"Ennen kuin on kuvia nälkiintyneistä lapsista" – Suomen avustusjärjestöt kiirehtivät keräyksiä nälkäkatastrofiin

Laaja nälänhätä uhkaa olla totta 2010-luvulla. YK:n mukaan meneillään on pahin humanitaarinen katastrofi sitten järjestön perustamisen.

Kotimaa
Suuri joukko värikkäästi pukeutuneita naisia ja lapsia.
Pakolaisleirin asukkaita Somalian pääkaupungin Mogadishun liepeillä 7. maaliskuuta.Said Yusuf Warsame / EPA

Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu laajentavat pikaisesti kampanjoitaan saadakseen apua Afrikan maihin ja Jemeniin. Alueilla kärjistynyt laajan nälänhädän uhka saavutti eräänlaisen kulminaatiopisteen lauantaina, kun YK kuvasi tilannetta pahimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi sen jälkeen kun järjestö perustettiin vuonna 1945.

Katastrofi kohdistuu erityisesti neljään maahan. Jemenissä, Etelä-Sudanissa, Somaliassa ja Nigeriassa yhteensä noin 20 miljoonaa asukasta on nälänhädän ja nälkäkuoleman uhkaamia.

Suomen Punainen Risti pohtii heti viikonlopun jälkeen, miten reagoida YK:n hälyttävään ulostuloon lahjoittamismahdollisuuksilla. SPR on noin vuoden ajan kerännyt varoja itäisen Afrikan ruokapulaan, kertoo varainhankintapäällikkö Anna Laurinsilta, mutta nyt viime viikkojen nälänhätäuutiset näkyvät yhteydenottoina. Esimerkiksi suomalainen somaliyhteisö on kertonut haluavansa ryhtyä keräämään SPR:lle varoja alueelle ja aloittelee nyt Laurinsillan mukaan keräystä.

Kirkon Ulkomaanapu aloitti noin viikko sitten sosiaalisessa mediassa kampanjointinsa nälänhädän kärjistymisestä. Kampanjalle on tarkoitus saada lisää näkyvyyttä televisiossa.

– Tästähän YK on puhunut jo viime vuoden loppupuolella. Silloin mainittiin, että on hyvä ottaa asia ajoissa esille, ennen kuin saadaan kuvitusta nälkiintyneistä, nälkään kuolevista lapsista, toteaa Kirkon Ulkomaanavun viestintäjohtaja Ritka Heino.

Kartta Afrikasta.
Yle

"Annettiin myös toivoa"

Esimerkiksi Lähi-idän Jemenissä seitsemän miljoonaa ei tiedä, mistä saa seuraavan ateriansa, kertoi YK lauantaina.

Mitä se tarkoittaa? Usein sitä, että perheet ovat avustusjärjestöjen ruoka-avun varassa, kertoo SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg.

– Somaliassa tiedämme, että ihmiset liikkuvat rajan yli Keniaan pakolaisleireihin, joissa on apua tarjolla. Siinä on vaihtoehdot hyvin vähissä.

SPR auttaa antamalla esimerkiksi Somalian katastrofialueella perheille rahaa. Silloin perhe pystyy hankkimaan juuri sitä, mitä se kriittisimmin kaipaa – tutkitusti pääasiassa nimenomaan elintarvikkeita, kertoo von Weissenberg.

Sekä Kirkon Ulkomaanapu että SPR luonnehtivat, ettei nälänhädän kärjistynyt uhka ole herättänyt laajasti spontaania avustushalukkuutta – sellaiseen järjestöt törmäävät, kun yllättävä luonnonkatastrofi repii köyhän maan.

– Nyt YK:n ulostulo toivottavasti herättää sekä järjestöjä että mahdollisia lahjoittajia, sanoo Ritka Heino.

– Eilinen YK:n sanoma oli selkeä. Siinä annettiin myös toivoa. Tämä tilanne pystytään vielä hoitamaan, jos on rahaa, kertoo SPR:n Anna Laurinsilta.

– Nälkä varmasti koskettaa lahjoittajia.