yle.fi-etusivu

Puumalan talous on kunnossa, mutta väki vähenee huimaa vauhtia

Vuoteen 2030 mennessä Puumalan asukasluvun arvioidaan laskevan lähes 20 prosenttia. Kunta etsii uusia asukkaita lapsiperheistä ja vapaa-ajan asunnoilleen pysyvästi muuttavista eläkeläisistä.

Puumala
Puumala-kyltti satamassa
Maria Bonnor / Yle

Puumalan talous on hyvällä tolalla. Velkaa on vähän ja yrityksiä on paljon, yli sata tuhatta asukasta kohden. Työttömyysprosentti on maakunnan matalimpia, 12, 8 prosenttia. Puumala laski juuri tuloveroprosenttia puolella prosenttiyksiköllä 20:een. Tosin puolueet ovat valmiit nostamaan sitä tarvittaessa.

Mutta: asukasluku on laskenut kovaa vauhtia ja on tällä hetkellä noin 2 200. Arvion mukaan Puumalan väki vähenee lähes 20 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Siksi kunta etsii kiihkeästi uusia asukkaita, erityisesti lapsiperheitä ja vapaa-ajan asunnoilleen pysyvästi muuttavia eläkeläisiä. Puumalassa on yli 3 600 mökkiä.

Hieno silta Puumalasta jo löytyy, ja keskustan mukaan väestökato selätetään laittamalla nyt myös tiet ja tietoliikenneyhteydet kuntoon. Markkinoinnissa valtteja ovat puhdas Saimaan luonto ja turvalliset elinolosuhteet. Perussuomalaisten mukaan lisää asukkaita Etelä-Savoon toisivat myös teknologia-alan innovaatioita kehittävät yritykset.

Saimaan geopark -hanke innostaa Puumalassa

Matkailun kannalta keskusta ja kristillisdemokraatit nostavat esiin Saimaan Geopark -hankkeen, joka toteutuessaan toisi Puumalaan lisää yritystoimintaa. Saimaan alueen kuntien yhteinen Geopark-hakemus jätetään tämän vuoden syksyllä. Saimaan Gibraltariksikin kutsutussa Puumalassa olisi alustavan listauksen mukaan lukuisia geologisen syntyprosessinsa kannalta kiinnostavia kohteita, muun muassa Puumalansalmi, Sahanlahti ja Pistohiekka.

Kristillisdemokraatit investoisi myös Puumalan sataman kunnostamiseen, jotta se säilyisi Saimaan parhaiden venesatamien joukossa.

Tarvetta kuntaliitoksiin ei puolueiden mukaan ole. Yhteistyötä tehdään jo sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta, sillä tämän vuoden alussa Puumalakin liittyi Essoten kuntayhtymään.

Keskustan valta-asema näkyy kuntavaalien ehdokasasettelussa

Kuluvalla kaudella keskustalla on ollut hallussaan yli puolet valtuuston 21 paikasta. Kevään vaaleissa keskustalla on niin ikään yli kaksi kertaa enemmän ehdokkaita kuin millään muulla puolueella.

Puumalassa kuntavaalien ehdokasmäärä on pysynyt lähes samana kuin viime vaaleissa. SDP:llä on neljä ehdokasta vähemmän kuin viime vaaleissa, Perussuomalaisilla kaksi enemmän.

Lähteet: Yle Mikkelin kuntavaalikyselyyn vastasivat Puumalan osalta keskusta, Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.