Komissaari: EU on jo jäädyttänyt Turkin tukirahoja

Saksan kristillisdemokraatit harkitsevat vastatoimia Turkille.

Turkki
Johannes Hahn
Johannes HahnValdrin Xhemaj / EPA

Euroopan unioni on jo reagoinut Turkin heikentyvään demokratiakehitykseen, kertoo EU:n laajentumisesta ja naapuruussuhteista vastaava komissaari Johannes Hahn saksalaisen uutistoimisto DPA:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Hahnin mukaan EU valvoo tarkoin Turkille myönnettyjen tukirahojen ehtojen toteutumista esimerkiksi hallinnon lainmukaisuuden osalta. Rahojen maksatus on nyt jäädytetty siltä osin, kuin Turkin demokratiakehitys on pysähtynyt, Hahn kertoi.

Turkki on edelleen virallisesti ehdolla EU:n jäsenmaaksi. EU on hyväksynyt ohjelman, jonka myötä Turkki voisi saada vuosina 2014 - 2020 yhteensä 4,45 miljardia euroa tukirahaa, jolla jäsenyyden ehtojen toteutumista edesautettaisiin.

1,58 miljardia annettaisiin demokratiakehitystä, perusoikeuksia ja oikeuslaitosta tukeviin ohjelmiin ja 1,53 miljardia taas on kohdennettu aluekehitykseen ja erilaisiin infrastruktuurin kehittämiseen liittyviin hankkeisiin.

Toistaiseksi Turkki on saanut EU:lta vain 167 miljoonaa euroa.

– Valitettavasti Turkki ei ole lähenemässä EU:ta vaan päinvastoin loittonemassa siitä, Hahn sanoi.

EU ei kuitenkaan voi kokonaan lopettaa Turkin avustusohjelmaa niin kauan kuin jäsenyysneuvottelut ovat virallisesti käynnissä.

EU-maat päättivät joulukuun kokouksessaan pitää Turkin jäsenyysneuvottelut edelleen voimassa, vaikka Turkki näyttääkin rikkovan ihmisoikeussopimuksia nujertaessaan oppositiota. EU-johtajat halusivat säilyttää puheyhteyden Turkkiin.

CDU pohtii lentotukikohtaa

Saksa on tuohtunut Turkin johdon viime päivinä antamista lausunnoista, joissa saksalaispoliitikkoja on verrattu natseihin. Lisäksi saksalaisia huolettaa Turkissa esillä oleva presidentin valtaoikeuksien kasvattaminen.

Saksalla on Turkissa Incirlikin lentotukikohta, missä on noin 270 saksalaissotilasta taistelemassa Isis-terroristijärjestöä vastaan.

Kristillisdemokraattisen CDU-puolueen ulko- ja turvallisuuspoliittinen asiantuntija Florian Hahn esitti lauantaina, että Saksa siirtäisi Incirklikin osaston muualle, esimerkiksi Jordaniaan, kertoo mm. Frankfurter Allgemeine -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Viime vuonna Turkki piti Incirlikin tukikohtaa saarrettuna useita kuukausia. Turkki esitti näin vastalauseensa sille, että Saksan liittopäivät totesi Turkin ensimmäisen maailmansodan aikana tekemän armenialaisten joukkosurman kansanmurhaksi.