Lojuuko sinun vintilläsi jopa tuhannen euron arvoinen Lego-aarretalo?

Käytettyjen legojen jälleenmyyntiarvo on hyvä, etenkin jos setin kaikki palat ovat vielä tallessa.

legot
Legotalo Cafe Corner Modular House -sarjasta
Vuonna 2007 julkaistun Café Corner -talon arvo on jo nelinumeroinen summa euroja.Nina Keski-Korpela / Yle

Käytettyjen Legojen arvo voi nousta melkoisiin summiin netissä ja perinteisillä kirpputoreilla. Esimerkiksi Facebookissa on useita aktiivisia ryhmiä, joissa muovipalikoita myydään ja vaihdellaan.

– Jälleenmyyntiarvo on hyvä. Niitä voi myydä joko sekalaisina erinä tai valmiina sarjoina. Jos sarjasta on pari palikkaa hukassa, sarjan arvo laskee. Mutta kauppa käy myös sekalaisina erinä, kertoo Legoja myyvän Pii Poo Oy:n Tuomo Ranto.

Monen sarjan hinnat nousevat, kun niiden julkaisusta kuluu tarpeeksi aikaa.

Tuomo Ranto Hattulan LEGO-näyttelytapahtumassa
Tuomo Ranto Pii Poo Oy:stä. Hattulan kunta järjesti tapahtuman yhdessä Pii Poo Oy:n, Juhani Katajamäen ja Sanna Vuorisen kanssa. Nina Keski-Korpela / Yle

– Esimerkiksi Modular Buildings -sarja on isoja rakennuksia, joita on Legolta tullut yhteensä 12 erilaista. Uutena ne maksavat noin 200 euroa kappale. Mutta jos lähtee vanhinta, vuonna 2007 julkaistua Café Corner -nimistä taloa netistä metsästämään, niin hinta on 1 500 eurosta ylöspäin.

2 056 palan kolmikerroksisessa kulmatalossa on muun muassa hotellikyltti, avautuvat ovat ja ikkunat, kahvipöytiä ja päivänvarjoja.

Hamstrausta sijoitusmielessä

Monet ovat huomanneetkin, että muovipalikoilla on mahdollista tehdä bisnestä. Ostetaan kaupasta tiettyjä settejä, laitetaan ne varastoon viideksi vuodeksi ja yritetään sitten myydä vähän kalliimmalla.

– Ainahan sijoitustoiminta on pitkän tähtäimen hommaa. Jos vertaa osakkeisiin tai rahastoihin, niin viisi vuotta on aika lyhyt aika. Legoilla tuottoprosentti voi olla moninkertainen verrattuna perinteisiin menetelmiin, sanoo Ranto.

Parolan asema Lego-rakennelmana
Parola Cityn asemalla odotellaan junaa.Nina Keski-Korpela / Yle

– Monia hämmentää, miten paljon tietyillä vanhemmilla seteillä voi olla arvoa. Keski-ikäisten seteillä, jotka ovat lojuneet vinteillä, voi olla kovakin arvo.

Legosijoittamisessakin on toki riskejä: kun moni muukin hamstraa ja pitää palikkalaatikoita varastossa, niin viiden tai kymmenen vuoden päästä sarjoja saattaa ollakin myynnissä yllättävästi enemmän, mikä taas laskee hintaa, Ranto muistuttaa.

Legon kuluttajamarkkinoille suunnatuissa tuotteissa ei ole pieniä, rajoitettuja eriä. Juuri sellaisethan ovat esimerkiksi muumimukeissa kaikkein arvokkaimpia ja halutuimpia. Mutta on Legollakin omat harvinaisuutensa:

– Setit, joita Lego valmistaa työntekijöilleen lahjoiksi. Painosmäärät voivat olla kymmeniä tai satoja. Sellaiset setit ovat todella kalliita ja vaikeasti löydettävissä.

Yli miljoonan palikan näyttely

Lauantaina Hattulassa järjestetyssä LEGO-tapahtumassa oli nähtävänä mitä erilaisimpia kokonaisuuksia – jopa Parolan taajama kokonaan palikoista rakennettuna. Runsaalla yleisöllä riitti ihailtavaa, sillä näytillä oli ainakin yli miljoonaa legopalikkaa Jaakko Juteinin muotokuvasta legoakvaarioon ja toimivaan junarataan.

Parolan taajama legokaupunkina, ympärillä yleisöä Hattulan LEGO-tapahtumassa
Parolan taajaman rakentamisessa oli käytetty apuna netistä löytyviä ilmakuvia ja karttoja.Nina Keski-Korpela / Yle

– Kaikki rakennelmat ovat omalla tavallaan hienoja. Mitä enemmän on monipuolisuutta, omaperäisiä näkemyksiä ja rakennustekniikoita, sitä hienompi kokonaisuus syntyy, arvioi Ranto.