1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jan Vapaavuori

Jan Vapaavuori lähettää terveiset Sipilälle Ylen pormestaritentissä: "Kaupungistuminen ei ole tykkäämiskysymys"

Ylen Pormestarikierroksen ensimmäinen ehdokas on kokoomuksen Jan Vapaavuori. Euroopan investointipankin varapääjohtaja palaa kotimaahan vain, jos voittaa pormestarikisan.

Jan Vapaavuori
Pormestariehdokas Jan Vapaavuori.
Uutisvideot: Pormestarikierros 2017 - Jan Vapaavuori

Helsingin pormestariksi pyrkivä Jan Vapaavuori (Kok.) ei sanojaan säästele, kun hänelle esitetään kysymys Helsingin kasvusta. Nykyinen hallitus on lyönyt sille jopa jarrua ja ennustanutkin kasvulle pysähtymistä.

– Höpö höpö. Kaupungistuminen ei ole tykkäämiskysymys. On globaali megatrendi, että ihmiset maailmassa muuttavat kaupunkeihin. Näin tapahtuu meillä Suomessakin, Vapaavuori lataa.

Vapaavuoren mielestä Helsingissä on pitkään aliarvioitu kaupungin kasvua, ja siksi kaupungissa ei ole tarpeeksi asuntoja kasvavalle väestölle.

Mihin hän sitten rakentaisi, ja riittääkö uusi yleiskaava ratkaisuksi?

– No kyllä se yleiskaava aika pitkälle riittää. Varmaan pari-kolmekymmentä vuotta eteenpäin. Siellä on sekä isoja uusia alueita että täydennysrakentamista ja totta kai sitten myös yksittäisiä, isompia kohteita. Kyllä sillä aika pitkälle päästään, Vapaavuori sanoo.

Pääkaupungissa on kamppailtu pitkään myös halpojen vuokra-asuntojen pulan kanssa.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että meillä on Suomessa tehty tietoinen, poliittinen päätös siitä, ettei valtavan halpoja asuntoja rakenneta. Silloin rakentuu slummeja, ja sellaisia alueita ei pidä Helsinkiin syntyä.

Vapaavuoren mukaan ainoa ratkaisu tilanteeseen on rakentaa "lisää, lisää ja lisää".

Vapaavuori: "Joukkoliikenteen hinnat ovat jo nyt huokeita"

Vapaavuori on tunnettu yksityisautoilun puolestapuhujana. Hän on myös todennut, että autoja mahtuu Helsinkiin yhtä lailla kuin esimerkiksi Kööpenhaminaankin. Tanskan metropolissa polkupyörien määrä on kuitenkin jo ohittanut nelipyöräiset.

– Helsingin on mentävä samaan suuntaan, mutta on epärealistista kuvitella, että meistä toista Kööpenhaminaa tulee. Helsingin on rakennuttava joukkoliikenteen varaan, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö tänne mahtuisi autojakin.

Joukkoliikenteen hintoja Vapaavuori ei kuitenkaan alentaisi.

– Hinnat ovat melko huokeita jo nyt. Pitää muistaa että veronmaksaja maksaa nyt jo noin puolet bussien, ratikoiden ja metrojen lipuista.

Pormestarikisaan hypännyt Vapaavuori asuu ja työskentelee tällä hetkellä Luxemburgissa Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Helsinkiin hän aikoo pysyvästi asettua takaisin vain, jos pormestarikisassa tulee voitto. Vapaavuori perustelee ratkaisuaan muun muassa jääviyskysymyksellä.

– Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan pallilla on harvoin jäävi, mutta Euroopan investointipankissa päätetään Helsinkiäkin koskevien hankkeiden rahoituksesta. Molempia en siis voi tehdä yhtä aikaa, ja päivätyötä on minunkin tehtävä.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän mittauksen mukaan Vapaavuori on pormestariksi ykkössuosikki. Vihreiden Sinnemäki jää mittauksessa selvästi Vapaavuoren taakse. Vapaavuorta piti parhaana ehdokkaana peräti 37,9 prosenttia vastanneista. Kakkosena oli vihreiden Anni Sinnemäki, 22,9 prosentin kannatuksella.

Vapaavuori korostaa Ylen pormestaritentissä, että kun pääkaupungissa asiat sujuvat, heijastuu se muihinkin Suomen kuntiin ja kaupunkeihin.

– Helsingin menestys on koko Suomen etu. On kaikkien tamperelaisten, kuusamolaisten ja rovaniemeläistenkin etu, että tämä seutu pärjää.

Yle Uutiset kutsui mukaan Pormestarikierrokselle kaikki tähän mennessä ilmoittautuneet 11 ehdokasta.