Jättääkö Britannia huomenna EU-eroilmoituksen? Alahuoneen odotetaan hylkäävän brexit-lain muutokset

Britannian hallitus uskoo, että alahuone hylkää päärien brexit-lakiin tekemät muutokset. Hallitus toivoo, että eroilmoitus EU:lle voidaan jättää jo tiistaina.

Britannian ja EU:n liput kuvattuna lähellä Britannian parlamenttitaloa Westminsteriä toukokuussa 2015. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian EU-erolaki ottaa viimeisiä askeleitaan maan parlamentissa. Britanniassa odotetaan, että parlamentin alahuone torjuu maanantain äänestyksessään ylähuoneen päärien brexit-lakiin tekemät lisäykset.

Maaliskuun alussa ylähuone teki brexit-lakiin kaksi lisäystä, joista toinen olisi lisännyt parlamentin valtaa EU-eron neuvottelutulokseen ja toinen olisi taannut Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet.

Brittilehdistö ennakoi, että alahuone torjuu ylähuoneen tekemät lisäykset brexit-lakiin. Hallituspuolue konservatiiveilla on enemmistö alahuoneessa ja oppositiossa oleva työväenpuoluekin tukee brexit-lain hyväksymistä ilman muutoksia.

Parlamentin molemmat kamarit keskustelevat brexit-laista maanantaina. Brittihallituksessa toivotaan, että alahuoneen toisessa käsittelyssä laki menee nopeasti ja ilman muutoksia läpi.

Alahuoneen käsittelyn jälkeen myös ylähuoneen päärien uskotaan taipuvan hyväksymään lain ilman muutoksia. Parlamentin molempien kamareiden on hyväksyttävä brexit-laki, jonka jälkeen kuningatar Elisabeth II hyväksyy muodollisesti sen.

Jättääkö May eroilmoituksen jo tiistaina?

Lain voimaantulon jälkeen pääministeri Theresa May voi jättää Britannian eroilmoituksen Euroopan unionille eli ottaa käyttöön artikla 50. Lissabonin sopimuksesta. Tämä käynnistää viralliset neuvottelut Britannian irtautumiselle EU:sta.

Brittilehdistössä uskotaan, että pääministeri May voi käynnistää brexit-neuvottelut aikaisintaan tiistaina.

The Guardian -sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan eroilmoituksen antamista voidaan lykätä loppukuuhun, jos laki ei mene parlamentissa läpi tiistaihin mennessä. Brittihallitus ei halua jättää eroilmoitusta keskiviikkona, koska Hollannissa pidetään silloin parlamenttivaalit.

Pääministeri Theresa May ei ole ilmoittanut tarkkaa päivämäärää eroilmoituksen jättämiselle. May on ainoastaan sanonut, että eroilmoitus jätetään maaliskuun loppuun mennessä.

Pääministeri Theresa May puhui lehdistölle EU:n huippukokouksessa Brysselissä 9. maaliskuuta 2017. Kuva: John Thys / AFP

Edessä tiukat eroneuvottelut

Britannian brexit-ministeri David Davis vetosi sunnuntain televisiohaastattelussa kansanedustajiin, jotta he eivät sitoisi pääministerin käsiä tulevissa eroneuvotteluissa.

Ylähuoneen aiemmin tekemä lisäys olisi tarkoittanut, että Britannian parlamentin olisi hyväksyttävä unionin kanssa neuvoteltu erosopimus ennen kuin se menee Euroopan parlamentin käsittelyyn. Samoin parlamentilla olisi ollut päätösvaltaa, jos hallitus haluaisi erota EU:sta ilman sopimusta.

Hallitus ei halua parlamentin sekaantuvan eroneuvotteluihin. Sen mielestä parlamentilla pitäisi olla valta vain hyväksyä tai hylätä lopullinen erosopimus.

Britannian EU-eroneuvotteluista ennakoidaan vaikeita, sillä niissä kiistellään kymmenistä miljardeista euroista ja miljoonien EU-kansalaisten asemasta. EU:n komissio on laskenut, että brittien pitäisi maksaa noin 55-60 miljardin lasku unionille loppurahoituskaudesta.

Yksi brittien EU-eron kimmokkeista olivat Brysselin kirstuun katoavat miljardit, joten Britannian hallituksen on poliittisesti mahdotonta hyväksyä näin mittavaa laskua. Myös Britanniassa asuvien EU-kansalaisten asema on keskeinen ongelma neuvotteluissa.

Eroneuvotteluiden on määrä kestää kaksi vuotta, joten Britannia eronnee Euroopan unionista vuoden 2019 keväällä.