Koe uusi yle.fi

Tehostetussa palveluasumisessa kiire on kirosana: "Ei tämä huonompi paikka ole"

Tehostettu palveluasuminen on yleistynyt viime vuosina. Toimittaja tutustui nastolalaiseen palvelukeskukseen.

sosiaalipalvelut
Lauri ja hoitaja
Sairaanhoitaja Nicola Kettunen ja LauriTanja Kröger / Yle

Kun tapaan Aarne Poutasen, 89, menossa on iltapäiväkahvi. Aarne istuu ruokailutilassa muiden vanhusten kanssa. Kyseessä on tehostettua palveluasumista tarjoava palvelukeskus Linnunlaulu.

– Kyllä täällä on ihan mukava asua. Ei tämä huonompi paikka ole ollenkaan. Täällä on lämmin talo ja hyvät hoitajat, eikä tarvitse vain sängyssä maata. Tämä on hyvin erilainen kuin vuodeosasto.

Tehostetussa palveluasumisessa on kahdenlaisia asukkaita. Toiset asuvat laitoksessa vuoroviikoin ja toiset koko ajan. Aarne asuu Linnunlaulussa vuoroviikoin. Muulloin hän asuu kotonaan poikansa kanssa.

Nastolassa sijaitsevassa Linnunlaulussa (siirryt toiseen palveluun) on joko fyysisiä, kognitiivisia tai sosiaalisia ongelmia ja he tarvitsevat ympärivuorokautista tukea.

– Muistisairas voi asua kotonakin, kunhan se on arvioitu, että hän pärjää siellä, kertoo Linnunlaulun palveluasumisen esimies Kirsi Roininen.

Mari Haaranen (vas.) ja Kirsi Roininen
Linnunlaulun palveluasumisen esimiehet Mari Haaranen (vas.) ja Kirsi Roininen Tanja Kröger / Yle

Asukkaiden näköistä elämää

Palveluasumisen esimies Kirsi Roinisen mukaan tehostetussa palveluasumisessa olennaisinta on elää asukkaiden näköistä elämää. Laitos ei siksi voi olla ikäihmisen koti.

– Ei tarvitse muuttaa itseään mihinkään, kun muuttaa tehostettuun palveluasumiseen. Se on lähtökohta, mistä lähdetään.

Yksi asukas ei puolestaan muistanut sanoja, mutta osasi laulaa.

Kirsi Roininen

Asumispalveluiden toinen esimies Mari Haaranen kertoo, että työssä hyvin olennaista on kuunnella omaisia. Vanhus ei nimittäin aina osaa itse kertoa, mitä haluaa ja mitkä ovat hänen mielenkiinnon kohteitaan. Siksi omaisten tarinoilla on merkitystä.

Eräs vannoutunut raviurheilija liikuttui, kun Linnunlauluun tuotiin hevonen viime syksynä. Toisella vanhuksella oli helmet kaulassa ja hän halusi pukeutua hienosti. Hän nautti siitä.

– Yksi asukas ei puolestaan muistanut sanoja, mutta osasi laulaa, palveluasumisen esimies Kirsi Roininen kertoo hymyillen.

Korvapuustit tehostetussa palveluasumisessa
Yksi asukas oli muistisairas, eikä hänen puheestaan tullut oikein mitään, kunnes selvisi, että hän oli hyvä tekemään pullaa. Linnunlaulun taulussa näkyy hänen reseptinsä. Tanja Kröger / Yle

Yksin ei tarvitse olla

Aarne kertoo arvostavansa sitä, että hänellä on oma huone.

– Sehän on enemmän yksityistä. Jokainen voi mennä omaan huoneeseen kun tuntuu siltä. Ihan mielialan ja voinnin mukaan. Sillä tässä parhaiten mennään.

Toisaalta Aarne sanoo, että hän arvostaa seuraa, jota hän paikassa muista saa.

– Ei tarvitse olla yksin. Jos on halua keskustella, niin kyllä näistä kavereista saa myös seuraa ja juttukaveria.

