Tapiolan uusi kauppakeskus houkuttelee kokkien näytöksillä ja ulkoilmaelokuvilla – Ostaja haluaa nyt elämyksiä

Tapiolan Ainoa-kauppakeskus Espoossa liittoutuu verkkokaupan kanssa: nettitilaukset voi noutaa parkkihallista, jossa ostaja tunnistetaan auton rekisteritunnuksesta.

Huomenna laajentuvan espoolaisen kauppakeskus Ainoan viherseinät jatkavat Tapiolan puutarhakaupungin ideaa sisätiloissa. Viherseinien suosio maailmanlaajuisesti on nyt vain niin suurta, että näihin viherseiniin saatiin odotettua pienempiä kasveja ja aluksi kasvien seasta pilkistää hieman myös mustaa taustaa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kisa pääkaupunkiseudun asiakkaista kiihtyy entisestään, kun Espoon Tapiolassa avataan huomenna torstaina kauppakeskus Ainoa. Ainoan ykkösosassa on tehty kauppaa jo 3,5 vuotta, ja nyt keskus laajenee Helsingin keskustan Kampin kauppakeskuksen suuruiseksi eli 30 000 neliöön.

Espoossa on jo kaksi Ainoaa isompaa kauppakeskusta, Sello ja Iso Omena, sekä lisäksi Helsingissä Itis, Kaari ja Forum sekä Vantaalla Jumbo ja Myyrmanni. Rakenteilla ovat muun muassa Itäkeskuksen Easton, Kalasataman Redi ja Pasilan Tripla Helsingissä.

Ainoa aikoo pärjätä tässä kisassa tarjoamalla palvelua ja elämyksiä.

– Tapiolassa on tarjottu perinteisesti myös kulttuuripalveluja, ja me olemme panostaneet esimerkiksi Tapionaukion puolelle tulevaan ulkotilaan. Meillä on mahdollisuus järjestää ulkoscreenillä elokuvailtoja alueen asukkaille, Ainoan kaupallinen johtaja Kirsi Borg kertoo.

Kauppakeskus suunnittelee näyttävänsä espoolaisille elokuvia tältä isolta näytöltä, jossa pyörii nyt kauppakeskuksen omia mainoksia. Sen eteen Tapionaukiolle tulee myöhemmin vapaata tilaa. Kauppakeskuksen katolta kohoavat asuintalot valmistuvat kesäksi. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kokit näyttävät, mitä voisi kokata viikonloppuna

Elämyksiä ja palvelua korostetaan myös Stockmannilla.

– Torstaista lauantaihin kokit näyttävät, mitä voisi tehdä viikonloppuna ruuaksi. Lisäksi meillä on 42 metriä palvelutiskiä, joka on auki arkisin kello 23:een ja viikonloppuna kello 21:een. Enää ei riitä, että illalla on vain kassa paikalla, ihmisiä on palveltava, Ainoan Stockmann Herkun johtaja Jarmo Tyynelä sanoo.

Kauppakeskus Ainoa laskeekin paljon niin sanotun ankkurivuokralaisensa eli Stockmannin varaan.

– Se tulee houkuttelemaan asiakkaita hyvinkin pitkältä lännestä ympäröivien asukkaiden lisäksi. Tapiola on perinteikäs kauppapaikka jo 1960-luvulta, ja palautamme sen sille kuuluvalle paikalle. Täällä on ostovoimaista väkeä ympärillä, joten meillä ei ole mitään hätää tämän suhteen, kaupallinen johtaja Kirsi Borg jatkaa.

"Älyparkkihalli" tunnistaa tulijan

Ainoa ei aio taistella nettikauppaa varten, vaan liittoutua sen kanssa. Kaikista kauppakeskuksen liikkeiden nettikaupoista tilatut tuotteet voi noutaa koko keskuksen yhteisestä noutopisteestä parkkihallista, ensimmäisenä Suomessa. Ainoassa toimivista liikkeistä nettikauppoja on esimerkiksi H&M:llä, Mustilla ja Mirrillä sekä Ziolla.

– Teknologia mahdollistaa sen, että nettitilausta noutava asiakas voidaan tunnistaa auton rekisterinumerosta jo parkkihalliin ajettaessa, jolloin noutopisteessä odotetaan jo valmiina ja tilaukset saadaan suoraan autoon, Kirsi Borg selittää.

Parkkihallin kamerat tunnistavat saapujan auton rekisteritunnuksesta, jolloin asiointi noutopisteessä on nopeaa, kertoo Ainoan kaupallinen johtaja Kirsi Borg. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Yhteiseen noutopisteeseen voi lähettää myös ostoksensa kaikista kauppakeskuksen liikkeistä ja sanoa vaikka käyvänsä välissä syömässä ilman kantamuksia. Myös kylmäketju päivittäistavarakaupoista taataan noutopisteessä.

Muiden nettikauppojen, esimerkiksi Zalandon, tuotteita sinne ei voi tilata. Julkisilla liikennevälineillä liikkuvat saavat Ainoan liikkeiden nettitilauksensa samasta paikasta.

Viherseinät kuuluvat Tapiolaan

Ainoassa on paljon viherseiniä, koska sisustusarkkitehti Vertti Kivi halusi jatkaa Tapiolan perinteistä puutarhakaupunkia myös sisätiloissa. Viherseinät ovat nyt maailmalla niin suosittuja, että viherseinien toimittaja ei saanut tarpeeksi isoja kasveja, joten aluksi seinistä pilkistää myös jonkin verran mustaa taustaa.

Ainoa ei tunnu Kampin suuruiselta, vaan ahtaammalta ja hieman sekavalta. Kauppakeskus jakaantuu maan pinnalla eli ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa kahteen erilliseen rakennukseen, joita erottaa Länsituulenkuja. Maan alla uusi 2-osa ja vanhempi 1-osa liittyvät saumattomasti toisiinsa.

Ahtauden tuntua lisää myös se, että uuden osan iso läntinen seinä on väliaikainen: sen takana aletaan nyt purkaa vanhaa Stockmannin tavarataloa ja sen jälkeen rakentaa Ainoan kolmatta osaa. Kun se valmistuu, lasiseinäiset maisemahissitkin pääsevät oikeuksiinsa. Nyt väliaikaista seinää koristavat tapettimaiset kuvat viherseinistä.

Lelukaupan eteen on laajentuvassa Ainoa-kauppakeskuksessa Espoossa varattu pinnaltaan huopamainen keinulauta sekä puunkuorta muistuttavia tuubeja, joiden läpi voi ryömiä. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Täälläkin odotetaan länsimetroa

Kauppakeskuksen katolle rakennetaan parhaillaan asuntoja, joista pääsee sisäkautta ostoksille. Asunnoista 70 prosenttia on myyty, ja loppuja kaupataan yhdessä liiketilassa kauppakeskuksessa. Tornitaloista tullee Tapiolan uusia maamerkkejä pitsimäisen betonipinnan ja vauhdikkaan puupintaisen katon takia.

LähiTapiola investoi kauppakeskukseen ja sen ympäristöön yli 500 miljoonaa euroa.

Kun Ainoan seuraava laajennus valmistuu syksyllä 2019, kauppakeskukseen pääsee suoraan myös Merituulentien bussiterminaalista. Länsimetron liikenteen aloitusta Tapiolan uudessa kauppakeskuksessa toivotaan jo ennen sitä. Länsimetron jälkeen Tapiolassa on laskettu liikkuvan 11 miljoonaa ihmistä vuosittain. Tänä vuonna Ainoa tavoittelee reilua 5:ttä miljoonaa asiakasta.