Miksi valitsit kokoomuksen? Viisi erilaista ehdokasta kertoo – Vicky Rosti: "Teen työtäni yrittäjäpohjalta"

Kokoomuksen kuntavaaliehdokkaana on muun muassa 18-vuotias abiturientti ja Suomeen vuosia sitten kotiutunut nigerialainen yleisurheilija.

"Ysiluokalla meille tultiin esittelemään nuorisovaltuustoasioita täällä meidän kunnassa. Mietin sitä vähän aikaa ja olin sitä mieltä, että kyllä haluan kokeilla, millaista se on. Meillä oli sellainen kiva pieni porukka siellä ja siitä se lähti se innostus politiikkaan.

Katselin kaikkia puolueita ja mietin, mikä olisi hyvä. Olen sitä mieltä, että koulutus on tärkeää ja kokoomuksessa se on tärkeä arvo. Olen myös sitä mieltä, että nuoret voivat uudistaa puolueen politiikkaa. Sen ei tarvitse olla niin vanhoillista, mitä se ehkä joskus joiltain ihmisiltä on. Haluan tuoda uutta verta politiikkaan.

Isäni on myös kokoomuksen ehdokkaana. Hän on ollut valtuustossa jo monta kautta."

"Olen ollut Naantalin valtuustossa 20 vuotta.

Mieheni isä oli aikoinaan terveyskeskuksessa vuodeosastolla ja tuntui, että emme saaneet kaikkia hänen asioitaan hoidettua. Myös hänen vaimonsa asioita piti hoitaa. Perustin Pro Naantali -kansanliikkeen ja ajattelin, että se on tapa vaikuttaa, mutta huomasinkin, että jos oikeasti haluaa vaikuttaa, niin ainut tapa on mennä itse sinne valtuustoon ja vaikuttaa sitä kautta.

Aluksi ajattelin, että haluan olla epäpoliittinen ja hoitaa vain ihmisten asioita. Kun aloin tutkia, kenen ehdokkaaksi lähtisin, kokoomuksen ohjelma toi esiin eniten yrittäjyyttä ja perhettä. Ja edelleen olen sitä mieltä.

Kokoomuslaisuus on aika pitkälti varmaan kotoa tullut. Meidän suvussa on oltu vahvasti kokoomuslaisia. Isäni ja äitini eivät ole olleet mukana politiikassa, mutta isoisäni oli aikoinaan pitkään Turun valtuustossa. Ehkä olin sisäisesti kasvatettu siihen."

Mistä on kyse?

  • Esittelemme Ylen puoluepäivinä jokaisesta puolueesta viisi erilaista kuntavaaliehdokasta avataksemme, mitä syitä ehdokkailla on lähteä kuntapolitiikkaan.
  • Ehdokkaat kertovat myös, miksi he ovat valinneet juuri kyseisen puolueen.
  • Mukana on nuori ensikertalainen, jo useamman kauden valtuustossa ollut konkari ja maahanmuuttajataustainen ehdokas.
  • Lisäksi jutussa esitellään yksi ehdokas kunnasta, jossa puolue menestyi erityisen hyvin viime kuntavaaleissa, ja yksi yleisölle ennalta tuttu kasvo.
  • Jutussa esitellyt henkilöt on valittu pääasiassa Ylen vaaligalleriavideoista (siirryt toiseen palveluun) ja Ylen vaalikoneeseen (siirryt toiseen palveluun) vastanneista ehdokkaista

"Olen alun perin kotoisin Nigeriasta, Biafran alueelta. Olin huippuyleisurheilija ja tulin kilpailemaan Suomeen. Päätin jäädä tänne vuonna 2007. Lajini olivat pikajuoksu, pituushyppy ja kolmiloikka.

Kiinnostuin Suomen politiikasta ja halusin osallistua yhteiskunnan rakentamiseen. Vaikka asiat on hoidettu yhteiskunnassamme hyvin, tarvitaan vielä päättäjiä, joilla on moniosaamista ja kokemuksia, minulle tuli sellainen ajatus, että Lahti tarvitsee meikäläisen kokemuksia. Minulla on maahanmuuttajan näkökulma. Olen tällä hetkellä Lahden valtuuston varajäsen.

Kokoomus ajaa kansan hyvinvointiasioita ja sellaisia asioita, joihin minä haluan vaikuttaa. Kokoomus ajaa hyvinvointipalveluiden parantamista ja uudistamista. Kokoomuksen sote-ohjelma on myös vahva."

"Olen ruokakauppias ja päivittäin tekemisissä asiakkaiden kanssa. Pystyn seuraamaan hyvin läheltä ihmisten arkea ja kuulemaan, mitä on milloin missäkin tapahtunut ja mitä ollaan mieltä. Kuulen, mistä kylällä puhutaan. Olen myös ollut paikkakunnalla jo entuudestaan useissa luottamustoimissa. Olen nyt ensimmäistä kertaa ehdolla.

Kokoomus on yrittäjien ja tasa-arvon puolue. Siinä mielessä se oli helppo ja yksinkertainen päätös. Nyt kun kuntavaalit tulivat ajankohtaiseksi ja kokoomuksesta kysyttiin, koin tämän mahdollisuutena tarttua siihen. Ajattelin, että kokeillaan."

Mikä on puoluepäivä?

  • Yle esittelee 14.3. alkaen joka tiistai, keskiviikko ja torstai yhden kuntavaaleihin valmistautuvan eduskuntapuolueen.
  • Puoluepäivän aikana Ylen eri välineissä pureudutaan puolueen vaaliteemoihin, ehdokkaisiin ja näkemyksiin kuntavaalikysymyksistä.
  • Puoluepäivä näkyy aamusta iltaan verkossa, tv:ssä ja radiossa.

"Minua on julkisuuden henkilönä pyydetty mukaan montaa kertaa aikaisemminkin. Tällä kertaa lähdin, koska olen asunut omassa kaupungissani Vantaalla jo yli 40 vuotta, lapseni asuvat täällä, iäkäs äitini asuu täällä ja viisi lastenlastani asuvat täällä. On paljon kaupungin asioita, jotka koskettavat minun perhettäni. Sen takia haluan olla mukana.

Koska omilla lapsilla on perheet ja pienet lapset, minua kiinnostaa juuri perheitten hyvinvointi, pienten lasten varhaiskasvatus ja se miten nuoret lähtevät työelämään opiskelun jälkeen. Ja yleinen hyvinvointi.

Kokoomus on ollut minua lähimpänä koko ikäni. On vaalit olleet mitkä tahansa, niin aina olen löytänyt itseni äänestämästä kokoomusta. En ole varsinaisesti kokoomuksen jäsen, mutta koen sen jotenkin kaikkein lähimmäksi omaa ajatusmaailmaani. Se varmaan johtuu myös siitä, että teen työtäni pitkälti yrittäjäpohjalta, vaikka en yrittäjä olekaan. Olin myös tukemassa Sauli Niinistöä ensimmäisissä presidentinvaaleissa."

Ehdokkaiden kuvat on saatu kokoomuksen ja ehdokkaiden kampanjamateriaaleista.