Ympäristöministeriö vahvisti perinnetila Konttilan suojelupäätöksen

Kuopion Puijolla sijaitsevan perinnetilan päärakennus, aitta, navetta ja pihapiiri suojellaan rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla.

Kuopio
Puijolla sijaitseva Konttilan perinnetila ilmasta kuvattuna
Yle / Pertti Huotari

Kuopion Puijolla sijaitseva perinnetila Konttila saa suojelumerkinnän. Ympäristöministeriö vahvisti suojelupäätöksen Konttilan päärakennuksen, aitan, navetan ja pihapiirin suojelemisesta rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla.

Suojelemista esitti Pohjois-Savon ELY-keskukselle Pohjois-Savon perinnepoliittinen yhdistys. Suojelupäätös on tehty niin, että Konttila voi toimia jatkossakin Puijon matkailuun ja liikuntaan liittyvänä paikkana. Sitä voidaan kehittää, kunhan lähtökohtana ovat Konttilan kulttuurihistorialliset, historialliset ja maisemalliset arvot. Nykyisin Konttilassa toimii Puijon luonto- ja opastuskeskus, jossa on muun muassa kahvila ja kotieläinpiha.

Konttilan tila on maakunnallisesti ja sijainniltaan harvinainen torpparikulttuurin muovaama maisemakokonaisuus. Sen peltoaukeat ovat peräisin kaskiviljelyn ajalta.

Asuinrakennuksen vanhimmat osat eli hirsiseinät ovat vuodelta 1775. Suurimmat muutokset rakennus koki 1930-luvun peruskorjauksessa. Tuolloin rakennuksen ullakkotilaa korotettiin niin, että saatiin kaksi asuinhuonetta lisää ja kattomuodoksi laitettiin mansardikatto.

Kuopion kaupungin omistama rakennus on peruskorjattu vuosina 2002–2003, jolloin säilytettiin vuodelta 1937 peräisin oleva ulkoasu. Sisätiloissa palautettiin osittain vanhempaa alkuperää olevia rakennusosia.