1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jääkarhu

Ranuan eläinpuiston tähtihetki – hellyttävä jääkarhunpentu esiin keskiviikkona

Pentu harjoittelee jo kiinteän ravinnon syömistä. Hirvenkorvat ja porkkanat ovat sen herkkua.

jääkarhu
Kuvassa Venuksen ensimmäisen pennun Ranzon ensikosketus pesän ulkopuolelle vuonna 2012.Ranua Zoo

Ranuan eläinpuiston jääkarhunpentu pääsee keskiviikkona ulos pesästä - mikäli emo päästää. Luukku avataan kello 12.

– Luukku avataan ja katsotaan mitä tapahtuu. Venus-emo voi estää pennun ulos tulemisen, kertoo eläintenhoidon tiimiesimies Miia Varanka.

Luonnossa jääkarhuemo hoitaa pentujaan lumeen kaivamassaan pesäluolassa maalis-huhtikuulle. Tuolloin 3-4 kuukauden ikäinen pentu on jo riittävän iso pystyäkseen seuraamaan emoaan jäälakeudella tämän saalistaessa hylkeitä.

Ranzo-pentu alkoi haluta ulos pesästä aiemmin. Venus hakkasi luukun ovea tuolloin noin viikkoa aiemmin kuin nyt. Nyt Venus on paljon rauhallisempi, ei ole vielä pyrkinyt ulos, sanoo Varanka.

Varangan mukaan urospentu on hyvin utelias ja vilkas, oikein rohkean oloinen jääkarhu.

Hirvenkorvat herkkua

– Pentu tutkii kaikkea uutta. Se on leikkinyt sille annetulla hirventaljan palasella. Myös hirvenkorvat ova tolleet mieluisia pureskeltavia. Pennun hampaat ovat kehittyneet siinä määrin, että se on alkanut syömään pieniä määriä emon ruokaa. On alkanyt syömään kiinteätä ruokaa, siellä on pieniä muikkuja ja possun lihaa, naudan lihaa ja porkkanaa. Se tykkää paljon porkkanoista.

Ranuan eläinpuiston jääkarhuemo on hoitanut pentuaan yli kolme kuukautta sisätiloissa. Puolikiloisena syntyneestä pennusta on emon rasvaisen maidon turvin kasvanut vajaan 10 kilon painoinen pikkukarhu.

Pentu syntyi marraskuun 25. päivä. Venus on penikoinut kuusi kertaa, nyt pesässä oleva urospentu on 11. pentu.

Lue seuraavaksi