Ateneum tekee julkisivun banderollilla pakolaispolitiikkaa – "Meidänkin pitää voida ottaa kantaa"

Taidemuseo haluaa tukea banderollilla kulttuurialan ammattilaisten kannanottoa humaanin pakolaispolitiikan ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen puolesta.

Ateneum
refugees welcome - juliste Ateneumin seinällä.
Jenni Nurminen / Kansallisgalleria

Ateneumin taidemuseo nosti perjantaina Kaivokadun puoleiselle julkisivulleen banderollin, jossa nähtävä teos kommentoi Välimerellä tapahtuvaa humanitaarista kriisiä. Kuva on graffititaiteilija EGSin teoksesta Europe’s Greatest Shame #11. Banderollin alalaidassa on teksti Refugees Welcome eli pakolaiset tervetuloa.

Banderolli laitettiin esille samaan aikaan, kun Helsingin Rautatientorilla julkistettiin perjantaina kulttuurialan ammattilaisten kannanotto. Siinä vaaditaan turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamista ja muistutetaan turvapaikanhakijoiden oikeudesta osoittaa mieltään. Image-lehden julkaisemassa kannanotossa (siirryt toiseen palveluun) on mukana noin 10 000 taide- ja kulttuurialan ammattilaista.

Ateneum halusi olla tukemassa kannanottoa. Banderolli on poliittisesti kantaaottava, mikä on perinteiselle, julkisin varoin rahoitettavalle taidemuseolle harvinaista.

– Kyllä tämä on epätyypillistä. Mielestäni yhteiskunnan eri toimijoiden pitää kuitenkin pystyä ottamaan kantaa asioihin, sanoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

Banderolliin ei valtion varoja

Ateneum painottaa, että banderollin painattaminen ja nostaminen on kustannettu yksityishenkilöiden lahjoitusten avulla. Ateneum ei ole myöskään osallistunut keräykseen.

– Yksityiset kansalaiset olivat asiassa aktiivisia ja katsottiin, että tämä on kannattamisen arvoista. Tämä oli myös osoitus siitä, että asioihin voidaan reagoida nopeasti, sillä ehdotus tästä tuli viime viikolla, kertoo Pettersson.

Taidemuseo on saanut banderollista pääasiassa myönteistä palautetta. Monet ovat kehuneet Ateneumia rohkeasta vedosta. Osassa kommenteista on myös kritisoitu julkisin varoin ylläpidettävää laitosta politikoinnista.

– Meille tulleesta palautteesta 95 prosenttia on ollut positiivista ja kannustavaa. Joukossa on tietenkin mukana myös kriittisiä ääniä, sillä tällaiset asiat jakavat mielipiteitä, sanoo Pettersson.

Ateneum pitää banderollia julkisivullaan viikon ajan.