Poliisi kehotti sivullisia välttämään Rautatientoria – vastakkaiset mielenosoitukset vaarassa eskaloitua

Sosiaalisessa mediassa on kerrottu aikomuksista "puhdistaa" turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Helsingin keskustasta lauantaina.

mielenosoitukset
Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus rautatientorilla
Rautatientorilla on ollut käynnissä turvapaikanhakijoiden ja heitä vastustavien mielenosoitus usean viikon ajan.Antti Kolppo / Yle

Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio kehottaa sivullisia välttämään Rautatientoria lauantai-iltapäivänä. Viikonlopuksi on kaavailtu turvapaikanhakijoita tukevia ja vastustavia kokoontumisia.

Eräs ryhmittymä sanoo netissä, että haluaa viranomaisten poistavan turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen torilta – jos näin ei tapahdu, he tulevat lauantai-iltapäivänä paikan päälle.

Ylen aamu-tv:n haastattelema Lasse Aapio uskoo, että tilanne tulee olemaan rauhallinen. Poliisi varautuu pitämään mielenosoituksia erillään. Yksittäiset henkilöt voivat aiheuttaa yksittäisiä ongelmia, Aapio muotoilee.

Hän kehottaa liikkeellä olevia ihmisiä, jotka eivät aio osallistua tapahtumiin, kiertämään Rautatientorin. Paikalle on odotettavissa useita eri mielenosoitusryhmittymiä.

– Vastakkainasettelu on olemassa. Ilmoituksia on tullut eri tahoilla ja jää nähtäväksi, paljonko ihmisiä tulee paikalle, Aapio sanoo.

– Kannattaa kiertää Ateneumin kautta tai muualta. Yritämme kuitenkin, että linja-autoliikenne pelaisi Rautatientorin ympäristössä normaalisti.

Rautatientori kuuluu Helsingin seudun bussiliikenteen keskeisiiin ja vilkkaimpiin solmukohtiin.

Ydinkeskustassa Rautatientorilla on ollut käynnissä turvapaikanhakijoiden mielenosoitus jo usean viikon ajan. Aapion mukaan on arvioitava kaupungin kanssa yhteistyössä ensi viikolla, millä tavalla pysyvään mielenosoitukseen suhtaudutaan.

Lauantaina paikalla on ainakin kymmeniä turvapaikanhakijoita, jotka ovat pettyneitä Maahanmuuttoviraston linjauksiin ja päätöksiin. Rautatientorilla on myös vastamielenosoittajia. Tällä viikolla torilla tapahtui itsemurhayritys, joka saatiin estettyä.

Viereisestä Jääpuistosta on peruttu lasten perhetapahtuma muiden tilaisuuksien vuoksi.

– Halusimme ennakoida, että mitään ei tapahdu. Halusimme olla varovaisia, sanoi suunnittelujohtaja Marianne Mäkelä Korjaamo Groupista, joka vastaa Jääpuiston tapahtumatoiminnasta.

Päivitetty klo 17.21: Otsikkoa ja juttua täsmennetty. Poliisi kehotti nimenomaan tapahtumiin osallistumattomia kiertämään Rautatientorin.