1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikä politiikassa vetoaa? Viisi RKP:n ehdokasta kertoo – Leskirouva Linnea: "Jopa vessapaperissa on politiikkaa"

RKP:n ehdokkaissa on muun muassa turvapaikanhakijan palkkaamisesta julkkikseksi noussut kirkkonummelaisrouva sekä tunisialaislähtöinen kampaamoyrittäjä.

kuntavaalit
Grafiikka
Carl-Wilhelm Stenman

"Olen ollut nyt kolme vuotta RKP-nuorissa. Innostuin toiminnasta, kun lähdimme kavereidemme kanssa heidän järjestämilleen sitseille Helsinkiin. Kiinnostuin politiikasta vasta intin jälkeen. Aloin esimerkiksi lukea enemmän uutisia. Voi olla, että haluan parantaa maailmaa, koska minusta tulee luokanopettaja.

Kuntavaaliehdokkaaksi lähdin, koska haluan Luodon olevan houkutteleva kunta ja on kiva olla mukana päätöksenteossa. Kuntapolitiikassa voi vaikuttaa melko suoraan, joten voi olla, että kyseessä ovat tärkeimmät vaalit. Kukaan ei ole ihmetellyt, että näin nuori on ehdokkaana.

Minulle oli aika selvää, että on vain yksi puolue, joka pystyy puolustamaan ruotsinkielisten oikeuksia. RKP on myös liberaali puolue ja huomioi vähemmistöt ja yksilön omat valinnat."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Mistä on kyse?

  • Esittelemme Ylen puoluepäivinä jokaisesta puolueesta viisi erilaista kuntavaaliehdokasta avataksemme, mitä syitä ehdokkailla on lähteä kuntapolitiikkaan.
  • Ehdokkaat kertovat myös, miksi he ovat valinneet juuri kyseisen puolueen.
  • Mukana on nuori ensikertalainen, jo useamman kauden valtuustossa ollut konkari ja maahanmuuttajataustainen ehdokas.
  • Lisäksi jutussa esitellään yksi ehdokas kunnasta, jossa puolue menestyi erityisen hyvin viime kuntavaaleissa, ja yksi yleisölle ennalta tuttu kasvo.
  • Jutussa esitellyt henkilöt on valittu pääasiassa Ylen vaaligalleriavideoista (siirryt toiseen palveluun) ja Ylen vaalikoneeseen (siirryt toiseen palveluun) vastanneista ehdokkaista
Terhi Vörlund-Wallenius

"En ole aina ollut politiikasta kiinnostunut. Itse asiassa, kun 90-luvulla kerroin äidilleni lähteväni ehdokkaaksi, hän puhkesi varsinaiseen röhönauruun. Olen kuulemma 13-vuotiaana hyppinyt lapsuudenkodissani Vaasassa tasajalkaa ja vannonut, etten laita koskaan politiikkaan edes vasenta pikkusormeani.

Olen ollut Turun kaupunginvaltuustossa nyt parikymmentä vuotta. Lähdin aikoinani mukaan, sillä minua kysyttiin ja esillä oli tärkeäksi kokemani terveydenhuoltoon liittyvä asia.

Pääsääntöisesti olen pitänyt tästä hommasta. Totta kai joskus tulee turhautumista ja kiukkua, jos esimerkiksi maahanmuutto saadaan liitettyä negatiivisella tavalla jopa kaava-asioihin. Kuitenkin varsinkin lautakuntatyö saa kokemaan, että tekee jotain hyödyllistä ja että pystyy vaikuttamaan.

RKP:hen päädyin, sillä alun perin asia, jota halusin ajaa, liittyi nimenomaan ruotsin kieleen terveydenhuollossa. Olen myös kaksikielisestä suvusta isän puolelta ja Turkuun muutettuani sain paljon ruotsinkielisiä ystäviä ja myöhemmin ruotsinkielisen aviomiehen. Työtänikin teen ruotsiksi. Olen surullinen siitä, että mielestäni kaksikielisyys on uhattuna."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Akim Baya

"Olen asunut Suomessa yli 30 vuotta. Alun perin olen Tunisiasta, mutta muutin teini-ikäisenä Ranskaan. Siellä tutustuin suomalaiseen vaimooni ja lopulta muutimme Suomeen.

