Jättilaituri rakennetaan jään päälle ja köytetään karkaamisen varalta Seinäjoella

Kyrkösjärven uuden melontakeskuksen laituri rakennetaan tarkoituksella väärään paikkaan, mistä se uitetaan oikeisiin asemiin jäiden sulamisen jälkeen. Laiturin rakentaminen aloitettiin tänään maanantaina.

melonta
Kyrkösjärven melontakeskuksen jättilaituri rakentuu jään päälle. Jäiden sulamisen jälkeen se uitetaan oikealle paikalleen.
Kyrkösjärven melontakeskuksen jättilaituri rakentuu jään päälle. Jäiden sulamisen jälkeen se uitetaan oikealle paikalleen. Mirva Hakala/Yle

Kyrkösjärven melontakeskuksen rakentaminen on aloitettu tänään Seinäjoella. Ensimmäisenä rakentuu keskuksen laituri.

Melontakeskuksen laituri tulee olemaan noin 80-neliöinen. Sen rakentaminen on tarkoitus saada valmiiksi vielä tällä viikolla jäiden kestäessä ja ennen tekojärven vesien juoksutusta.

– Laituria ei voi liikutella kuin uittamalla, eli se tehdään jään päälle ja jäädään odottamaan, että jäät sulavat, sanoo vastaava työnjohtaja Samuli Halkosaari.

Laituri rakennetaan tarkoituksella ”väärään” paikkaan, hyvälle tasaiselle jäälle. Siitä se jäiden sulamisen jälkeen ja kiinnitysrakennelmien valmistuttua uitetaan oikeaan kohtaan.

Kyrkösjärvellä on totuttu ajelehtiviin turvelauttoihin, mutta laituri aiotaan pitää tiukasti lieassa.

– Ei sitä tartte vahtia. Me laitamme sen narusta kiinni, ettei se lähde uimaan asiattomiin paikkoihin, Halkosaari sanoo.

Talkoot Kyrkösjärven melontakeskuksen laiturin rakentamiseksi alkoivat maanantaina 13. maaliskuuta 2017.
Talkoot Kyrkösjärven melontakeskuksen laiturin rakentamiseksi alkoivat maanantaina 13. maaliskuuta 2017.Mirva Hakala/Yle

Valmista syksyksi 2018

Melontakeskuksen rakenustalkoot jatkuvat toukokuussa. Kesän aikana talkoolaiset suunnittelevat rakentavansa kaksi laiturin kupeeseen valmistuvista melontamajoista. Viimeiset kaksi majaa valmistunevat kesällä 2018.

Rakentamiseen osallistuvat Kyrönjoen KoskiHäjyjen, Lakeuden Elämysliikunnan ja Lakeuden Ladun jäsenet.

Kyrönjoen Koskihäjyt ry:n Kyrkösjärven melontaelämyshankkeen rahoitus tulee Manner-Suomen Maaseutuohjelmalta. Kyrkösjärvelle valmistuu hankkeen puitteissa myös 20 kilometriä pitkä melottava järviluontopolku.

Kyrkösjärvelle rakentuva melontakeskus (havainnekuva).
Havainnekuva Kyrkösjärvelle rakentuvasta melontakeskuksesta. Kyrönjoen KoskiHäjyt/Melontakeskushanke