Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Puolueanalyysi:

Keskusta

Kuntavaalit on keskustalle hallituspolitiikan suosion mittari. Vaalitulos kertoo, hyväksyvätkö kansalaiset jättiuudistukset, jotka mullistavat hallinnon, palvelut ja kuntien tehtävät.

Julkaistu 21.3.2017

Viisi pointtia keskustasta

Lähtökohdat

Pääministeripuolue keskusta lähtee kuntavaaleihin haastajana. Puolueella on takanaan kolme perättäistä kuntavaalitappiota.

Kannatusmittaukset osoittavat lisäksi, että keskusta on menettänyt eduskuntavaaleissa nappaamansa suurimman puolueen aseman demareille. Hallitusvastuu on nakertanut keskustan suosiota.

Gallupit eivät kuitenkaan ennakoi tarkasti puolueiden kannatusta paikallistasolla. Siksi on vaikeaa ennustaa, mille sijalle keskusta kuntavaaleissa päätyy.

Valtuutettujen määrällä mitaten keskusta on yhä maan suurin kuntapuolue. Äänisaaliinsa (18,7 %) perusteella se oli viime kuntavaaleissa vasta kolmanneksi suurin puolue.

Tavoitteet

Tappiokierteen murtaminen on keskustalle tärkeää. Puolue on heikko etelän suurissa kaupungeissa ja perussuomalaisten nousu on murentanut keskustan asemia myös maakunnissa.

Vuoden 2000 vaaleissa keskusta oli suurin kuntapuolue sekä valtuutettujen määrällä että ääniosuudella (23,8 %) mitaten.

Noihin lukemiin keskusta tuskin nyt yltää. Puolue tietää kuitenkin, että kannatuksen luisu on katkaistavissa, koska perussuomalaisten suosio on hiipunut.

Kuntavaalit on keskustalle tärkeä mittari. Jos puolueen kannatus nousee, keskusta kokee kansan siunaavan hallituksen suunnitelmat, joilla on määrä muuttaa rajusti kuntien roolia ja kansalaisten palveluja.

Seuraa tätä

Aiotko äänestää keskustan ehdokasta sen perusteella, mitä mieltä hän on jostain paikallisesta hankkeesta?

Jos aiot, seuraa, miten puolueen paikalliset johtohenkilöt kommentoivat asiaa. Koeta myös tarkistaa, onko keskusta tehnyt asiasta sitoumuksia muiden valtuustoryhmien kanssa. Jos ehdokkaasi on asiassa aivan eri kannalla kuin puolueen vaikuttajat, saatat vaalien jälkeen kokea äänesi menneen hukkaan.

Ylen vaalikoneessa keskustan ehdokkaat jakautuvat kahteen vastakkaiseen ryhmään esimerkiksi tässä väittämässä: Kuntien tulee tarjota lasten päivähoidon varhaiskasvatus ilmaiseksi kaikille lapsille.

Hyvin samanmielisiä puolueen ehdokkaat olivat muun muassa siitä, että kuntien pitää laittaa varoja liikuntapaikkojen rakentamiseen.

Väriläiskä

Ehdoton väriläiskä keskustan kuntavaaliehdokkaiden joukossa on Sami Helle. Hän on tullut tunnetuksi Pertti Kurikan nimipäivä -yhtyeen basistina.

Kehitysvammaisista muusikoista koottu bändi edusti Suomea vuoden 2015 euroviisuissa. Edustuskappale oli ”Aina mun pitää”. Helle on yksi sen tekijöistä.

Monta tuoretta megaluokan julkkiskasvoa keskustan listoilta ei tällä kertaa löydy.

Puolueen ikiaikainen huomiomagneetti, kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynenkin on nyt kristillisdemokraattien listalla sitoutumattomana ehdokkaana.

Se, että räikeät värit puuttuvat keskustan listoilta voi olla sekä puolueelle että äänestäjille pikemminkin etu kuin ongelma.

Iskulause

Keskustan vaali-iskulause on: Huolenpitoa — huomennakin. Puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoo keskustan kutsuvan suomalaisia huolenpitotalkoisiin.

Keskusta julistaa käyvänsä vaaleihin tasa-arvoisten palvelujen turvaamiseksi. Puolueen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden remontti ja maakuntauudistus toteutetaan tästä syystä.

Keskustan johto pitää sote-suunnitelmaa siis vaalivalttina. Se saattaa osoittautua vaaleissa myös hanttikortiksi.

Ylen hiljattain tekemä kysely paljasti, että monet pienten kuntien keskustavaikuttajat pelkäävät sote-palveluiden heikkenevän ja keskittyvän uudistuksen myötä kaupunkeihin. Syrjäseuduilla moni pelkää, että hoivan tarpeessa olevista saatetaan pian joutua huolehtimaan talkoilla.