"Sureva tarvitsee ruokaa ja majapaikan" – Pienen seurakunnan kirkkoherra toivoo saattoväelle lisää palveluita

Sulkava vt. kirkkoherra Hanne-Maaria Rentola pohtii, että kaukaa tuleva saattoväki voisi virkistää hiljaisten maaseutukuntien elämää. Monille hautajaiset on ainoa hetki kohdata sukulaisia.

Kotimaa
Hanna-Maria Rentola toimii Sulkavan vt. kirkkoherrana.
Hanne-Maaria Rentola.Petri Vironen / Yle

Sulkavan vt. kirkkoherra Hanne-Maaria Rentola kertoo, että Sulkavan kaltaiseen muuttotappiokuntaan vainajan omaiset sekä muu saattoväki tulevat usein kaukaa. He joutuvat yöpymään esimerkiksi lähikaupungeissa. Tarvetta hiljentymiselle ja suvun yhteiselle tapaamisessa voisi kuitenkin olla.

– Meillä on tänä vuonna joka viikko yhdet tai jopa kolmet hautajaiset. Hautajaisissa käy viikoittain kymmeniä ulkopaikkakuntalaisia, jotka tarvitsevat yösijaa, ruokaa ja kahvia, Rentola pohtii

Vt. kirkkoherra on esitellyt ajatustaan Sulkavan yrittäjille. Vastaanotto on ollut positiivinen.

– Olisi hyvä, jos paikalliset yrittäjät ottaisivat kopin ja lähtisivät kehittämään ajatusta. Monet saattoväestä sanovat, että ovat joutuneet yöpymään Mikkelissä.

Hanne-Maaria Rentola muistuttaa, että sureva ihminen ei suuria vaadi.

– Hän tarvitsee kuten ihminen yleensäkin, hyvää ruokaa ja unta. Pelkkä hautajaisruoka ei pitkämatkaisille riitä.

Tiloja ja palveluita tarvitaan, sillä joukossa on usein lapsia, lastenlapsia ja jopa lastenlastenlapsia

Hanne-Maaria Rentola

Maaltamuutto on vienyt väkeä Itä- ja Pohjois-Suomesta suurempiin keskuksiin pitkin Suomea ja maailmaa. Hautajaiset ovat usein ainoa hetki kohdata sukulaisia

– Haudattavat ovat usein iäkkäitä ja tällaisia isoja sukutaloja ei enää ole. Tiloja ja palveluita tarvitaan, sillä joukossa on usein lapsia, lastenlapsia ja jopa lastenlastenlapsia.

Sulkavan hautajaistilaisuuksissa käy Rentolan arvion mukaan 30-70 henkeä. Kirkkoherra toivoo, että hyvän palvelun kautta muualle asuville jää myönteinen käsitys suvun synnyinpaikkakunnalta.

– Itselleni herää ajatus, että millainen kuva heille Sulkavasta jää. Haluavatko he joskus palata sukunsa kotipaikkakunnalle, Hanne-Maaria Rentola miettii.

Hiippakunta näyttää vihreää valoa

Mikkelin tuomiokapitulin hiippakuntadekaani Marko Marttila pitää Sulkavan vt. kirkkoherran ehdotusta pohtimisen arvoisena. Mikkelin hiippakunnassa väestökäyrä näyttää alaspäin. Hautajaisia pidetään enemmän kuin ristiäisiä.

– Itselleni tulee mieleen seurakuntien leirikeskukset. Niitä käytetään lähinnä kesäisin. Toki tilanne vaihtelee seurakunnittain, Marttila pohtii.

Kärjistäen voisi sanoa, että profiloidumme hautajaisten hiippakuntana

Marko Marttila

Mikkelin hiippakuntaan kuuluu 36 seurakuntaa. Jokaisen kunnan väkimäärä vähenee muuttotappion sekä syntyvyyttä suuremman kuolleisuuden kautta vuosi vuodelta. Eräässä seurakunnassa kirjattiin toissa vuonna 70 kuollutta ja kymmenen syntynyttä.

– Kärjistäen voisi sanoa, että profiloidumme hautajaisten hiippakuntana. Saattoväelle on varmaan palveluiden tarvetta kun ajattelee vaikkapa pieniä maaseurakuntia, josta on lähtenyt vuosikymmenten aikana väkeä esimerkiksi pääkaupunkiseudulle.

– Monilla ei enää ole paikkakunnilla sukua ja koteja, joissa kokoontua.

Ei tämä seurakunnan ydintehtäviä ole, mutta oman panoksensa ne voisivat antaa

Marko Marttila

Marttilan mielestä leirikeskusten käyttöastetta mietitään koko ajan. Kesällä keskukset ovat leirien käytössä, mutta talvisin ne ovat tyhjiä.

– Myös häitä vietetään usein synnyin- tai vapaa-ajanpaikkakunnilla, joten hekin voivat tarvita palveluita. Tässä on selvästi miettimisen paikka. Ei tämä seurakunnan ydintehtäviä ole, mutta oman panoksensa ne voisivat antaa, Marko Marttila sanoo.

Mikkelin hiippakunnan alueeseen kuuluu seurakuntia Etelä-Savosta, Etelä-Karjalasta, Kymenlaaksosta ja Heinolan seudulta.