1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sambat (musiikki)

Samba Carioca juhlii 30-vuotista taivaltaan – "Ilo, väri ja rytmi saavat ihmiset mukaan"

Turkulaisen Samba Cariocan 30-vuotisjuhlan Turku-show tuo lavalle yli sata esiintyjää.

Kuva: Samba Carioca

Värikkäät höyhenet heiluvat lantioon käyvien rytmien tahdissa. Tanssilattialla jalat käyvät ja suut kääntyvät leveään hymyyn. Turkulaisen Samba Cariocan tanssijat harjoittelevat suurta tapahtumaansa varten.

Kyseessä on show, joka esittelee maaliskuussa Turun tapahtumarikkaan historian samban keinoin. Samalla show juhlistaa turkulaisen Samba Carioca -ryhmän 30-vuotista taivalta.

Samba Carioca esiintyy usein myös ulkoilmassa. Kuva: Samba Carioca

Turku-show’n päävetäjä Sari Lähteelä viittaa kintaalla, kun ihmettelen, miten iloa pursuava samba ja sulkeutuneina pidetyt varsinaissuomalaiset sopivat yhteen.

– Samban ilo, väri ja rytmi ovat niitä juttuja, millä ihmiset saa mukaan. Ei siitä voi olla pitämättä, kun tuntee sen rytmin, hän toteaa.

Keskiajasta ja sambasta löytyy yhtäläisyyksiä

Samba Cariocan Turku-show pitää sisällään viittauksia muun muassa keskiaikaan, Turun paloon, Kakolaan ja Turun linnaan.

Sari Lähteelä ei halua paljastaa liikaa tapahtuman sisällöstä, mutta hän lupaa, että esimerkiksi keskiaika ja samba toimivat mainiosti yhdessä.

– On paljon, mitä voidaan tehdä tanssin, musiikin, valojen, kuvien ja asujen avulla. Olemme saaneet kitetytettyä hyvin, mitä esimerkiksi keskiaikaisilla markkinoilla voi tapahtua.

Esiintymisasut ovat värikkäitä, yksityiskohtaisia ja näyttäviä. Kuva: Teemu Nurminen

Carioca-ryhmässä tanssijana ja tanssinopettajana toimiva Lähteelä huomauttaa myös, että keskiajan rauhallisessa musiikissa on yhtäläisyyksiä brasialaiseen sambaan.

– Tällaisiin osuuksiin otamme rauhallisempaa musiikkia, kuten samba-reggaeta.

Lavalle nousee yli sata esiintyjää

Turkulainen sambaryhmä on valmistellut suurta 30-vuotistapahtumaansa jo puolentoista vuoden ajan. Suunnittelutyön aikana show’ta varten on luotu muun muassa musiikit, koreografiat ja esiintymisasut.

Työsarkaa on riittänyt, sillä lavalle nousee yli sata esiintyjää, joista nuorin on vasta 3-vuotias.

– Kaikille on tehty tamineet esiintymistä varten. Meillä on 24 biisiä, joista 22 kappaleessa esiintyy jokaisessa kaksi ryhmää, ja jokaisella on omat vaatteensa. Asuja on todella paljon, jopa satoja, Sari Lähteelä sanoo.

Sari Lähteelä esittelee Samba Cariocan lippua. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Lähteelä myöntää, että juhlashow’n lähestyminen nostaa sykettä kaiken aikaa. Vielä on kuitenkin hieman tehtävää, joten ramppikuumetta ei ole ehtinyt edes ajatella.

– Pääasiassa kaikki on valmista, osa puvuista pistetään vielä kuntoon. Oikeastaan se on enää sellaista loppuhiontaa.

30-vuotiaan Samba Cariocan juhlashow Logomossa 18.3.2017.