1. yle.fi
  2. Uutiset

Mika Kari yllättyi: Lahden kartanomiljöössä rentoutunut Ruotsin kuningas olikin välitön seuramies

Ruotsin opettaja sanoi joskus Mika Karille, että hän voi päästä puhumaan ruotsia kuninkaan kanssa, jos opiskelee ahkerasti. Opettaja osui oikeaan.

Ruotsin kuninkaalliset
Mika Kari
SDP:n Mika Kari kertoo tapaamisestaan ruotsin kuninkaan kanssa. Tanja Kröger / Yle

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Mika Kari (sd.) vastaanotti Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan Mukkulan kartanon ovella MM-kisojen aikaan nyökkäämällä kevyesti päätään ja sanomalla kunnioittavasti "ers majestät!"

Mika Kari oli saanut Ruotsin suurlähetystöstä etukäteen ohjeet siitä, kuinka monarkkia tulee puhutella.

– En esimerkiksi sännännyt heti kättelemään kuningasta, vaan odotin, että hän tekee aloitteen kättelemisestä. Sen jälkeen kättelimme, kertoo Mika Kari.

Maailman monarkkien keskuudessa tietyt etikettitavat elävät vuosisadasta toisen, mutta kaiken perustana on kohteliaisuus.

– Näitä samoja kohteliaisuussääntöjä olisi hyvä noudattaa ihan meidän tasavaltalaistenkin kesken.

Mika Kari otaksui ennen juhlapäivällisiä, että ilta sujuisi muodollisuuksien parissa. Kuningas yllätti ihmisläheisyydellään ja illan mittaan puhuttiin monista asioista.

– Keskustelimme Lahden alueen asioista ja tunnettuudesta, yrittämisestä ja urheilusta. Puheenaiheista etenkin perheyrittäjyys vetosi kuninkaaseen.

Kuningas yllätti Karin välittömyydellään

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on Bernadotte-kuningassuvun vanhin jäsen, oikealta nimeltään Carl Gustaf Folke Hubertus. Karille ilta oli monella tapaa mieleen jäävä.

– Kuningas on varmasti elänyt koko elämänsä kultaisen häkin sisällä ja hovin suojeluksessa, mutta hän on hyvin tietoinen siitä, mitä Ruotsissa tapahtuu. Hän on hyvin miellyttävä ja välitönkin persoona. Samaan aikaan ihminen ja kuningas.

Sitä ei kerrota, mistä kaikesta illan aikana puhuttiin. Karin mukaan arvovierailuihin liittyy aina se, että henkilökohtainen puoli jää läsnäolevien tiedoksi. Poliitikkona Mika Kari on saanut olla tekemisissä useiden päättäjien ja tasavallan johtajien kanssa – ja nyt siis naapurimaan kuninkaan kanssa.

– Minuun teki vaikutuksen se, kuinka ihmisläheisesti kuningas kertoi asioista, omista näkemyksistään ja mielipiteistään.

Kari ei paljasta kertoiko kuningas esimerkiksi vitsejä, vaan ne asiat jäävät vain paikalla olleiden tietoon.

– Se on aina kohteliasta vieraita kohtaan.

Illan isännän mielestä tilaisuus sujui oikein mukavasti. Neljä lahtelaisen delegaation jäsentä ja kartanon henkilökunta olivat iloisia illan onnistumisesta.

– Toivottavasti järjestämämme noin kahden ja puolen tunnin iltaruokailu kartanomiljöössä oli nyös Ruotsin kuninkaalle miellyttävä ja mieleenpainuva kokemus, sanoo Mika Kari.

Tuliko kutsu vastavierailulle?

– Ei ole ainakaan vielä tullut, mutta Ruotsin suurlähettilään kanssa on sovittu treffit, naurahtaa Kari.

Voiko vanha ruotsin opettaja olla ylpeä oppilaastaan?

Mika Kari kertoo, että aikoinaan ylä-asteella ruotsin opettaja Tarmo yritti kuningas -kommentillaan kannustaa häntä kieliopintoihin aineessa.

– Silloinen 14-vuotias fennomaanipoika piti ruotsin opintoja vähän turhanaikaisena. Nyt viestini nuorille ja heidän vanhemmilleen kuuluu, että kaikki kielitaito on plussaa ja opiskelu kannattaa aina!

Entinen opettaja ei ehkä olisi täysin tyytyväinen oppilaansa ruotsin osaamiseen. Mika Kari kertoo ymmärtävänsä hyvin ruotsia, mutta pystyy osallistumaan keskusteluun ruotsiksi vain hyvin vähän.

– Kahdesta ja puolesta tunnista puhuimme kuninkaan kanssa englantia reilu pari tuntia. Sillä kentällä olen jo centerfieldillä.

Lue seuraavaksi