Diplomaattikiista kärjistyy: Hollanti kehottaa kansalaisiaan varovaisuuteen Turkissa

Hollanti on antanut matkustustiedotteen, jossa neuvotaan välttämään väkijoukkoja. Turkki puolestaan on antanut Hollannin edustajalle kaksi noottia.

Turkki
Ihmiset osoittivat mieltään Hollannin konsulaatin edessä Istanbulissa illalla 11. maaliskuuta.
Ihmiset osoittivat mieltään Hollannin konsulaatin edessä Istanbulissa illalla 11. maaliskuuta. Yasin Akgul / AFP

Turkin ja Hollannin välit rakoilevat entisestään. Hollanti on antanut kansalaisilleen matkustustiedotteen, jossa kehotetaan valppauteen ja varovaisuuteen Turkissa.

Syyksi mainitaan Turkin ja Hollannin suhteiden äkillinen huonontuminen.

Turkki puolestaan on kutsunut Hollannin lähetystön asianhoitajan puhutteluun. Viikonloppuna Turkki sulki Hollannin diplomaattiedustustot ja ilmoitti, että Hollannin suurlähettiläs ei ole tervetullut lomaltaan takaisin Turkkiin.

Turkki on antanut Hollannin asianhoitajalle kaksi noottia. Ensimmäisessä Turkki vaatii Hollannilta kirjallista anteeksipyyntöä ja varoittaa mahdollisista korvausvaatimuksista. Toisessa nootissa Turkki arvostelee Hollannin poliisin suhteettoman järeitä toimia Rotterdamissa.

Turkin ja Hollannin suhteet viilenivät vikkelästi viikonloppuna, kun Hollanti esti Turkin ministereiden kampanjatilaisuudet Hollannissa. Hollannin päätös estää ministereiden tilaisuudet suututti ihmisiä. Rotterdamissa järjestettiin mielenosoitus, jonka taltuttamiseen poliisi käytti muun muassa poliisikoiria ja vesitykkejä.

Lähteet: AFP, AP