EK:n Mattilan palkanalennuspuheet saivat kiivaan vastaanoton

Kommentoijien mielestä Veli-Matti Mattilan miljoonatulot nakersivat ehdotuksen uskottavuutta. Puheita arvioitiin löysäpäisiksi ja röyhkeiksi.

EK:n puheenjohtaja ja Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila. Kuva: Jarno Kuusinen / EPA

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila esittää sunnuntain Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että suomalaisten palkat ovat vielä 10–15 prosenttia liian korkeat. Sen verran pitäisi palkkakuluja leikata ja ottaa ohjelmaan vielä monta kilpailukykysopimusta eli kikyä, hän sanoo.

Kaikki eivät ole lämmenneet Mattilan ehdotukselle.

Helsingin Sanomien haastattelussa kerrotaan Mattilan oman palkka-ansion olleen vuonna 2015 yli 1,5 miljoonaa euroa. Hän siis ansaitsi 70 kertaa enemmän kuin keskiverto tulonsaaja. Sen Mattila kuittaa olevan omistajan asia ja viittaa johtajien jo noudattavan laajasti palkkamalttia.

Kun vastakkain ovat kovat leikkauspuheet ja tavallisen palkansaajan näkökulmasta käsittämättömät tulot, ei ihme, että sosiaalisessa mediassa parahti yksi jos toinenkin.

SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta twiittasi näin: "EK:n Mattilan puheet ovat röyhkeitä ja vastuuttomia".

– EK:n jatkuva suomalaisten työntekijöiden vähättely ja halpuutuspuheet ovat epäoikeudenmukaisia ja vastuuttomia. Kenelläkään ei pienessä, viennistä riippuvaisessa maassa ole varaa ylenkatsoa sopimisen ja yhteistyön merkitystä, jatkaa Feldt-Ranta tiedotusvälineille lähettämässään tiedotteessa.

Eikä tässä kaikki. Mattilan ehdotus ei oikein saanut vastakaikua myöskään vihreiden puheenjohtajalta Ville Niinistöltä, vasemmistoliiton puheenjohtajalta Li Anderssonilta, ruotsalaisten puheenjohtajalta Anna-Maja Henrikssonilta eikä myöskään SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannalta eikä STTK:n puheenjohtajalta Antti Palolalta.

Kas näin he kommentoivat Twitterissä:

Ville Niinistö: "Suomen malli toiminut, koska kaikki samassa veneessä. Nyt kova palkkaleikkuri-puhe mieheltä joka tienaa 70x enemmän."

Li Andersson: "Vasemmisto lietsoo vastakkainasettelua, sanoivat. Sitten EK:n pomo linjasi että palkat ovat 15% liian korkeita ja tesseistä pitää luopua." Sitten hän siteeraa HS:ää: "EK:n Mattilan oma palkka-ansio oli vuonna 2015 yli 1,5 miljoonaa euroa eli hän ansaitsi 70 kertaa enemmän kuin keskiverto palkansaaja."

RKP:n twitter-tilillä taas siteerataan puheenjohtajaa: "@anna_maja @Elinkeinoelama'n ulostulosta: Työmarkkinoita uudistettava inhimillisesti. "

Jarkko Eloranta: "Onkohan tämä paras tapa valmistautua sopimuskierrokseen?"

Antti Palola: "Haastattelu kertoo sen, mitä aavistelimme eli halun romuttaa sopimusjärjestelmä." Risuaitoina eli hashtageinä twiittiä seuraavat veikeästi #kokemattomuus ja #tietämättömyys.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki on mieltynyt esimerkillä johtamiseen: "EK vaatii duunarien palkkoja leikattavaksi 10-15% . Näyttävät tästä itse mallia. Johtajien palkat uuteen ennätykseen."

Värikkäintä palautetta on sometettu luonnollisesti politiikkaa ammatikseen seuraavien taholta. Siteerattakoon tässä Ilta-Sanomien politiikan veteraanitoimittajaa Timo Haapalaa Twitterissä: "Kaikella kunnioituksella, mutta enpä muista EK:n pj:ltä löysäpäisempää ulostuloa kuin tuo Mattilan HS-haastattelu. Ja kaikkea EK:ssakin nähty."

Aihetta on lähestytty myös filosofisesti. Näin toimittaja ja mediatutkija Janne Zareff: "Kuvittelenko, vai onko niin, että kun joku sanoo palkkojen olevan liian korkeita, on lähes poikkeuksetta kyse muiden palkoista, ei omasta?"

Tasapuolisuuden nimissä, on Mattilan rohkea ulostulo saanut ymmärtämystäkin.

Reijo Karhinen: "Tarvitsemme lisää ketteryyttä. Se edellyttää luottamuspääomaa&uudistumista. Ilman uudistumista ei synny investointeja." Karhinen on pankkimies, OP-ryhmän pääjohtaja.