Hollanti ei päästänyt Turkin ulkoministeriä maahan – Erdogan raivostui

Turkin ja Hollannin suhteet ovat kiristyneet äärimmilleen.

Turkki
Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu puhui kansainväliseen kauppaan liittyneesä tilaisuudessa keskiviikkona Berliinissä.
Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu puhui kansainväliseen kauppaan liittyneesä tilaisuudessa keskiviikkona Berliinissä. Clemens Bilan / EPA

Hollannin hallitus esti lauantaina Turkin ulkoministerin Mevlet Cavusoglun pääsyn maahan.

Cavusoglun oli määrä järjestää tänään lauantaina Rotterdamissa vaalitilaisuus, jossa hän olisi puolustanut Turkkiin ehdotettua uutta perustuslakia.

Jos ehdotettu laki hyväksytään huhtikuun kansanäänestyksessä, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin valtaoikeudet kasvavat merkittävästi.

Rotterdamin kaupunki suhtautui penseästi Cavasoglun aikeeseen, eikä vaalikokoukselle ei järjestynyt pitopaikkaa.

Erdogan: He ovat fasisteja

Cavasoglu aikoi lentää Hollantiin, vaikka lupaa tilaisuuden järjestämiseksi ei tullutkaan. Lopulta Hollanti veti ulkoministerin koneelta laskeutumisluvan.

Tämä sai presidentti Recep Tayyip Erdoganin raivoihinsa.

– Voitte estää ulkoministerimme koneen laskeutumisen, jos haluatte. Katsotaan, miten teidän diplomaattikoneenne laskeutuvat Turkkiin tästä eteenpäin, hän sanoi mielenosoittajille Istanbulissa.

– He eivät tunne politiikkaa eivätkä kansainvälistä diplomatiaa. Nuo natsien jälkeläiset, he ovat fasisteja, Erdogan sanoi.

Hollannin pääministeri Mark Rutte piti lausuntoa outoina.

– Ymmärrän, että he ovat vihaisia, mutta tämä on tietenkin erittäin sopimatonta, Rutte sanoi.

Turkki uhkaili pakotteilla

Turkki uhkasi aiemmin Hollantia pakotteilla, jos tilaisuutta ei voida järjestää. Hollannin hallituksen mukaan juuri Turkin uhkailu sai sen reagoimaan asiaan.

Hallitus kertoi myös tiedotteessaan, että vaalitilaisuutta ei haluttu, koska se olisi saattanut aiheuttaa ongelmia yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Seuraava tilaisuus Ranskassa

Cavusoglun on määrä pitää seuraava vaalitilaisuus Ranskassa sunnuntaina. Hänen on tarkoitus puhua Itä-Ranskassa Metzin kaupungissa puoliltapäivin.

Mitään suunnitelmia tilaisuuden estämiseksi ei ole, kerrottiin Metzin aluehallinnosta.

Esimerkiksi Saksa ja Itävalta ovat aiemmin kieltäneet Turkin vaalikampanjaan liittyviä tilaisuuksia.

Lähteet: Reuters, AFP