1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Sulkeeko Britannia rajansa EU-kansalaisilta heti eroilmoituksen jättämisen jälkeen?

Britanniassa asuvat EU-kansalaiset joutuvat brexit-neuvotteluiden pelinappuloiksi, kun Britannia ja unioni vääntävät kättä eron ehdoista.

Sadat ihmiset osoittivat mieltään parlamenttitalon edustalla Lontoossa vaatien maassa asuville EU-kansalaisille oikeutta jäädä maahan Britannian EU-eron jälkeen. Kuva: Andy Rain/EPA

EU:sta eroavan Britannian keskeinen tavoite on saada EU-maista tuleva maahanmuutto kuriiin mahdollisimman pian. Brittilehdistö on ennakoinut (siirryt toiseen palveluun), että pääministeri Theresa May ilmoittaa (siirryt toiseen palveluun) pian eroilmoituksen jätettyään, että vapaa liikkuvuus EU-maista päättyy.

Britannian hallitus on sanonut, että brexit-neuvotteluissa pyritään löytämään mahdollisimman pian ratkaisu Britanniassa asuvien EU-kansalaisten asemaan. Brittihallitus ei halua turvata EU-kansalaisten oikeuksia yksipuolisesti, koska samalla se menettäisi tärkeän valttikortin tulevissa eroneuvotteluissa.

Mitä Britanniassa asuville EU-kansalaisille tapahtuu?

Britannian hallitus on lupaillut, että se olisi valmis takaamaan maassa jo asuville EU-kansalaisille samat oikeudet kuin mitä heillä tällä hetkellä on. Vastavuoroisesti britit odottavat, että EU-maissa oleville Britannian kansalaisille tarjotaan samat edut.

Kukaan ei tiedä, millainen vastavuoroinen järjestely neuvotteluiden päätteeksi saadaan.

Vaikka Britanniassa asumiseen ei tällä hetkellä vaadita kirjallista todistusta, monet maassa asuvat EU-kansalaiset yrittävät varmistaa oman tilanteensa jo nyt esimerkiksi rekisteröimällä asumisensa tai hakemalla kirjallista todistusta vakinaisesta asuinpaikasta.

Koska Mayn hallituksen keskeinen tavoite on maahanmuuton saaminen hallintaan, odotettavissa on, että tulevaisuudessa Britanniaan muuttavat EU-kansalaiset joutuvat hakemaan jonkinlaista oleskelu- ja työlupaa, eikä heillä ole samanlaista oikeutta sosiaaliturvaan kuin tällä hetkellä.

EU-maahanmuuttajat ovat brittien valttikortti

Jos Britannia päättää vaatia työ- ja oleskelulupia EU-kansalaisilta, odotettavissa on, että muut EU-maat alkavat vaatia sellaisia myös briteiltä. Mittasuhteet ovat kuitenkin toiset, sillä EU-maissa asuu huomattavasti vähemmän brittejä kuin Britanniassa asuu EU-kansalaisia.

Britanniassa asuu noin kolme miljoonaa EU-kansalaista. Suurin ryhmä ovat puolalaiset, joita on runsaat 900 000. Heihin verrattuna suomalaisia on todella vähän, vain noin 20 000.

EU:n muissa jäsemaissa asuu puolestaan vakituisesti yli miljoona brittiä. Suurin ryhmä ovat Espanjassa asuvat britit, joita on runsaat 300 000. Suomessa Britannian kansalaisia asuu vakituisesti noin 4 000.

Nämä ihmiset ovat pelinappuloita tulevissa brexit-neuvotteluissa. Vaikka britit sanovatkin haluavansa ratkaista maassa asuvien EU-kansalaisten kohtalon mahdollisimman nopeasti, ei heidän kannata tehdä yksipuolisia myönnytyksiä.

EU-maat haluavat turvata Britanniassa asuvien omien kansalaistensa aseman. Britit saattavatkin käyttää EU-kansalaisten asemaa neuvotteluvalttinaan, kun he pyrkivät saamaan omalta kannaltaan mahdollisimman hyvän lopputuloksen.

Britit voivat yrittää lyödä neuvotteluissa kiilaa eri EU-maiden välille, kun omien kansalaistensa asemasta huolestuneita jäsenmaita pitää taivutella myönnytyksiin. Brexit neuvotteluissa unionin haasteena on pitää rivinsä kasassa, sillä Puolan intressit omien kansalaistensa etujen turvaamiseksi Britanniassa ovat hyvin erilaiset kuin esimerkiksi suomalaisten tai itävaltalaisten.

Euroopan unioni on toistaiseksi pitänyt rivinsä koossa ilmoittamalla, että neuvottelut alkavat vasta, kun Britannia on jättänyt eroilmoituksensa. EU-kansalaisten asemasta ei siis neuvotella erikseen, vaan se on osa brexit-neuvotteluita.

Milloin Britannia sulkee ovensa?

EU haluaa, että rajoitukset otettaisiin käyttöön vasta, kun Britannia lähtee Euroopan unionista kaksi vuotta kestäneiden eroneuvotteluiden jälkeen eli todennäköisesti vuoden 2019 keväällä.

Britannian hallitus ei halua odottaa niin pitkään. Se haluaa lopettaa nykyisenkaltaisen vapaan EU-maahanmuuton mahdollisimman pian ja ilman ennakkoilmoitusta.

Britanniassa pelätään, että maahan saapuu valtava määrä viime hetken maahanmuuttajia EU-maista, jos etukäteen kerrotaan, että uudet maahanmuuttorajoitukset astuvat voimaan tietyn päivämäärän jälkeen.

Varmaa on, että jatkossakaan Britannia ei sulje täysin oviaan EU-maahanmuuttajilta. Maan talous on erittäin riippuvainen EU-työntekijöistä. Erityisesti it-sektori, terveys- ja sosiaaliala, maatalous ja palvelut tarvitsevat siirtotyöläisiä.

Lue myös:

Kovimmat Brexit-kiistat käydään nyt näistä: Miten käy EU-kansalaisten Britanniassa ja paljonko maa joutuu maksamaan?

Parlamentti taipui EU-eroon – Britannian pääministeri May saa käynnistää brexitin