Kunniamurhaoikeudenkäynti: Veli uhkasi leikata siskonsa pään irti: "Mut ei se sitä tarkoittanut"

Todistajana olleen poliisin mukaan veli vaikutti olevan tosissaan. Veljen itsensä mukaan hän oli vain huolissaan kotoa karanneesta siskostaan.

Kunniaan liittyvät rikokset
Lähikuva naisesta huiviin pukeutuneena.
Jaipal Singh / EPA

Korkein oikeus on käsitellyt tänään harvinaista, Suomen ensimmäistä epäiltyä kunniamurhan valmistelua.

Ylimmässä oikeusasteessa selvitetään, onko Irakista Suomeen vuonna 2010 tullut mies syyllistynyt siskonsa kunniamurhan valmisteluun.

Syyttäjän mukaan tapauksessa on taustalla perheen sisällä olevat kiistat, joita tytön käytös oli aiheuttanut.

Syyttäjän mukaan irakilaismies uhkasi siskonsa henkeä, koska alaikäinen sisko ei noudattanut kulttuuriin ja uskontoon liittyviä sääntöjä.

Oikeudessa siskoa kuultiin videoyhteyden välityksellä.

Sisko kertoi, että veli oli uhannut leikata hänen päänsä irti.

– Mutta ei se tarkottanu sitä. Mä tunnen mun veljen, ei se tekis mitään sellaista, sisko vastasi syyttäjän esittämään kysymykseen uhkailusta.

"Jos tytön kaverit yrittävät estää, heidätkin pitää tappaa"

Oikeudessa käsiteltiin laajemmin tapahtumaketjua, joka tapahtui, kun veljen kaveri oli hakenut tytön pois ravintolasta Helsingin Vuosaaressa.

Sisko oli ollut ravintolassa sen jälkeen, kun hän oli lähtenyt pakomatkalle kotoaan. Sisko oli paossa kotoaan muutaman päivän.

Veljen kaveri oli tullut hakemaan siskon ravintolasta pois. Sisko oli viety läheiselle metroasemalle, jossa veli oli odottamassa.

– Se otti mua kädestä kiinni ja vei metroasemalle. Sit veli tuli sinne ja puhuttiin veljen kanssa. Keskustelu oli ystävällistä ja surullista, tyttö kuvaili oikeudessa.

Todistajana kuultiin myös poliiseja, jotka olivat paikalla, kun metroaseman läheisyyteen oli hälytetty poliisi.

Poliisi oli hälytetty, koska joukko nuoria oli kokoontunut metroasemalle seuraamaan hätääntyneenä siskon ja veljen riitelyä.

Toinen poliiseista kertoi puhuneensa paikan päällä metroasemalla veljen kanssa.

Poliisin mukaan veli kertoi, että perheen Irakissa asuva isä oli siskon käytöksestä hyvin tuohtunut.

Poliisi kertoi oikeudessa, että isä oli veljen kertomuksen mukaan vaatinut siskon palauttamista takaisin perheen sääntöjen ja kulttuuriin pariin.

–Jos sisko ei palaisi, hänet pitäisi tappaa. Jos siskon kaverit yrittäisivät estää tätä, heidätkin pitäisi tappaa, poliisi kuvaili veljen kertomusta korkeimmassa oikeudessa.

Poliisi kertoi tänään oikeudelle, että veli oli kertonut metroasemalla häntä puhutettaessa, että jos hänet tuomitaan, hän ottaa tuomion vastaan, tärkeintä on suvun maineen palauttaminen.

– Mies oli selvinpäin ja tosissaan. Tämä käsitys minulla oli, poliisimies kertoi.

Tapausta on käsitelty jo alemmissa oikeusasteissa. Veli on tuomittu siskonsa aiemmin tapahtuneista pahoinpitelyistä hovioikeudessa.

Veli kiisti suunnitelmat

Oikeudessa kuultiin myös syytettyä irakilaismiestä. Hän toisteli useaan otteeseen, että hänen lähettämänsä tappouhkausviestit oli lähetetty äkkipikaisesti ja suutuksissa.

Niiden tarkoitus oli saada sisko joko tulemaan kotiin, tai hakeutumaan poliisin tai lastensuojelun luokse.

Sisko oli ollut paossa kotoa viisi päivää.

– Halusin, että hän lähtisi pois kadulta. Olin huolissani, hän on ainut siskoni, veli viestitti oikeudessa tulkin välityksellä.

Veli oli myös lähettänyt ainakin kahdelle ihmiselle viestejä, joissa hän kertoi hankkineensa aseen.

– Ei ole asetta. Minulla ei ollut mitään suunnitelmaa. Jos minulla olisi ollut suunnitelma, olisin toteuttanut sen, kun tapasin siskon Vuosaaressa.

Veli myös kiisti isän osuuden epäillyssä kunniamurhan suunnittelussa. Veljen mukaan hän ei ollut edes kertonut Irakissa asuvalle isälleen, että sisko oli karannut kotoa.

Hän myös kiisti, että olisi sopinut tai luvannut isälleen tappavansa siskonsa.

– En ole kertonut mitään, niin miten olisin voinut sopia?

Puolustuksen loppupuheenvuoron mukaan veljen lähettämistä uhkailuviesteistä ei voida tulkita, että hänellä olisi ollut tarkka suunnitelma siskonsa surmaamiseksi.

Syyttäjä puolestaan korosti loppupuheenvuorossaan suunnitelmallisuutta sillä, että veli oli ilmoittanut uhkailuviesteissään useita eri tapoja, joilla hän aikoi siskonsa tappaa. Syyttäjän mukaan tekotapa olisi valikoitunut tilanteen mukaan, kun hänen tapaa siskonsa.

Syyttäjä vaatii irakilaismiehelle ehdotonta vankeutta kaksi vuotta ja yhden kuukauden. Korkein oikeus antaa päätöksen asiassa myöhemmin.