Sadat sotilaat lakkoilivat Somaliassa maksamattomien palkkojen takia

Lakolla sotilaat pyrkivät muistuttamaan uutta presidenttiä tämän vaalilupauksista maksaa palkkarästit.

Somalia
Viisi sotilasta kädet ylhäällä.
Somalialaiset sotilaat juhlivat Mohamed Abdullahi 'Farmajo' Mohamedin valitaa presidentiksi helmikuussa 2017Said Yusuf Warsame / EPA

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa sadat sotilaat ovat menneet lakkoon sunnuntaina maksamattomien palkkojen takia. Sotilaat sulkivat katuja ja pysäyttivät liikenteen useille pääteillä sekä pakottivat liikkeitä sulkemaan ovensa.

Silminnäkijöiden mukaan mielenilmaus päättyi muutamassa tunnissa. Reutersille puhunut armeijan edustaja kertoi, että sotilaille oli luvattu maksaa kahden kuukauden palkat.

Sotilaiden lakkoilu on haaste uudelle presidentille Mohamed Abdullahi Mohamed, joka on vannonut lannistavansa terrorijärjestö al-Shabaabin.

Kapteeni Ali Osman kertoi Reutersille, että sotilaat protestoivat muistuttaakseen presidenttiä kampanjalupauksestaan maksaa kaikki rästissä olevat palkat.

– Hänet valittiin helmikuussa ja nyt on maaliskuun puoli väli, joten järjestimme mielenilmauksen muistuttaaksemme presidenttiä lupauksistaan, sillä hän ei ole maksanut meille, Osman sanoi.

– Useille sotilaille ei ole maksettu palkkaa 15 kuukauteen, kertoi toinen armeijan edustaja.

Mogadishussa ja sen lähialueilla armeijan vahvuus on 40 000 miestä. Pääkaupungin ulkopuolella sijaitsevat alueet maksamat itse omille armeijoilleen.

Somalialaissotilaiden palkka on noin 100 dollaria kuukaudessa. Tämän lisäksi Yhdysvallat ja Britannia, jotka tukevat armeijan uudistamista, maksavat 100 dollarin lisäpalkkion.

Lähde: Reuters