Salakavala terveysintoilu uhkaa miesten terveyttä: "Syövät maitorahkaa ja ananasta aamusta iltaan"

Terveyssyöminen voi muodostua jopa pakkomielteiseksi myös keski-ikäisillä miehillä.

syömishäiriöt
Bodari nostelee käsipainoja.
Jopa hyvin muokatun, lihaksikkaan vartalon taustalta saattaa löytyä yleistyvä ortoreksia eli terveellisen syömisen pakkomielle.Bilawal Arbab / EPA

Ihminen saattaa näyttää fyysisesti hyvinkin terveeltä, mutta kuva voi valehdella. Jopa hyvin muokatun, lihaksikkaan vartalon taustalta saattaa löytyä yleistyvä ortoreksia eli terveellisen syömisen pakkomielle.

Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier sanoo, että ortoreksia on yleistynyt viime vuosina.

– On miehiä, jotka käyvät esimerkiksi ahkerasti salilla. Salikäyntien välillä he syövät maitorahkaa ja ananasta aamusta iltaan. Miehen elämä muuttuu tässä kohtaa osin anorektiseksi, mutta sitä ei välttämättä huomata samalla tavalla, kuin naisten syömishäiriöoireita.

Psykologi, kognitiivinen psykoterapeutti Pia Charpentier sanoo, että terveellisen syömisen pakkomielteestä ei ole vielä tarkkoja tutkimustuloksia.

– Siitä ei ole tehty esiintymistutkimuksia, mutta arvioidaan, että sitä esiintyy miehillä aika lailla yhtä paljon kuin naisilla. Jos anoreksia on nuorten ongelma, niin ortoreksiaa esiintyy keski-ikäisilläkin reilusti.

Ortoreksiaa ei luokitella syömishäriöksi

Terveydenhuollon erikoislääkäri dosentti Anu Raevuori sanoo, ettei tutkimustiedon perusteella voida sanoa, onko ortoreksia yleistynyt Suomessa.

– Käytännön tuntuma kuitenkin on, että näin saattaa olla, kun asiaa peilaa fitness-buumiin.

Vaaka näyttää uskomattomia numeroita
Syömishäiriö johtaa usein lihomiseen.YLE / Toni Pitkänen

Raevuoren mukaan ortoreksia ei lääketieteellisessä luokittelussa ole syömishäiriö.

– Sen yleisyydestä tai hoidosta ei ole laadukasta tietoa. Useimpiin syömishäiriöihin liittyy vahva ortoreksinen käyttäytyminen. Siinä mielessä sitä on hoidettu niin kauan kuin syömishäiriötäkin.

Miehet ahmivat ja lihovat

Miesten syömishäiriöt ilmenevät Pia Charpentierin mukaan usein ahmimisena. Syömishäiriöliiton mukaan ahmimishäiriö (siirryt toiseen palveluun)on yleisin syömishäiriö Suomessa. Sitä sairastaa noin 2–3 prosenttia väestöstä. Häiriö johtaa usein lihomiseen.

– Ahmimista pitää lähteä purkamaan täsmäsyömisellä. Lautasmalliakin voi ongelmaan soveltaa, mutta olennaista on syödä päivittäin säännöllisin väliajoin neljästä kuuteen kertaan. Aterioista pitää ainakin kaksi olla lämpimiä, Charpentier muistuttaa.

Epäsäännöllinen syöminen ei ole hyvästä

Pia Charpentier sanoo, että ahmimisella on yleensä fysiologinen tausta.

– Ihminen yrittää laihduttaa niin, että pitää pitkät ruokavälit tai yrittää syödä joinakin päivinä vain vähän. Tämän vuoksi esiintyy tilapäistä nälkiintymistä. Kun keho jää vajaalle ruoalle, tulee fysiologisista syistä ylisyömisen tai ahmimisen tarve.

– Tällaiset kummallisuudet kannattaa harjoitella pois syömisestä. Tässä kohtaa auttaa täsmäsyöminen. Kun keho pääsee tasapainoon tasapainoisella syömisellä, se helpottaa heti ahmimisoiretta.

Pia Charpentier toteaa, että, että syömishäiriö on periaatteessa ahdistushäiriö. Ongelma on korvien välissä.