Poromatkailu on jo yhtä isoa liiketoimintaa kuin perinteinen poronhoito

Poromatkailu alkaa olla liiketoimintana samalla tasalla kuin poronlihan tuotanto ja jalostus. Matkailutoimintaa on Lapissa arviolta sadalla porotilalla. Poromatkailu työllistää myös muita kuin suoraan matkailutilalla työskenteleviä alan toimijoita.

poronhoito
Kaukoidän turisteja pororeessä
Antti Mikkola / Yle

Poromatkailussa on eletty jo useita kasvun vuosia. Erityisesti ulkomaalaisten turistien kasvanut Lapin matkailu näkyy matkailutoimintaa harrastavien porotilojen kävijämäärissä.

– Pari vuotta on menty hyvällä kasvulla, että kyllä tänä vuonna tulee taas nousua. Arvioisin tässä vaiheessa, että semmoisen 20-30 prosenttia, rovaniemeläisen poro- ja huskytila Raitolan toimitusjohtaja Ville Kärkkäinen sanoo.

Kotimainen matkailija on pororeessä huomattavan harvinainen näky. Ulkomaalaisille turisteille poro ja porotilojen toiminta sen sijaan on kiehtovan eksoottista nähtävää.

– Kyllä se varmaan on koko se elinkeino mikä kiehtoo, Ville Kärkkäinen sanoo.

– Meillä kerrotaan käytännöllisesti katsottuna kaikille asiakkaille poron vuodesta, poroelinkeinosta, mitä me tehdään kesällä, syksyllä ja talvella, miten me hoidamme niitä ja miten se liha tulee pöytään ja miten nämä ajoporot on opetettu.

Merkittävä tulonlähde

Poromatkailu on jo hivuttautunut perinteisen poronhoidon rinnalle. Sen taloudellinen merkitys on poroalalla huomattava, sekä suoraan porotiloille että myös monille tilojen ulkopuolella.

– Kyllä nyt on varmasti kaikki kynnelle kykenevät poroihmiset olleet matkailuun tavalla tai toisella sidoksissa, jos ei muuten niin ainakin niitä ajokkaita kouluttamalla, paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila sanoo.

– Kyllä se on erittäin merkittävä tekijä nykypäivänä, voi sanoa että se on yhtä iso toimiala kuin lihantuotanto ja jalostus.