Unicef: Vuosi 2016 oli kaikkein vaikein Syyrian lapsille

YK:n lastenjärjestö varoittaa tilanteen huononemisesta edelleen, sillä selviytymiskeinot  ja sairaanhoito heikkenevät maassa nopeasti.

Syyria
Haavoittunut lapsi makaa tutkimuspöydällä äidin pidellessä häntä.
Syyrian hallituksen joukkojen tekemä ilmaisku osui siviilien asuttamalle aluelle Barzehissa Damaskoksen lähellä 20. helmikuuta.Sarieh Abu Zaid / EPA

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan viime vuosi oli kaikkein huonoin Syyrian lapsille lähes kuusi vuotta kestäneen sodan aikana. Hyökkäyksissä ei ollut taukoa, vaan ne kohdistuivat kouluihin, sairaaloihin, leikkikentille, puistoihin ja koteihin.

Järjestön ilmoittamat luvut ovat pysäyttäviä. Joka kolmas koulu on käyttökelvoton ja 2,3 miljoonaa lasta on pakolaisina Lähi-idässä. Järjestön mukaan viime vuonna ainakin yli 250 lasta kuoli oppilaitoksissa ja 1,7 miljoonaa nuorta oli poissa kouluista. Yli 650 lasta tapettiin, yli 850 lasta rekrytoitiin taistelemaan mukana konfliktissa ja sairaaloihin ja henkilökuntaan kohdistui 338 hyökkäystä.

Unicef varoittaa tilanteen huononemisesta edelleen, sillä selviytymiskeinot ja sairaanhoito heikkenevät maassa nopeasti. Lähes kuusi miljoonaa lasta on nyt riippuvaisia humanitaarisesta avusta. Miljoonat lapset ovat joutuneet pakenemaan, jotkut heistä jopa seitsemän kertaa.

Lapsia käytetään työvoimana ja sotilaina, heitä menehtyy maamiinoihin ja rypälepommeihin, kymmeniä kuolee ehkäistävissä oleviin sairauksiin ja osa lapsista naitetaan avioliittoon alaikäisenä. Lisäksi alaikäisiä rekrytoidaan aseellisiin ryhmittymiin lapsisotilaiksi.

Vaikeudet heijastuvat usein myös pitkälle tulevaisuuteen. Nuoret kokevat stressiä, joka voi johtaa elinikäisiin terveysongelmiin, riippuvuuksiin ja mielenterveysongelmiin myös aikuisina.

Unicefin raportti julkaistiin kaksi päivää ennen Syyrian sodan kuudetta vuosipäivää, jolloin kansannousu kärjistyi sisällissodaksi.