YK-päällikkö: Käynnissä on pahin humanitaarinen katastrofi sitten järjestön perustamisen

Jos apua ei saada tarpeeksi, tänä vuonna kuolee nälkään 1,4 miljoonaa lasta.

nälänhätä
Nainen lapsi sylissään.
Äiti ja lapsi YK:n pakolaisleirillä Somalian pääkaupungin Mogadishun ulkopuolella 8. maaliskuuta.Said Yusuf Warsame / EPA

Maailmalla on käynnissä pahin humanitaarinen katastrofi sen jälkeen kun Yhdistyneet kansakunnat perustettiin vuonna 1945. Näin arvioi YK:n humanitaarisen toiminnan päällikkö Stephen O'Brian.

Käynnissä oleva katastrofi kohdistuu erityisesti neljään maahan; Jemeniin, Etelä-Sudaniin, Somaliaan ja Nigeriaan. Näissä maissa on yhteensä noin 20 miljoonaa ihmistä, joita nälänhätä ja nälkäkuolema uhkaavat.

O'Brian kertoi perjantaina YK:n turvallisuusneuvostolle, että avustustyöhön tarvitaan heinäkuuhun mennessä noin neljä miljardia euroa.

YK ja avustusjärjestöt määrittelevät nälänhädän mm. siten, että enemmän kuin 30 prosenttia alle 5-vuotiaista lapsista kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja väestön kuolleisuus on vähintään kaksi jokaista 10 000 ihmistä kohti päivässä.

Kartta Afrikasta.
Yle

Pahin tilanne Jemenissä

Vakavin tilanne on tällä hetkellä Jemenissä, joka on ollut sisällissodan kourissa jo kolme vuotta. Maan lähes 20-miljoonaisesta väestöstä kaksi kolmasosaa tarvitsee hätäapua ja seitsemän miljoonaa ei tiedä, mistä saa seuraavan ateriansa, kertoo O'Brian.

Jemenissä maan armeija taistelee shiialaisia huthi-kapinallisia ja al-Qaida-terroristijärjestöä vastaan. Sotaan ovat sekaantuneet myös hallitusta tukevaa liittoumaa johtava Saudi-Arabia sekä hutheja tukeva Iran.

– Kaikki osapuolet estävät mielivaltaisesti avun pääsemisen konfliktialueille ja politisoivat sen, moittii o'Brian. Hänen mukaansa osapuolia voidaan pitää vastuullisina nälänhädästä ja tarpeettomista kuolemista, elleivät ne muuta käytöstään.

Maailman nuorimmassa valtiossa Etelä-Sudanissa on myös ollut käynnissä sisällissota jo noin kolme vuotta. Noin 7,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee hätäapua ja kolme miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Somalian ongelmat johtuvat jo vuosikymmeniä kestäneestä sisällissodasta, mutta erityisesti akuutista kuivuudesta. Edellisen nälänhädän aikana kuusi vuotta sitten Somaliassa kuoli 260 000 ihmistä.

Terroristien häätäminen paljasti nälänhädän

Nigerian katastrofi keskittyy maan koillisosaan, Adamawan, Bornon ja Yoben maakuntiin. Nigerian armeija hajotti tällä alueella valtaa pitäneen islamilaisen Boko Haram -terroristijärjestön viime vuonna.

Boko Haramin jäljiltä paljastui valtava humanitaarinen katastrofi. O'Brian kuvailee sitä BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Afrikan maanosan suurimmaksi.

Tšad-järven ympäristössä noin 7,1 miljoonan ihmisen arvioitiin tarvitsevan välittömästi hätäapua ja 75 000 lapsen todettiin olleen välittömässä nälkäkuolemavaarassa.

Lähde: AP