajien peliajat.

Toisessa erässä ei maaleja nähdä. Ässät laukoo erässä 25, HPK 26 kertaa.

Kuka syötti?

Maalisyöttäjiä nimeävä Jukka Latva työskentelee yksin omassa kopissaan. Vuonna 1981 erotuomarikortin suorittanut konkaritoimitsija tunnistaa sekä koti- että vierasjoukkueen pelaajat pelinumeron perusteella.

Latvalla, kuten muillakin toimitsijoilla on ollut helppo ilta. Maaleja on nähty vain yksi. Syöttäjiksi toimitsija on merkinnyt Petteri Nikkilän ja Sakari Mannisen.

– Ensimmäisen syöttäjän löytää yleensä helposti, mutta toisen syöttäjän nimeämiseen tarvitaan usein videotuomarin apua.

Latva vihelsi jäällä otteluista monta vuotta, kunnes eläköityi tuomaritoiminnasta muutama vuosi sitten.

– Jääkiekosta en ole päässyt irti.

Kolmas erä käynnistyy ja HPK johtaa edelleen.

Kuva: Pipsa Uutto / Yle

Katsotaan videolta

Otteluvalvoja Pertti Juhola ja hänen vieressään työskentelevä videotuomari pitelevät käsissään tärkeitä lankoja. He tutkivat maalit, syöttäjät ja muut tilanteet, joissa tarvitaan videotarkastusta.

Pelitilanteet saadaan tarkastamossa näkyviin 45 sekunnin viiveellä. Se selittää piinaavat hetket ennen maalin hyväksymistä tai hylkäämistä.

Valvojilla on jatkuva yhteys pelin erotuomareihin. He eivät kuitenkaan puutu päätöksiin, ellei heiltä kysytä mielipidettä.

– Ei me täältä jäähyjä jaella. Olemme kuitenkin tietynlaisessa poliisin virassa, Juhola sanoo.

Joskus jäällä nähdään rumia tilanteita, jotka saattavat vaatia jatkotoimenpiteitä. Otteluvalvoja lähettää nauhan eteenpäin Helsinkiin SM-liigan videotuomareille, jotka päättävät tarvitaanko kurinpidollisia toimenpiteitä.

Yhtäkkiä halli räjähtää raivoisiin suosionosoituksiin. Ässien Simon Suoranta tasoittaa pelin ajassa 51:04.

– Ei epäilystäkään. Maali se on, Juhola mutisee mikrofoniin.

Viimeinen vastuu

Otteluvalvoja huolehtii myös yleisestä turvallisuudesta. Pelin jälkeen hän valvoo, että pressitilaisuus sujuu rauhallisesti. Sen jälkeen käydään ottelun tapahtumat läpi erotuomareiden kanssa.

Erotuomari on ainut taho, joka voi vaatia videotarkastusta. Sen jälkeen Pertti Juhola kantaa viimeisen vastuun päätöksistä.

Pelissä tapahtuu. Ässien pelaaja ajaa maalille kovalla vauhdilla ja kaatuu maalivahdin syliin. Kiekko valuu maaliin. 

Ei me täältä jäähyjä jaella. Olemme kuitenkin tietynlaisessa poliisin virassa.

otteluvalvoja Pertti Juhola

Juholan korvanappiin alkaa kuulua puhetta.

– Mitä? Tuleksää videolle vai? Selvä, me katotaan tilanne. Ihan rauhassa vaan.

Videolta näkyy selvästi, miten maali on ehtinyt siirtyä pois paikoiltaan ennen kuin Ässä-puolustaja Maksim Matushkin saa survottua kiekon sisään.

– Ihan selkeä tilanne. Maali pois paikoiltaan, ei ole maali, Juhola huutaa mikkiin.

Normaalisti tuomarit eivät paljon kommunikoi videotarkastamon kanssa. Erätauoilla he haluavat kuitenkin palautetta tuomioistaan. Tällä kertaa tuomarointi on ollut laadukasta.

Ottelu lähenee loppua. Tasatilanteessa edessä häämöttää jatkoaika. Sitten HPK:n Sakari Manninen iskee voitto-osuman ajassa 58:41.

Porilaiset toimitsijat puhisevat kopissaan. Puolueeton toimitsijuus ei pidättele tunnesiteitä kotijoukkueeseen.

– Matushkin antaa suoraan vastustajan lapaan kiekon. Ei syöttäjiä. Se oli siinä, Juhola toteaa mikkiin.

Ässät – HPK: 1-2.