Hirvikolarien määrässä raju kasvu – kasitiellä etsitään ratkaisua hirviongelmaan

Hirvikolarit ovat muodostuneet kasvavaksi ongelmaksi rannikolla valtatie 8:lla Vaasasta pohjoiseen. Ratkaisua haetaan tien reunametsien harventamisesta ja hirviaitojen lisäämisestä.

hirvikolarit
Hirviaidat suojaavat Vaasan ohitustien liikennettä.
Valtatie kahdeksan Vaasasta pohjoiseen on hirvikolareiden luvattua aluetta hirviaidoista huolimatta.Merja Siirilä / Yle

Hirvionnettomuudet ovat rajussa kasvussa pohjalaismaakunnissa. Viime vuonna kolarit pomppasivat yllättäen lähelle kolmeasataa onnettomuutta. Kolmena aiempana vuotena onnettomuuksia oli parisataa vuodessa vanhan Vaasan läänin alueella.

Yksi vaarallisimmista väylistä on rannikkoa pitkin kulkeva valtatie 8. Pelkästään uudella ohitustiellä Vaasasta pohjoiseen on tehty runsaasti havaintoja hirviaitojen välissä liikkuvista eläimistä. Kolareiltakaan ei ole vältytty.

Silti vaarallisimmat paikat löytyvät kasitieltä Vassorinlahden tuntumasta Vöyrillä.

– Vassorinlahden pohjoispuolella on selvä kasauma. Siellä oli viime vuonna seitsemisen hirvikolaria ja saman verran peuraonnettomuuksia, kertoo Kjell Lind Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Jotain tarttis tehdä

ELY-keskuksen resurssit eivät kovin suuriin ponnistuksiin kasitien turvallisuuden lisäämiseen riitä. Hirviaitaa on vedetty tienposkeen, mutta siinä on aukkoja, joista eläimet livahtavat muun muassa Vaasan ohitustien kaistojen väliin.

ELY-keskuksessa mietitään nyt mahdollisuutta täydentää aitausta joissain paikoin, mutta pitkiin rakennustöihin ei ole varaa. Suurin ponnistus pannan Vassorinlahden pohjoispuolelle näkyvyyden parantamiseksi tiellä.

– Poistamme puut tien vieressä olevista metsistä siten, että keskiviivasta mitattuna kaksikymmentä metriä on puutonta aluetta molemmin puolin. Työt alkavat nyt keväällä, kertoo Kjell Lind.

Riistakeskuksen Stefan Pellas ja ELY-keskuksen Kjell Lind Kasitein varressa.
Stefan Pellas ja Kjell Lind keskustelevat keinoista saada hirvikolarit vähenemään valtatie kahdeksalla.Merja Siirilä / Yle

Metsästäjät toivovat yli- ja alikulkuja

Metsästäjät ovat harventaneet viime ja myös edellisenä syksynä hirvikantaa vahvasti kasitien vaarallisimmilla osuuksilla. Hirvikannan supistaminen on tavoitteena tänä vuonnakin. Kanta on Riistakeskuksen arvion mukaan vielä hieman yläkantissa.

– Toisaalta hirvikanta on yhtä vahva Vaasan eteläpuolella, mutta siellä hirvikolareita tapahtuu puolet vähemmän, hämmästelee Riistakeskus Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas.

Hänen mukaansa kyse on monesta tekijästä, mutta varmaan myös tien suunnittelusta. Valtatie 8 kulkee lähes rannikon tuntumassa hirvien vasomisalueen keskellä. Tämän takia tien ylittäjiä on runsaasti ja niitä tulee aina olemaan.

Hirviaidat ovat yksi menetelmä estää liikenteen ja eläinten törmäys. Hirviaidat kuitenkin katkaisevat eläinten luontaiset kulkureitit ja sen takia metsästäjät toivoisivat tielle yli- ja alikulkuja eläinten turvaksi.

– Ilman kunnollisia kulkureittejä hirvet ja myös suurpedot tunkevat lähelle asutuksia ja tielle. Emmekä me voi eristää rannikkoa aitauksella. Siksi tarvittaisiin tien ali tai yli kuljettavia riistareittejä, sanoo riistapäällikkö Stefan Pellas Rannikko-Pohjanmaan Riistakeskuksesta.