Jussi Halla-aho lähtee perussuomalaisten pj-kisaan: "Puolue ei voi olla harvojen hillotolppa"

Jussi Halla-aho haastaa Sampo Terhon, joka ilmoittautui puheenjohtajakisaan viime viikolla.

Perussuomalaiset
Jussi Halla-aho
Petteri Paalasmaa / AOP

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) lähtee odotetusti tavoittelemaan puolueensa puheenjohtajuutta. Halla-aho kertoo asiasta Suomen Uutisten verkkosivuille ja YouTubeen ladatulla videolla (siirryt toiseen palveluun).

– Uskon, että jos Sampo Terho valitaan puheenjohtajaksi, hänestä tulee hyvä puheenjohtaja. Hänen uskottavuuttaan itsenäisenä toimijana ja muutoksen tuojana kuitenkin vähentää puolue-eliitin osoittama peittelemätön tuki. Olisi liikkeen uskottavuuden ja Terhon oman uskottavuuden kannalta katastrofaalista, jos hänet taputeltaisiin puheenjohtajaksi yksimielisesti tai murskaavin lukemin. Tämän vuoksi tavoittelen perussuomalaisten puheenjohtajuutta puoluekokouksessa 2017, perustelee Halla-aho videolla.

Halla-aho avasi videolla myös sitä, mitä hän aikoisi puolueen puheenjohtajana tehdä.

– Mielestäni puoluejohdon tulee sanoissa ja teoissa paremmin heijastaa niiden ihmisten huolia ja toiveita, jotka äänestävät meitä.

– Itse näen useimpia kannattajiamme yhdistäväksi liimaksi kansallismielisyyden. Käsityksen siitä, että julkisen vallan ensisijainen velvollisuus on puolustaa suomalaisia ja heidän etuaan. Perussuomalaisia yhdistää näkemys siitä, että Suomi ei voi olla globaali sosiaalitoimisto, johon kenellä tahansa on oikeus lampsia sisään elätettäväksi ja esittää röyhkeitä vaatimuksia.

"Puolue ei voi olla harvojen hillotolppa"

Hän sivusi videollaan myös keskustelua hallitusyhteistyöstä ja ministerien salkkujaosta.

– Tähän ei ole valmista vastausta. Lähtökohta kummassakin kysymyksessä pitää olla se, mikä on puolueen tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaista. Puolue ei voi olla harvojen hillotolppa, jossa yksilöiden mieliteot, mukavuus tai mielenkiinnon kohteet ratkaisevat sen, miten toimitaan.

Pian Halla-ahon ilmoituksen jälkeen kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori kommentoi hallitusyhteistyötä siinä tapauksessa, että Halla-aho tulee valituksi.

– Minusta on selvää, ettei kokoomus voi olla hallituksessa Halla-ahon PS:n kanssa. Liberaalia demokratiaa puolustettava. PS toki itse valitsee, kirjoitti Vapaavuori Twitterissä.

Halla-ahon päätös asettua ehdolle oli odotettu, sillä hän vihjasi jo viime vuoden lopussa Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että hän todennäköisesti lähtee mukaan puheenjohtajakisaan.

Asettumalla ehdolle Halla-aho haastaa puheenjohtajakilpaan jo viime viikolla ilmoittautuneen Sampo Terhon. Terhon ja Halla-ahon lisäksi perussuomalaisten puheenjohtajakilpailuun ovat ilmoittautuneet puolueen kansanedustajat Leena Meri ja Veera Ruoho.

Juttua muokattu kello 16.13: Lisätty Jan Vapaavuoren kommentti hallitusyhteistyöstä.