Paljon puhuttanut asedirektiivi EU-parlamentin äänestykseen – Reserviläisten huoli maanpuolustuksesta helpottanut

Direktiivi on huolestuttanut muun muassa maanpuolustusjärjestöjä, asekeräilijöitä, ampumaurheilijoita ja metsästyksen harrastajia.

ampuma-aseet
Puoliautomaattinen kivääri miehen käsissä
Ville Välimäki / Yle

Euroopan parlamentin on määrä tiistaina äänestää uudesta ampuma-asedirektiivistä, jonka tavoitteena estää aseiden päätymistä vääriin käsiin.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen pikavauhdilla valmistellun, alun perin hyvin tiukkoja rajoituksia sisältäneen, direktiivin on pelätty jopa heikentävän Suomen maanpuolustusta.

Reserviläisliitossa on kuitenkin jo melkein voitu huokaista helpotuksesta.

– Suomi esitti maanpuolustuspoikkeamaa asedirektiiviin, ja se on nyt siihen tulossa ja me olemme tyytyväisiä lopputulokseen, sanoo Suomen reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg.

Uusi hyväksyttävä käyttötarkoitus

Reserviläisjärjestöissä on suurin huolenaihe ollut niin sanottujen reserviläiskivääreiden lupakohtelu.

Näillä näkymin itselataaville, pitkällä lippaalla varustettavissa oleville kertatulikivääreille voitaisiin myöntää lupia myös jatkossa. Aselakiin saatetaan kuitenkin jälleen joutua tekemään muutoksia.

– Sinne joudutaan lisäämään metsästyksen ja urheiluammunnan lisäksi kolmas luvanmyöntämisperuste eli maanpuolustus, Nyberg ennakoi.

Reserviläisiä tyytymättömämpiä ovat asekeräilijät.

– Kyllä tämä huolestuttaa. Tämä on häirinnyt tavattomasti harrastusta ja lupien saantia. Kokoelmien omistajille on tuottanut jatkuvasti huolta, miten kokoelmien arvoille käy, jos niitä ei pystytä myymään edelleen, sanoo Suomen asehistoriallisen seuran puheenjohtaja Esa Salldén.

Nettikauppa keräilijöille tärkeää

Toinen keräilijöiden huolenaihe on mahdollisuus kokoelmien täydentämiseen. Jos nettikauppaa rajoitetaan, voi esimerkiksi osien löytäminen historiallisiin aseisiin vaikeutua huomattavasti.

Toisaalta muun muassa ampumaurheilun puolella luotetaan, että asedirektiivistä huolimatta ainakin olympialajien harrastusmahdollisuudet säilyvät.

Myös direktiivin vaikutuksia metsästykseen on saatu kavennettua.

– Suomessa aselait ja metsästyslait ovat jo valmiiksi olleet eurooppalaisella tasolla varsin tiukkoja ja siksi nämä vaikutukset eivät ole kovin suuresti varsinkaan metsästystä rajoittavia, sanoo Suomen metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.