Trump haluaa höllentää terrorismin torjunnan rajoituksia

Trumpin suunnitelma lisää armeijan mahdollisuuksia esimerkiksi ilmaiskuihin, mikä voi lisätä siviiliuhrien määrää.

terrorisminvastainen toiminta
Yhdysvaltojen ilmaiskuja vastustava graffiti Jemenin pääkaupungissa Sanaassa
Yhdysvaltoja vastustava graffiti Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.imago sportfotodienst / AOP

Presidentti Donald Trump on patistanut hallintonsa selvittämään keinoja, joiden avulla Yhdysvallat voisi purkaa tai kiertää voimankäytön rajoituksia terrorismin torjunnassa. Rajoitusten tavoite on vähentää esimerkiksi ilma- ja kommandoiskujen aiheuttamien siviiliuhrien määrää.

Sanomalehti New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) tiedot ovat peräisin nimettömistä virkamieslähteistä. Valkoinen talo ei ole antanut virallista lausuntoa lehdelle.

Presidentti Trump on jo hyväksynyt puolustusministeriö Pentagonin ehdotuksen julistaa eräitä Jemenin alueita niin sanotuiksi aktiivisiksi taistelualueiksi. Hallinnonmakuisella päätöksellä on kuoriintuvia seurauksia, koska päätös lisää Yhdysvaltojen armeijan mahdollisuuksia käyttää sotilaallista voimaa.

Jemenissä päätös on lisännyt Yhdysvaltojen ilmaiskuja. Lisäksi päätös mahdollisti erikoisjoukkojen käytön. Tammikuussa al-Qaidan epäiltyyn tukikohtaan tehdyssä iskussa kuoli useita siviilejä.

Pentagon haluaa löysemmät säännöt myös Somaliaan

Trumpin odotetaan lähiaikoina hyväksyvän uuden Pentagonin esityksen, jossa osia Somaliasta julistettaisiin taistelualueiksi. Tilapäinen päätös lisäisi armeijan oikeuksia tehdä ilmaiskuja ja hyökkäyksiä terroristeiksi epäiltyjä somalialaisia vastaan.

Valkoisessa talossa tilapäistä päätöstä pidetään kuitenkin kokeena, jonka aikana hallinto puntaroi, haluaako se purkaa tai poistaa terrorismin torjunnan rajoituksia pysyvästi.

Trumpin suunnitelmat ovat herättäneet huolta. 37 turvallisuusalan vaikuttajaa on allekirjoittanut puolustusministeri Jim Mattisille osoitetun kirjeen, jossa allekirjoittajat toivovat, että Yhdysvallat ei luovu terrorismin torjunnan säännöistään tai periaatteistaan. Allekirjoittajat pelkäävät, että päätös lisää terroriuhkaa ja loitontaa Yhdysvaltoja liittolaisistaan.

Presidentti Barack Obama hyväksyi tukun sääntöjä ja periaatteita, jotka rajoittavat sotilaallisen voiman käyttöä terrorismin torjunnassa. Sääntöjen mukaan voimankäyttö edellyttää laajaa yksimielisyyttä Yhdysvaltoihin kohdistuvat uhkasta ja lähes täydellistä varmuutta siitä, että isku ei aiheuta siviiliuhreja.

Sääntöjen tarkoitus on vähentää iskuja, joiden kohdetta ei voida selvästi määritellä.

Keväällä 2013 hyväksytyt säännöt luotiin, koska hallinnon arvostelijoiden mukaan Yhdysvaltojen voimankäyttö tappoi liikaa siviilejä, edisti terroristien rekrytointia ja vieraannutti Yhdysvallat liittolaisistaan.

Armeija on tosin hyödyntänyt säädöksiin liittyviä kiertoreittejä.