Mikä matematiikan numero sinulla pitäisi olla lukion päättötodistuksessa? Katso lista

Matematiikan osaamisen tasoa arvioiva malli on karkea ja suuntaa-antava.

matematiikka
Opettaja liitutaululla
Yle

Lukion päättötodistuksen matematiikan arvosanat eivät ole keskenään vertailukelpoisia, paljastui Ylen uutisoimasta tänään julkaisusta raportista. Opettajat saattavat verrata oppilaita toisiinsa eivätkä yleiseen matematiikan osaamiseen.

Kovatasoisessa lukiossa heikon arvosanan matikasta saanut voisi toisessa lukiossa saada kiitettävän arvosanan. Pitkän matikan lukijoilla arvosana voi heittää kahdella, lyhyen matikan lukijoilla jopa neljällä, arvioi Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvi.

Ylioppilastutkintokoe on kaikille sama ja kokeen arvostelu on keskitetty. Niinpä tuloksetkin ovat keskenään vertailukelpoisia.

Lukioiden matematiikan arviointia Karvissa tutkinut Jari Metsämuuronen on kehittänyt tavan, jolla voi ylioppilaskokeen tulosten perusteella arvioida, millainen matematiikan numeron pitäisi olla päättötodistuksessa. Oheinen lista on karkea ja suuntaa-antava pitkän matematiikan lukijoille. Lyhyen matematiikan lukijoille se antaa kuvan omasta osaamisen tasosta suhteessa pitkän matematiikan osaamisen.

Grafiikka
Matematiikan osaamista tutkineen Jari Metsämuurosen malli, jonka avulla lukion pitkän ja lyhyen matematiikan osaamista voidaan vertailla.Yle Uutisgrafiikka

Esimerkiksi, jos olet saanut pitkästä matematiikasta laudaturin, vertailukelpoinen arvosana päättötodistuksessa on 10.

Jos olet saanut lyhyestä matematiikasta magnan, vertailukelpoinen arvosana pitkän matematiikan arvosanaan verrattuna on 7. Metsämuurosen mukaan lyhyen matematiikan parhaaseen ylioppilaskokeen arvosanaan eli laudaturiin tarvitaan teoriassa suurin piirtein yhtä paljon osaamista kuin pitkän matematiikan cum laude -suoritukseen.

Lue tästä aiemmin tänään julkaistu juttu, jossa kerrotaan, että samoilla matematiikan taidoilla voi saada eri arvosanat päättötodistukseen.

Jari Metsämuurosen raportin voi lukea täältä (siirryt toiseen palveluun).