F-Securen Siilasmaa: Työntekijöiden edustus yrityksen hallituksessa lisää luottamusta

F-Securen hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan mielestä henkilöstön edustaja auttaa hallitusta tekemään parempia päätöksiä.

F-Secure
Risto Siilasmaa
Risto SiilasmaaKimmo Brandt / EPA

Juuri luottamuksen lisäämisellä Risto Siilasmaa perustelee ideaansa valita F-Securen hallitukseen työtekijöiden edustaja.

Ylen Kova talous –sarjassa haastateltiin maanantaina tuotekehitysjohtaja Janne Pirttilahtea, joka valittiin pörssiyhtiön hallitukseen ensimmäistä kertaa työntekijöiden joukosta.

Pirttilahden seuraajan valinta on parhaillaan vielä kesken yhtiössä. Kausi kestää vuoden.

– Näin henkilöstön joukkoon tulee useita ihmisiä, jotka tietävät, miten hallitus ajattelee. Usein luottamuspula liittyy tietämättömyyteen: kuvitellaan jotain, joka ei pidä paikkansa, Risto Siilasmaa sanoi maanantaina Ylelle.

Henkilöstöedustaja on tuonut Siilasmaan mielestä uudenlaista osaamista hallitukseen, mikä auttaa hallitusta tekemään parempia päätöksiä.

– Henkilöstöstä on asettunut ehdokkaaksi todella hyviä osaajia. Lista on sellainen, että sieltä mielellään ottaisi useampiakin, Siilasmaa arvioi.

Henkilöstöedustajakin vastaa osakkeenomistajille

Janne Pirttilahti on pörssiyhtiö F-Securen täysivaltainen jäsen, joten hänelle kuuluvat myös yhtiön hallituksen vastuut ja velvollisuudet. Yleensä työntekijöillä on vain läsnäolo-oikeus yritysten hallituksissa.

Lain mukaan Pirttilahden on ajettava hallituksessa nimenomaan F-Securen osakkeenomistajien etua. Hänellä on kuitenkin moraalinen vastuu myös äänestäjilleen eli kollegoilleen.

"Sopii kaikille aloille ja kaikenlaisiin yrityksiin"

F-Securessa työntekijät saivat valita vaaleilla kolme ehdokasta ehdolle firman hallitukseen. Yhtiön hallitus teki lopullisen valinnan.

– Tällä tavalla molemmat osapuolet eli henkilöstö ja hallitus pääsivät vaikuttamaan päätökseen, Siilasmaa perustelee valintatapaa. Hänen mielestään kokeilu on ollut onnistunut.

Siilasmaa suositteleekin myös muille aloille samanlaista järjestelmää – ja ylipäätään kaikenlaisia toimenpiteitä, mitkä lisäävät yhteiskunnassa luottamusta.