Herätys: KKO ratkaisee kunniamurhatuomion, Halla-aho kertoo pj-aikeistaan, ilmailualan sovittelu jatkuu

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Herätys-ilmoituksia Uutisvahdin asetuksista.

Aamukooste
Suomen laki.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kunniamurhan suunnitelma vaiko ei

Kunniamurhan suunnittelua vai ei? Tätä kysymystä pohditaan tänään korkeimmassa oikeudessa pidettävässä suullisessa käsittelyssä. Vuonna 2015 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Suomessa asuvan irakilaismiehen siitä, että mies suunnitteli sisarensa tappamista perheen kunnian vuoksi. Myöhemmin hovioikeudessa tuomio kuitenkin muuttui, ja mies tuomittiin pahoinpitelystä. Asiassa odotetaan korkeimman oikeuden linjausta.

Kun koulussa ei pääse vessaan

Koulujen yhdistämiset Helsingissä ovat synnyttäneet uuden ongelman – wc-tilojen riittävyyden. Monessa helsinkiläiskoulussa on liian vähän vessoja oppilasmäärään nähden. Esimerkiksi Puistolanraitin ala-asteen koulussa on 350 oppilasta, mutta vain kymmenkunta vessaa. Jotta vessojen määrä täyttäisi Valviran suositukset, niitä pitäisi olla kymmenen nykyistä enemmän. Wc-pulan helpottamiseksi uusia vessoja aiotaan rakentaa mm. siivouskomeroihin. Myös opettajien wc-tiloja on avattu oppilaiden käyttöön.

wc-kyltti
Anssi Ketonen / Yle

Halla-aho kertoo puheenjohtajaehdokkuudestaan

Perussuomalaisten eurokansanedustaja Jussi Halla-aho on tänään luvannut kertoa, lähteekö hän tavoittelemaan puolueensa puheenjohtajuutta. Facebook-sivuille laittamassaan viestissä Halla-aho sanoo kertovansa odotetun tiedon 13.3. kello 13.

Jussi Halla-Aho
Petteri Paalasmaa / AOP

Ilmailualan neuvottelut jatkuvat

Ilmailualan työriidan neuvotteluja jatketaan tänään aamulla kello 10. Eilen sunnuntaina Ilmailualan unioni IAU pyysi yllättäen lupaa perua tiistaille kaavaillut työtaistelutoimet. Pyyntöön suostuttiin, joten seuraava mahdollinen lakko on vasta ensi perjantaina. Muuten osapuolet eivät ole olleet yhteyksissä toisiina. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan sovittelutilanne on edelleen auki ja työehtosopimusriita lentoliikenteen maa- ja matkustajapalveluja tuottavasta Airpro Oy:stä on yhä olemassa.

Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla sunnuntaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vuosi 2016 kaikkein vaikein Syyrian lapsille

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan viime vuosi oli kaikkein huonoin Syyrian lapsille lähes kuusi vuotta kestäneen sodan aikana. Hyökkäyksissä ei ollut taukoa, ja ne kohdistuivat kouluihin, sairaaloihin, leikkikentille, puistoihin ja koteihin. Unicef varoittaa tilanteen huononemisesta edelleen. Lähes kuusi miljoonaa lasta on nyt riippuvaisia humanitaarisesta avusta.

Viikko alkaa poutaisena

Maanantain sää on enimmäkseen poutainen, kertoo meteorologi Seija Paasonen. Suuressa osassa maata on pilvistä, mutta aurinko voi näyttäytyä osassa Etelä- ja Länsi-Suomea ja paikoin myös pohjoisessa. Aivan pohjoisessa on heikkoa pakkasta, etelässä lämpötila kohoaa ylimmillään viiden asteen tuntumaan.

Sääkartta

Paikkakohtaiset sääennusteet löydät Ylen Sää-sivuilta.