yle.fi-etusivu

”Naiset auttakoot naisia” – Jaetut tarinat ja yhteinen päämäärä inspiroivat naisia Mikkelissä

Naisten Pankki Mikkelin keräämillä varoilla saatiin viime vuonna kehitysmaiden naisille 216 ammattia.

vapaaehtoistyö
Mikkelin Naisten Pankin paikallisryhmä liikuntatapahtumassa Kirkkopuistossa syyskuussa 2016.
Naisten Pankki Mikkeli / Eeva Ikonen

Aktiiviset naiset kokoontuvat Mikkelissä kerran kuussa lukupiiriin. Jokainen tuo paikalle naposteltavaa ja laittaa teekassaan rahaa valitsemansa summan. Tuo yhteissumma on tuottanut jokaisella kerralla vähintään yhden ammatin kehitysmaiden naisille. 30 eurolla yhtä kehitysmaan naista autetaan alkuun esimerkiksi myöntämällä pienlainaa yrittäjyystoiminnan aloittamista varten.

– Lukupiirin sähköpostilistalla on noin 40 naista ja jokaisella kerralla meitä on paikalla noin 8-10, kertoo lukupiiriä vetävä Kaarina Hänninen.

Naiset lukevat kunnianhimoisia kirjoja. Jokainen saa ehdottaa listalle omia suosikkejaan, joista valtaosa koskettaa naisten elämää, joko suomalaisten tai kehitysmaiden. Joukossa on ollut esimerkiksi kirjoja Nobel-voittajien elämästä, kuten Malala Yousafzain Minä olen Malala ja Leymah Gboween Meissä on voimaa.

– Lukupiirissä tulee myös tartuttua kirjoihin, joita ei muuten tulisi lukeneeksi ja löytäisi, kuten tuo Gboween Liberian todellisuudesta kertova, vaikuttava teos. Nyt maanantaina meillä on vuorossa Finlandia-ehdokkaana ollut Sirpa Kähkösen Tankkien kesä.

”Ihmisiä autetaan omalle synnyinseudulleen”

Kirkon Ulkomaanavun kanssa yhteistyössä toimiva Naisten Pankki perustettiin 10 vuotta sitten. Mikkelin paikallisryhmä aloitti vuonna 2011 ja sen sähköpostilistalla on noin 180 naista. Aktiivinen parinkymmenen naisen porukka järjestää kymmenkunta tapahtumaa vuodessa, muun muassa hyväntekeväisyyspäivällisiä, kirjallisuusiltoja, liikuntatapahtumia, koru- ja huivikirpputoreja sekä muita myyjäisiä.

– Kaikki vapaaehtoiset ovat tällä hetkellä naisia, mutta kyllä miehiäkin saisi tulla mukaan. Naiset auttakoot naisia, puheenjohtaja Sirpa Romppainen hymyilee.

Romppainen liittyi Naisten Pankin kuukausilahjoittajaksi juuri 10 vuotta sitten. Hän on ollut aktiivisesti mukana vapaaehtoistoiminnassa koko aikuisikänsä: jalkapalloseurassa yli 30 vuotta sekä kaupunginosaseurassa ja työpaikan henkilökuntakerhossa.

– Kun jäin eläkkeelle 2010, kävin vapaaehtoistoimijan kurssin ja siitä sitten olen päätynyt Mikkelin Naisten Pankin ”aluesolun” puheenjohtajaksi.

Romppainen kertoo, että yhdistyksen hallituksessa on enimmäkseen työikäisiä naisia. Naisten Pankin toiminta ei ole lähetystyötä eikä mukana ollakseen tarvitse kuulua kirkkoon tai seurakuntaan.

– Naisten Pankin toiminnassa on hyvää se, että viedään apua paikallisesti. On hyvät kontaktit ja homma pelittää: ihmisiä autetaan omalle synnyinseudulleen. Minusta on aika tärkeää, että autetaan naisia, Romppainen sanoo.

Naisten päivää vietettiin 8.3.2017.