Suomessa olen kokenut itseni etuoikeutetuksi eikä itselleni ole tapahtunut mitään ikävää. Haluan kuitenkin puolustaa muita. Minua harmittaa, että jopa fiksun oloiset ihmiset puhuvat maahanmuuttajista epäkunnioittavasti. Toivon, että ihmiset kunnioittaisivat toisiaan.

Olen ollut ehdolla kerran aiemminkin. Nyt lähdin ehdolle, sillä joka paikassa Euroopassa ja maailmassa asiat muuttuvat eikä se näytä hyvältä. Jotkut esimerkiksi tekevät maahanmuuttajilla ja pakolaisilla propagandaa ja syyllistävät heitä milloin mistäkin. Tuntuu, että minulla on asiaa ja enkä halua olla vain hiljaa.

RKP pyysi minua ehdolle. Pidän sitä liberaalina ja tasa-arvoa edistävänä puolueena. Alussa en ollut varma, lähdenkö ehdolle, mutta nyt tuntuu, että päätös oli oikea."

Ehdokas Ylen vaaligalleriassa ja vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Mikä on puoluepäivä?

  • Yle esittelee 14.3. alkaen joka tiistai, keskiviikko ja torstai yhden kuntavaaleihin valmistautuvan eduskuntapuolueen.
  • Puoluepäivän aikana Ylen eri välineissä pureudutaan puolueen vaaliteemoihin, ehdokkaisiin ja näkemyksiin kuntavaalikysymyksistä.
  • Puoluepäivä näkyy aamusta iltaan verkossa, tv:ssä ja radiossa.
Anette Storsved

"Politiikka on kiinnostanut minua aina. Isäni on ollut kauan mukana politiikassa ja olen keskustellut hänen kanssaan näistä asioista. Moni vain valittaa, mutta ei tee mitään. Ajattelin, että yritän mukaan ja yritän tehdä jotain konkreettista. Muistan esimerkiksi, kun opiskeluaikanani puhuttiin kyläkoulujen sulkemisista ja ajattelin, että se on niin väärin.

RKP:ssä olen, koska nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä on mielestäni tärkeää näyttää, että vaikka puhumme ruotsia, mekin olemme täällä ja mekin olemme suomalaisia. Syömme yhtä lailla makkaraa ja käymme saunassa.

Olin myös edellisissä vaaleissa ehdolla. Silloin kuntatalouden kiemurat hieman mietityttivät, mutta ajattelin, että ne asiat pitää vain oppia. Ja että kaikki ovat joskus ensikertalaisia ja kaikilla on omat vahvuudet."

Ehdokas Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Linnéa Mynttinen

"On paljon ihmisiä, jotka sanovat, ettei heitä kiinnosta politiikka ollenkaan. Mutta loppujen lopuksi jopa vessapaperissa on politiikkaa. Olen seurannut politiikkaa koko elämäni ja käynyt kunnanvaltuuston kokouksissakin. Aina se ei ole ollut mahdollista, sillä olin 18 vuotta kiinni mieheni hoitamisessa enkä päässyt mihinkään.

RKP:stä kysyttiin ehdokkaaksi. Kielikysymyksen takia lähdin. Jokaiselle ihmiselle äidinkieli on kaikkein tärkein ja sitä pitää voida käyttää. Ruotsi on minunkin äidinkieleni. Haluan pitää mökää siitä, että Suomessa puhuttaisiin enemmän ruotsia eikä se olisi sellainen poikkeus kuin nyt.

Se, että palkkasin avustajakseni irakilaisen turvapaikanhakijan Alin, ei ole muuttanut ajattelussani mitään. Olen aina ollut auttajaluonne. Kaikki tämä pakolaisiin liittyvä on aivan hullua. Toivon, että turvapaikanhakijoille saadaan töitä niin kuin kaikille muillekin. Jos on lääkärin koulutuksella sairaalassa siivoajana, se on aika paljon poisheitettyä osaamista.

Olen ensimmäistä kertaa ehdolla. Lähtemistä piti harkita, mutta ajattelen niin, että "niin kuin päiväsi, niin tulevat olemaan sinun voimasi". Alikin sanoi, että en menetä mitään, vaikka lähden mukaan."

Ehdokas Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Lisää kuntavaaliehdokkaita löytyy Ylen vaaligalleriasta (siirryt toiseen palveluun) ja Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun).

Jutussa on käytetty ehdokkaiden vaalikuvia, jotka on saatu ehdokkailta sekä RKP:n ja sen paikallisorganisaatioiden vaalikampanjoista.

Lue seuraavaksi