Samoilla linjoilla on toinen asukas Outi.

– Täällä on kohtalotovereita ja pääsen myös ulkoilemaan.

Palveluasumisen esimies Kirsi Roininen kokee, että Linnunlaulu pyrkii vastaamaan erityisesti vanhuksia koskettavaan yksinäisyyteen.

Ikäihmisten asiat ovat monelle lähellä asuvalle sydämen asia. Jatketaan samalla tavalla jatkossakin.

Kirsi Roininen

– Täällä on naapureita. Sitten täällä on kuitenkin oma koti, jossa arkeaan voi toteuttaa omanlaisella tavalla.

Tehostettu palveluasuminen eroaa vuodeosastoista siinä, että asukkaille pyritään tarjoamaan enemmän virikkeellistä toimintaa. Linnunlaulussa käy vapaaehtoisia, lapsia, ulkoiluystäviä sekä monenlaisia järjestöjä.

– Ikäihmisten asiat ovat monelle lähellä asuvalle sydämen asia. Jatketaan samalla tavalla jatkossakin. Nähdään, että tällä tavalla tätä pitää elääkin, Kirsi Roininen sanoo.

Iltapäiväkahvin aikaan tapaan Laurin.

Lauri kertoo sairaanhoitajan avustuksella, että hänestä on mukava asua Linnunlaulussa, koska erilaiset aktiviteetit tuovat vaihtelua hänen arkeensa.

– Tykkään ulkoilusta ja laulaa karaokea, Lauri kertoo.

– Se on vaihtelua, kun täällä käy ihmisiä, Aarne sanoo.

Lauri
Lauri kertoo viihtyvänsä Linnunlaulussa Tanja Kröger / Yle

Ei negatiivisuudelle

Työstä vaativinta tekee palveluasumisen esimies Kirsi Roinisen mukaan monipuolisuus. Siinä on paljon yhteistyötä omaisten kanssa ja myös saattohoitoa.

Välineet eivät tosin ole yhtä hyvät kuin sairaalassa.

– Esimerkiksi lisähappea ei pystytä täällä antamaan. Sekään ei ole ongelma, koska sitten siirretään paikkaan, jossa saa tarvitsemaansa hoitoa.

Uskon, että asukkaat huomaavat ilomme arjessaan. Positiivinen asenne tarttuu.

Kirsi Roininen

Hoiva-alaa vaivaa usein työntekijöiden kiireinen arki. Tämä ei Roinisen mukaan ole tyypillistä Linnunlaulussa. Asioihin suhtaudutaan hänen mukaansa positiivisesti haasteista huolimatta, eikä hän keksi yhtään epäkohtaa.

– Uskon, että asukkaat huomaavat ilomme arjessaan. Positiivinen asenne tarttuu, Roininen sanoo.

"En pystynyt kävelemään"

Kun asiakas tulee tehostettuun palveluasumiseen arjessa autetaan päivittäisissä toimissa eli syömisessä, liikkumisessa ja pukeutumisessa. Silti päämääränä on kannustaminen.

– Enemmän on kannustusta ja ohjausta, jos vertaa vuodeosastoihin, missä on akuutisti sairaita ihmisiä, kertoo sairaanhoitaja Nicola Kettunen.

Ensimmäisen kerran en pystynyt kävelemään, mutta sitten sain täällä jumppasalissa kuntoutettua lihaksiani.

Aarne Poutanen

Tehostetussa palveluasumisessa monella on heikko fyysinen toimintakyky. Heitä suojaa turvamatto ja kädessä oleva turvaranneke, joka hälyttää hoitajan paikalle.

Kun Aarne tuli Linnunlauluun, ei kävely oikein enää onnistunut. Toisin on nyt.

– Ensimmäisen kerran en pystynyt kävelemään, mutta sitten sain täällä jumppasalissa kuntoutettua lihaksiani, Aarne sanoo hymyillen.

