Turkin EU-ministeri: Siirtolaissopimus tarkasteltava osin uudelleen

Turkin EU-ministeri Ömer Çelik nosti pakolaissopimuksen esiin kesken Turkin ja EU-maiden diplomaattisen kiistan.

Turkki
23-vuotias syyrialaispakolainen oli matkalaukussa Kreikan Lesboksen saaren Mytilenen satamassa 2. maaliskuuta 2017. Pakolaisen äiti ja poika pidätettiin, kun hän yritti salakuljettaa poikansa lautalla Pireukseen.
23-vuotias syyrialaispakolainen oli matkalaukussa Kreikan Lesboksen saaren Mytilenen satamassa 2. maaliskuuta 2017. Pakolaisen äiti ja poika pidätettiin, kun hän yritti salakuljettaa poikansa lautalla Pireukseen. EPA

Turkin pitäisi tarkastella uudelleen osia Euroopan unionin kanssa solmitusta sopimuksesta, Turkin EU-ministeri Ömer Çelik sanoi maanantaina valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan.

Vuosi sitten solmitun sopimuksen tarkoituksena oli pysäyttää siirtolaisten ja pakolaisten tulo Eurooppaan.

Ministeri haluaa tarkasteluun maareittejä koskevan osuuden

Merireitillä kuolee jatkuvasti ihmisiä, ja muuttoliikkeen estäminen meritse on Çelikin arvion mukaan sopimuksessa pätevästi muotoiltu.

Sen sijaan maareittejä koskeva osuus pitäisi hänen maukaansa tarkastella uudelleen.

Sopimuksen mukaan Turkista Kreikkaan laitonta merireittiä pitkin tulevat siirtolaiset palautetaan Turkkiin, joka on lupautunut ottamaan heidät vastaan. Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU on luvannut ottaa syyrialaispakolaisen Turkista.

Sopimuksessa EU lupautui maksamaan ensi alkuun Turkille kolme miljardia euroa pakolaisten auttamiseksi. Lisäksi Turkki lupautui estämään uusien meri- ja maareittien muodostumisen.

Sopimus nousi esiin kesken diplomaattisen riidan

Etenkin Hollannin ja Turkin välit ovat kiristyneet viime päivinä pahasti, kun Hollanti on kieltänyt turkkilaisministereitä kampanjoimasta presidentin valtaoikeuksien lisäämisen puolesta maan turkkilaisväestölle.

Turkin odotetaan maanantaina keskustelevan pakotteita Hollantia vastaan. Myös Saksa on kieltänyt turkkilaisministereiden puhetilaisuuksia.

Lähteet: AFP-Reuters-AP