Koe uusi yle.fi

Vaikka luksushuviloita ja mummonmökkejä – Kangasniemi kamppailee kuihtumista vastaan

Kangasniemen talous on kohtuullisella tolalla, mutta tulevalla valtuustokaudella puolueet haluavat pitää kukkaronnyörit tiukalla ja sopeuttaa palveluita.

Kangasniemi
Kangasniemi keskusta.
Risto Puolimatka / Yle

Tuloveroprosenttia nostettiin Kangasniemellä juuri 20,75:een, eikä puolueilla ole halua lisäkorotuksiin. Tämän vuoden alusta saakka Kangasniemen sosiaali- ja terveyspalveluista on vastannut Essoten kuntayhtymä.

Kangasniemen viimeisin suuri investointi on yläkoulu-kirjasto. Keskustan mukaan seuraavaksi pitäisi sijoittaa vesi- ja viemäriverkoston uusimiseen, ja myös Perussuomalaiset investoisi kunnallistekniikan saneeraukseen ja jätevedenpuhdistamiseen.

SDP:n mielestä vanhustenhuoltoon pitäisi suunnitella uusi asumispalveluyksikkö, ja puolue lähtisi aiemmin sovitulla summalla mukaan rakentamaan myös seurakunnan leirikeskusta.

Vihreät panostaisi maksuttomaan tai osin maksuttomaan varhaiskasvatukseen ja kehittäisi aurinkoenergian ja biokaasun tuotantoa Kangasniemellä. Puolue palauttaisi kuntaan kokoaikaisen päivähoito-oikeuden.

Jotta kuntaan saataisiin houkuteltua uusia yrityksiä ja työpaikkoja, SDP ostaisi kunnalle hyvää rakennusmaata vaikkapa Mikkelin tai Jyväskylän tien varrelta, josta sitä voitaisiin myydä yrityksille edullisesti. Keskusta rakentaisi yrityksiä varten tarvittavaa infraa. Perussuomalaisten mukaan asiat ovat jo sikäli kunnossa, että kaavoitettuja tontteja ja tyhjiä liiketiloja löytyy, lisäksi yritysten tukiperiaatteita päivitetään säännöllisesti ja elinkeinoneuvontaa on.

Vihreiden mielestä kunnan tulisi tukea pienyrittäjyyttä, tarjoamalla esimerkiksi kunnantalon yhteydessä ilmaiset tai huokeat yhteiset työ- ja kokoustilat. Hyvällä nettiyhteydellä varustettu toimistohotelli palvelisi puolueen mukaan myös vapaa-ajan asukkaita, jotka voisivat tehdä Kangasniemeltä käsin etätöitä.

Kangasniemellä on asukkaita noin 5 600, mutta väki ikääntyy ja vähenee. Uusien asukkaiden houkuttelemisessa SDP ja vihreät nostavat esiin alueen luonnon ja puhtaat vesistöt kuten Puulaveden.

SDP:n mielestä ulkomaisille rikkaille pitäisi olla tarjolla erilaisia majoitusvaihtoehtoja huviloista mummonmökkeihin. Tontteja pitäisi tarjota lähes ilmaiseksi. Vihreät uskoo, että maaseudusta tulee houkuttavaa, kun etätyömahdollisuudet paranevat.

Kangasniemellä kuntavaaliehdokkaiden määrä ei ole laskenut viime vaaleihin verrattuna yhtä radikaalisti kuin Etelä-Savossa keskimäärin. Eniten ovat vähentyneet SDP:n ja Perussuomalaisten ehdokasmäärät. Vihreiden lista sen sijaan on kolminkertaistunut viime vaaleihin verrattuna.