Tasa-arvoministeri: "Naisten ja miesten palkkaeron kaventuminen on pysähtynyt" – Pallo on työmarkkinajärjestöillä

Keskustelu naisvaltaisten alojen palkankorotuksista jatkuu. Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula heittää pallon järjestöille.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Tunteet työmarkkinakentässä ovat käyneet viime aikoina kuumina. Naisvaltainen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on jo ehtinyt vaatia naisvaltaisille aloille erillistä palkankorotusta mahdollisten yleisten korotusten päälle.

– Pitää saada ihan erillinen erä tämän yleiskorotuksen päälle. Naiset tekevät pitkää päivää pienellä palkalla, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

– Kilpailukykysopimus tuo lomarahaleikkaukset ja nyt olisi hyvä sopia siitä, että miten maan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kolmikantaisesti sopimaa samapalkkaisuusohjelmaa viedään eteenpäin, Niemi-Laine jatkaa.

Rehula: "Tämän vaalikauden arvioiminen on vielä ennenaikaista"

Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoo pitävänsä tärkeänä, että samapalkkaisuusohjelmaa jatkettiin myös istuvan hallituksen toimesta. Rehula kuitenkin korostaa, että palkka-asiat ja palkkauksen elementit kuuluvat työmarkkinapöytiin. Ministeri heittää pallon takaisin työmarkkinajärjestöille.

– Nämä palkka-asiat ja palkkaukseen littyvät elementit ovat kaksikantaisia asioita, jotka ratkaistaan työntekijöiden ja työnantajajärjestöjen pöydissä, Rehula sanoo.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana kehitys kohti samansuuruista euroa on pysähtynyt, mutta tämän vaalikauden arvioiminen on vielä ennenaikaista.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on täysin päinvastaista mieltä.

– Kolmikantaisesti tämä pitäisi mielestäni viedä eteenpäin, Niemi-Laine sanoo.

Samapalkkaisuus on useista asioista koostuva laskutoimitus

Ministeri Rehula puolestaan muistuttaa, että samapalkkaisuus on useista asioista koostuva laskutoimitus. Syitä siihen, miksi naisen euron lasketaan olevan 83 senttiä miehen euroon verrattuna, on useita. Muun muassa se, miten pitkään kukin ehtii olla työelämässä mukana ja se, että naiset ja miehet ovat paljolti suuntautuneet työskentelemään eri aloilla. Asiaan vaikuttavat myös palkkaukselliset seikat.

Samapalkkaisuusohjelmalla pyritään siihen, että naisten euro, joka tällä hetkellä on 83 senttiä miehen euroon verrattuna, olisi  jonain päivänä yhtä suuri. Samapalkaisuusohjelma on kirjattu vuosille 2016–2019. Rehula kertoo, että myös korjaussarjaan kuuluu useampia elementtejä.

"Sillä on iso merkitys mitä normaalissa työmarkkinaprosessissa aikaan saadaan"

– Perhevapaajärjestelmän kehittäminen on yksi, josta on samapalkkaisuusohjelmassa kirjaus.

– Tämän kaltaisilla toimilla voidaan vaikuttaa pitkällä tahtäimellä, mutta mitä tapahtuu vuosina 2018 tai 2019, niin kyllä sillä on iso merkitys, mitä ihan normaalissa työmarkkinaprosessissa aikaan saadaan, Rehula sanoo.

Samapalkkaisuusohjelma on ollut Suomessa vuodesta 2006 lähtien. Ohjelma on kirjattu kunkin hallituksen toimesta vaalikausittain.