Arkkipiispa kirkon vastustuksesta homojen kirkkohäihin: Valitettavaa

Kari Mäkisen mukaan kirkko hyväksyy samaa sukupuolta olevien vihkimisen ennemmin tai myöhemmin.

Kotimaa
Arkkipiispa Kari Mäkinen.
Arkkipiispa Kari Mäkinen Ylen Ykkösaamussa 11. maaliskuuta.Ilkka Kemppinen / Yle

Arkkipiispa pitää valitettavana sitä, ettei kirkollinen vihkiminen kuulu seurakuntien keinoihin palvella samaa sukupuolta olevia pareja. Hänen mukaansa evankelisluterilainen kirkko tulee hyväksymään samaa sukupuolta olevien vihkimisen, vaikka näin ei vielä ole.

– Tulevaisuuden ennustaminen on aina vähän vaikeaa, mutta arvelen, että ennemmin tai myöhemmin se tulee olemaan todellisuutta meillä niin kuin sisarkirkoissa. Tärkeintä on, että se prosessi on perusteellinen ja läpinäkyvä, Mäkinen sanoi Yle TV1:n Ykkösaamun vieraana.

– Mutta sellainen päätös pitää tehdä kirkossa kirkon oman järjestyksen mukaisesti, hän sanoi.

Samalla hän huomauttaa, että on rohkea tulkinta, jos hänen sanotaan rohkaisseen pappeja vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

– Kyllä se oli aikamoista ylitulkintaa. Olen koettanut korostaa, että tässäkin tilanteessa on tärkeää, että samaa sukupuolta olevia pareja palvellaan hyvin seurakunnissa.

Se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että samaa sukupuolta pareja palvellaan käytettävissä olevien keinoja ja välineitä käyttäen.

– Kirkollinen vihkiminen ei kuulu tällä hetkellä, minun mielestäni valitettavasti, niihin keinoihin.

Mäkinen: Kirkon linjasta poikkeamiset arvioitava yksilöllisesti

Suhtautuminen samaa sukupuolta oleviin pareihin jakaa kirkkoa. Osa papeista on ilmoittanut olevansa valmiita vihkimään homopareja. Joissain seurakunnissa on kuitenkin kielletty jopa homoparien puolesta rukoileminen.

– Ymmärrän sen ristiriidan, jota aika monetkin papit kantavat. He haluaisivat palvella samaa sukupuolta olevaa avioparia täsmälleen yhtä hyvin, ja samalla tavalla kuin eri sukupuolta olevaa paria. Samanaikaisesti he tiedostavat ja tunnistavat että tämän hetken kirkon päätösten mukaisesti se ei ole mahdollista.

– Jotkut papit pyrkivät ratkaisemaan tämän ristiriidan ikään kuin omatoimisesti. Minusta nyt on kuitenkin se tilanne että tätä ristitiitaa meidän, minunkin, on kannettava.

Piispat ovat ilmoittaneet etteivät he aio katsoa läpi sormiensa samaa sukupuolta olevien vihkimistä kirkossa. Arkkipiispa ei halunnut ottaa kantaa minkälaisia seurauksia homoparien vihkimisellä voi olla.

– Tähän tullaan ja joudutaan tavalla tai toisella puuttumaan, mutta en ryhdy spekuloimaan mitä siitä seuraa. Se on aina kunkin hiippakunnan ja kunkin piispan asia. Jokainen tilanne on kuitenkin arvioitava yksilöllisesti, korostaa Mäkinen.