Samaan aikaan Aarne pitää hyvänä asiana sitä, että hoitajat ovat saatavilla, jos jotakin pahempaa tulee.

Aarne
Linnunlaulussa ei tarvitse olla yksin. Aarne on päiväkahvilla. Tanja Kröger / Yle

Uutena Linnunlaulussa on tehostetun palveluasumisen yhteyteen tullut palvelu, joka on tarkoitettu kuntoutukseen ja asiakkaan arviointiin. Siitä on yksikössä työskentelevän Nicola Kettusen mukaan saatu hyviä tuloksia.

– On päässyt tehostettuun, jos on tehostamisen tarvetta, mutta ollaan myös saatu kotiutettua siten, että pärjääkin kotona, Kettunen sanoo.

Tehostettua palveluasumista kehitetään vanhuspalvelujen toimialajohtaja Ismo Rautiaisen mukaan koko Suomessa voimakkaasti.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ennen kuin asiakas siirtyy tehostettuun palveluasumiseen, hän on kolmen viikon arviointijaksolla.

– Siinä arvioidaan fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä, kertoo sairaanhoitaja Nicola Kettunen.

Tavoitteiden puu
Tavoitteiden puu Linnunlaulussa kertoo jokaisen asukkaan tavoitteen. Yksi haluaa esimerkiksi ajaa partansa ja toinen laulaa joka päiväTanja Kröger / Yle

Aina tehostettu palveluasuminen ei ole oikea ratkaisu, vaikka omaiset niin ajattelisivatkin.

– On tehty hakemusta ja arviointijaksolla todetaan, ettei vielä tarvitse tehostettua, mutta täältä löytyisi tuettu koti, missä voisi olla, sairaanhoitaja Nicola Kettunen sanoo.

"En näe huolenaiheita"

Suomessa monien vuodeosastojen kohtalo on lopettaminen. Näin kävi myös Nastolassa, joka on yksi Päijät-Hämeen lakkautettavista vuodeosastoista. Roinista tämäkään ei huolestuta.

Siiihen, kuinka moni lakkautettavissa vuodeosastoissa tulee tarvitsemaan tehostettua palveluasumista, ei Roinisella ole vielä vastausta.

– En silti näe mitään huolenaiheita. Tärkeintä on se, että asukkaat ovat oikeassa paikassa.

Linnunlauluun keskittäminen vaikuttaa siten, että henkilöstöä siirtyy Iitistä ja Nastolasta Linnunlauluun. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän tulospalvelujohtaja Ismo Rautiaisen mukaan sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta jonoihin, vaan keskittämisen pitäisi pikemminkin purkaa jonoja.

Outi
Outille tärkeää ovat kaverit ja oma huone. Tanja Kröger / Yle

Tehostettuun palveluasumiseen joutuu esimerkiksi Nastolassa jonottamaan noin 60–70 vuorokautta.

"Hoitajat tekevät työtä sydämellä"

Palveluasumisen esimies Kirsi Roinisen mukaan hoitajat rakastavat työtään Linnunlaulussa ja sen pitäisi näkyä myös ulospäin.

– Hoitajat tekevät täällä sydämellä töitä ja uskon, että meidän asukkaat ovat täällä onnellisia.

Väestö ikääntyy, ja jossain vaiheessa asiakkaita tulee kuitenkin lisää.

Nicola Kettunen

Sairaanhoitaja Nicola Kettunen uskoo, että tehostetun palveluasumisen määrä tulee lisääntymään tulevaisuudessa ja siksi myös tuetulle toiminnalle olisi enemmän tarvetta.

– Toki niin kauan kuin ihminen pärjää kotona, on koti paras paikka. Ei hirveän pitkiä jonotusaikoja ole kuitenkaan ollut. Väestö ikääntyy, ja jossain vaiheessa asiakkaita tulee kuitenkin lisää.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Metro

Henkilöstön mukaan länsimetron ohjaamossa puutteita – toimitusjohtaja lupaa muutoksia

Ulkomaat

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"