1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelit

Nintendon uusi pelikonsoli on kahden laitteen risteytys: “Ei tällaista ole tehty aikaisemmin"

Noin viikko sitten julkaistu Nintendo Switch koittaa päästä pelaajien kukkaroille yhdistämällä perinteisen kotikonsolin ja kannettavan pelikoneen.

Japanilaisyhtiö Nintendon uusi konsoli toimii sekä kannettavana pelikoneena että perinteisenä kotikonsolina. Kuva: Matti Hämäläinen / Yle

Reilut sata innokasta pelaamisen fania kerääntyi Helsingin Jätkäsaareen odottamaan keskiyötä. Väkijoukon oli houkutellut paikalle japanilaisyhtiö Nintendon uusin pelikonsoli, joka julkaistiin Suomessa heti yöllä vuorokauden vaihtuessa maaliskuun 3. päiväksi.

27-vuotias Pasi Purmonen oli saapunut paikalle hyvissä ajoin ja sai Nintendo Switch -konsolin hankittua itselleen yhdeltä yöllä ensimmäisten joukossa.

– Se on tavallaan kuin oma pieni joulu, kun uusi konsoli julkaistaan. Monella muulla valmistajalla konsolin julkaisu saattaa tarkoittaa vain tehopäivitystä aikaisemmasta, mutta Nintendon laitteissa on aina jotain konkreettista uutta, Purmonen perustele

The Legend of Zelda: Breath of the Wild -peli on toiminut monille pelaajille kimmokkeena uuden Nintendo-konsolin ostamisessa. Kuva: Matti Hämäläinen / Yle

Tuoreella konsolillaan japanilaisyhtiö yrittää uutta toden teolla. Nintendo Switch onkin periaatteessa kahden laitteen risteytys, jossa yhdistyy perinteinen kotikonsoli ja mukana kulkeva pelikone.

– Eihän tällaista suoranaisesti ole tehty aikaisemmin. Konsoli muuttuu hetkessä kannettavaksi tablettimuotoiseksi laitteeksi, kun se otetaan pois keskusyksiköstä. Kun tabletti laitetaan siihen takaisin, niin pelikuva siirtyy nopeasti takaisin televisioon, Pelaaja-lehden päätoimittaja Miika Huttunen kuvaa.

Edellinen konsoli oli myyntipettymys

Nintendolla on konsolikaupoissa kovia vastuksia edessä, sillä esimerkiksi Suomessa ja maailmalla Sonyn Playstation 4 -konsoli on selkeä markkinajohtaja. Edellinen Nintendon julkaisema pelikonsoli Wii U oli myös myyntilukujen valossa pettymys. Miika Huttusen mukaan japanilaisyhtiö on kuitenkin niin vakavarainen, ettei sitä muutamatkaan epäonnistumiset voi kaataa.

– Nintendo on äärimmäisen varakas yhtiö, joka ei ole koskaan myynyt konsoleitaan tappiolla, kuten useimmat muut valmistajat.

Nintendo Switch televisioon kytkettynä. Kuva: Matti Hämäläinen / Yle

Uuden kokeileminen on esimmäisten myyntilukujen valossa näyttänyt Nintendolle kuitenkin kannattaneen, sillä kuluttajat ovat ostaneet vauhdilla Switchiä. Täysin ilman teknisiä ongelmia Nintendo ei kuitenkaan ole Miika Huttusen mukaan selvinnyt.

– Jonkun verran on tullut soraääniä. Joillakin pelaajilla on esiintynyt pieniä häiriöitä konsolin vasemman Joy con -ohjaimen langattoman buetooth-yhteyden kanssa. Kaikessa uudessa teknologiassa, varsinkin näin monimutkaisessa, saattaa esiintyä tällaisia, Huttunen huomauttaa.

Suosikkipelihahmot vetovoimana

Kilpailijoihinsa verrattuna Nintendo Switch on hinnaltaan kalliimpi ja sille on toistaiseksi tehty vasta vähän pelejä. Konsoli ei myöskään pärjää esimerkiksi Sonyn Playstation 4:lle tai Microsoftin Xbox Onelle kuvanlaadussa tai suorituskyvyssä.

Jo 1800-luvun lopulla perustettu Nintendo on sen sijaan perinteisesti luottanut omien suosikkipelihahmojensa vetovoimaan. Japanilaisyhtiön Super Mario tai Zelda-pelejä ei voikaan pelata minkään muun kilpailijan pelikoneilla. Myös Switchiä myydään nyt voimakkaasti juuri uuden Zelda-pelin avulla.

– Alustavien myyntilukujen mukaan esimerkiksi 78 prosenttia Switchin ostajista Englannissa oli hankkinut sen mukana myös uuden Zelda-pelin, Huttunen avaa.

Switchin hankittuaan Pasi Purmonen tahkonnut konsolia jo toista kymmentä tuntia. Eritoten intohimoinen pelaaja on hyödyntänyt konsolin kannettavuutta.

Kannettavassa muodossa ollessaan Nintendo Switchin akku on riittänyt Pasi Purmosella noin 2–3 tunnin pelisessioihin. Kuva: Matti Hämäläinen / Yle

– Käytännössä olen pelannut lähes kaikkialla ulkona. Yleensä bussimatkat, metromatkat ja töissä tauotkin ovat menneet pelatessa, Purmonen hymähtää.

Kovin pitkiä pelirupeamia ei kannettavalla pelilaitteella tosin pysty tekemään, sillä sen akku kestää pelistä riippuen noin kahdesta kolmeen tuntia. Siitä huolimatta Purmonen veikkaa, että konsolista tulee menestystarina, joka muuttaa pelaamisen suuntaa.

– Uskon, että siitä tulee jonkinasteinen klassikko, hän linjaa.

Juttua muokattu 15.3. klo 14.23. Tarkennettu Nintendo Switch -konsolin tarkkaa julkaisuajankohtaa.