Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Puolueanalyysi:

Kristillis­demokraatit

Kuntavaalit ovat Sari Essayahin ensimmäinen testi puoluejohtajana. Essayah nousi KD:n johtoon kesällä 2015 Päivi Räsäsen tiukkapipoisena pidetyn kauden jälkeen.

Julkaistu 16.3.2017

Viisi pointtia kristillis­demokraateista

Lähtökohdat

Kristillisdemokraatit on ehdokasasettelultaan puolueista tasa-arvoisin, ehdokkaina on lähes saman verran naisia ja miehiä.

Kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen kristillisdemokraattien kannatus on juuttunut alle neljän prosentin lukemiin. Puoluejohtajan vaihdos ei ole tuonut toivottua rytmin muutosta.

Viime kuntavaalien aikoihin kristillisdemokraatit istuivat hallituksessa ja Päivi Räsänen kantoi sisäministerin salkkua. Kuntavaaleissa KD keräsi tavanomaisen 3,7 ja eduskuntavaaleissa 3,5 prosentin äänisaaliin.

Politiikassa sekä hallituksessa että nyt oppositiossa KD on näkynyt erityisesti samaa sukupuolta olevien avioliiton vastustamisessa.

Tavoitteet

Kuntavaaleista kristillisdemokraatit toivovat ponnahduslautaa eduskuntavaaleihin. Ehdokkaita on nyt sata enemmän kuin viime kuntavaaleissa, mutta suurta läpimurtoa ei ole näköpiirissä.

Kristillisdemokraattien johdossa eläteltiin toiveita, että perussuomalaisten kannatuksen romahdus sataisi oppositiossa KD:n laariin. Tästä ei ole mitään merkkejä, vaikka PS:n entinen vaikuttaja Harri Lindell tulikin Paavo Väyrysen mukana KD:n ehdokaslistalle Helsinkiin.

Yksi pääsky ei vielä kesää tehnyt.

Väriläiskä

Kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokkaiden ehdoton väriläiskä on kansalaispuolueen perustaja ja keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, 70.

Keskustan johto savustaa Väyrystä ulos puolueesta eikä Väyrynen kelvannut keskustan ehdokkaaksi Keminmaalla. Väyrynen vastasi tuomalla oman Terve Helsinki -ryhmänsä kristillisdemokraattien listoille sitoutumattomina ehdokkaina.

Kristillisdemokraatit on yrittänyt kiemurrella irti osasta Väyrysen perässä listoille tulleista. Herätys tuli kuitenkin liian myöhään, sillä ehdokaslistat oli jo ehditty jättää.

Seuraa tätä

Vaaliohjelmassaan kristillisdemokraatit vaatii pieniä ryhmäkokoja päivähoitoon ja kouluihin sekä lisää joustoa perhe-etuuksiin.

KD haluaa säilyttää kotihoidontuen ja kuntalisät. Puolueessa on laskettu, että esimerkiksi alle 3-vuotiaan lapsen päivähoito kunnan päiväkodissa maksaa 14 000 — 17 000 euroa vuodessa.

Iskulause

Kristillisdemokraattien vaalitunnuksena on Inhimillisempi ote. Vaaliohjelmaa esitellyt puheenjohtaja Sari Essayah sanoi KD:n ajavan inhimillistä otetta lasten, perheiden ja vanhusten hyväksi.

Hallituksessa KD oli  vuosina 2011—15 leikkaamassa muun muassa kuntien valtionosuuksia, mikä pakotti kuntia säästämään lasten, perheiden ja vanhusten palveluista.