Kysely: Kansa ei osaa sanoa, millä hävittäjällä Hornetit tulisi korvata

Eniten kannatusta Reserviläisliiton teettämissä kyselyissä sai ruotsalainen Jas Gripen -hävittäjä.

ilmavoimat
JAS Gripen -hävittäjä
JAS Gripen -hävittäjäJagadeesh NV / EPA

Suuri osa suomalaisista ei osaa sanoa, mikä hävittäjä Suomen tulisi valita Ilmavoimien uudeksi monitoimihävittäjäksi. Asia ilmenee Reserviläisliiton teettämistä kyselyistä, joista liitto tiedotti tänään maanantaina.

Reserviläisliitto kysyi noin tuhannelta suomalaiselta, mikä tarjolla olevista hävittäjistä Suomen tulisi hankkia 2020-luvulla, kun Ilmavoimien Hornet-hävittäjät uusitaan. Kysymys esitettiin myös Reserviläisliiton jäsenille, joista noin 3 200 vastasi.

Hävittäjävaihtoehtoina on viisi erilaista monitoimihävittäjää. Yksi on Ruotsista, kaksi Yhdysvalloista, yksi Ranskasta ja yksi on yhteiseurooppalainen vaihtoehto.

Tavallisesta kansasta 39 prosenttia ei osannut ottaa hankintaan kantaa ja reserviläistenkin keskuudessa 30 prosenttia kyselyyn vastanneista ei osannut nimetä suosikkiaan.

Jas Gripen sai eniten kannatusta

Suosituimmaksi hävittäjävaihtoehdoksi osoittautui ruotsalainen Jas Gripen. Sen valitsisi seuraavaksi Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi 21 prosenttia kansasta. Kakkossijalle ylsi yhdysvaltalainen Super Hornet, jota kannatti 15 prosenttia vastanneista. Seuraavaksi suosituin oli yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, jota kannatti 11 prosenttia vastanneista.

Amerikkalaista F-35-hävittäjää kannatti kahdeksan prosenttia vastanneista, kun taas Ranskalaisen Dassault Rafalen valitsisi vain noin kaksi prosenttia.

Reserviläisliiton jäsenten näkemykset olivat samansuuntaisia. Neljännes reserviläisistä hankkisi Jas Gripen -hävittäjät Ruotsista, 16 prosenttia yhdysvaltalaiset F-35-hävittäjät ja runsaat 14 prosenttia yhdysvaltalaiset Super Hornetit.

Eurofighter Typhoonin valitsisi vajaat 12 prosenttia reserviläisistä ja ranskalaisen Dassault Rafale -hävittäjän alle yksi prosentti.

Sekä kansalle että reserviläisille tehdyissä kyselyissä noin kolme prosenttia vastaajista ei hankkisi mitään nyt tarjolla olevista vaihtoehdoista.

"Vaikea sotilastekninen kysymys"

Reserviläisliiton toiminnanjohtajaa Olli Nybergiä kyselyiden tulokset eivät yllättäneet.

– Tämähän on vaikea sotilastekninen kysymys, josta asiantuntijatkin ovat vahvasti erimielisiä. Se on luonnollista, että tavalliset suomalaiset ovat vielä enemmän ymmällään sen asian osalta, Nyberg sanoo.

Nybergin mukaan kansan mielipidettä haluttiin kuitenkin kartoittaa muun muassa hävittäjähankintojen kansantaloudellisen näkökulman takia. Hän arvelee, että kun hävittäjähankinnoista aikanaan päätetään, vaakakupissa painaa myös suomalaisten yleinen mielipide.

Nybergin mielestä tuloksista voidaan päätellä, että kansalaiset ja reserviläiset laskevat Ruotsin kanssa tehtävän sotilasyhteistyön varaan.

Puolustusministeriö käy parhaillaan läpi nykyisten Hornet-hävittäjien mahdollisia seuraajia. Hornetit on tarkoitus korvata uusilla hävittäjillä vuodesta 2025 alkaen. Uusien hävittäjien hankintapäätös on tehtävä 2020-luvun alussa.

Reserviläisliiton Kantar TNS Oy:llä teettämä tutkimus tehtiin tammi–helmikuussa. Tavalliselle kansalle kysymykset esitettiin puhelimessa, ja reserviläisliiton jäsenille kysely tehtiin sähköpostitse. Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Hävittäjäkysymys oli vain yksi kyselyn kysymyksistä. Kyselytutkimuksessa kansalta ja reserviläisiltä kysyttiin muitakin maanpuolustukseen ja maanpuolustusyhdistyksiin liittyviä kysymyksiä.