Hyppää sisältöön

Analyysi: Jussi Halla-aho julisti sodan Timo Soinille ja puolueensa eliitille

Perussuomalaisten puheenjohtajuutta tavoitteleva Jussi Halla-aho antaa ymmärtää olevansa petetyn kenttäväen ehdokas.

Kuva: Jani Saikko / Yle

Perussuomalaisen puolueen keväästä tulee kuuma ja värikäs. Terminen kevät alkoi puolueessa heti, kun Jussi Halla-aho ilmoitti lähtevänsä kilpailemaan puheenjohtajan paikasta. Halla-ahon videoviesti lienee saanut ainakin Timo Soinin ja Sampo Terhon sapen kiehumaan jo ennen puheenvuoron lopputervehdystä.

Halla-aho piirsi kuvan diktaattorista ja lakeijoista

Halla-aho sanoo, että puolueen johto ei ole riittävästi pitänyt esillä niitä kysymyksiä, joiden vuoksi ihmiset ovat puoluetta äänestäneet. Soinin 20-vuotisen puheenjohtajakauden hän arvioi olleen aivan liian pitkä.

– Puolue ei saa seistä yhden henkilön varassa. Se heikentää puoluetta, toteaa Halla-aho.

Hän antoi ymmärtää, että Timo Soini pyrkii yhä pitämään vallastaan kiinni ottamalla tulevan puheenjohtajan kauko-ohjaukseensa.

– Näyttää vahvasti siltä, että Sampo Terho on perintöprinssi, Soinin ja puolue-eliitin ehdokas.

Sampo Terhon synniksi Halla-aho luki sen, että hän on saanut kannatusta niin monelta puolueen johtoon kuuluvalta.

– Se, että istuva johto saisi nimittää seuraajansa synnyttää epäilyksen vallanpitäjän riippumattomuudesta.

Kommentti leimaa Sampo Terhon Soinin lakeijaksi.

Timo Seppänen

Halla-ahon hahmottama minäkuva

Tällä napakalla heitolla Halla-aho luo samanaikaisesti mielikuvaa sekä Sampo Terhosta että itsestään. Kommentti leimaa Sampo Terhon Soinin lakeijaksi. Halla-aho näyttää puolestaan itsenäiseltä ja kuvia kumartamattomalta mieheltä. Sellaiset ovat yleensä johtaja-ainesta.

Jussi Halla-aho kuvailee itsensä miltei täydelliseksi Timo Soinin vastakohdaksi. Hän sanoo, että jos puolue haluaa johtajakseen hauskan viihdyttäjän, hän voi olla väärä ehdokas. Halla-aho antaa ymmärtää olevansa hyvin moraalinen ihminen, milteipä tiukkapipoinen.

Hän selittää johdonmukaisen moraalisin perustein sitä, miten hän suhtautuu puolueen ministerisalkkujen jakoon. Kommentti on tyly viesti vielä istuvalle puheenjohtajalle, Timo Soinille.

Puolue ei voi olla harvojen hillotolppa.

Jussi Halla-aho

Sodanjulistus Soinille

– Puolue ei voi olla harvojen hillotolppa, jossa yksilöiden mieliteot, mukavuus tai mielenkiinnon kohteet ratkaisevat sen miten toimitaan.

Halla-ahon puheenvuoro onkin oikeastaan puolueenjohdolle esitetty sodanjulistus. Sen jyrkkyys on yllättävää. Se sen sijaan ei ole yllättävää, että Halla-aho haluaa perussuomalaisten määrittelevän linjansa nykyistä selkeämmin maahanmuuttokriittiseksi ja kansallismieliseksi.

Lienee selvää, että riidat ravistelevat perussuomalaisia puheenjohtajanvaihdoksen yhteydessä. Puolueessa saattaa olla edessä myös jonkinasteinen hajaannus.

Selvää on, että niin sanottujen nuivien, eli maahanmuuttokriittisten asema vahvistuu puolueessa, oli tuleva puheenjohtaja sitten Terho tai Halla-aho.  SMP-taustaiset jäsenet ikääntyvät ja osa demareista loikanneista on jättänyt perussuomalaiset. Sitä paitsi maahanmuuttokriittinen populismi on nousussa kautta Euroopan.

Halla-ahon tavoittelema linjan muutos

Jos Jussi Halla-ahosta tulee puoluejohtaja, perussuomalaiset eivät tavoittele ensisijaisesti asemia hallituksessa. Halla-aho korostaa, että tärkeintä puolueelle on se, että se pitää kiinni linjastaan. Jos puolue ei tee niin, sen kannatus romahtaa.

Halla-aho ja hänen kannattajansa uskovat siihen, että perussuomalaisista voisi tulla maan suurin puolue aivan samoilla populistisilla resepteillä, joilla kansallismieliset puolueet ovat nousseet mahtiasemiin monissa Euroopan maissa.

Tästä ei pidä päätellä, että perussuomalaiset omasta aloitteestaan lähtisi hallituksesta heti, jos Halla-aho puolueen johtoon nousee. Kokonaan toinen asia on se, löytäisivätkö perussuomalaisten hallituskumppanit yhteistyön pohjaa Halla-ahon kanssa.  

Isänmurha

Kevät näyttää, millainen maahanmuuttokriittinen kilpalaulanta perussuomalaisten  puheenjohtajaehdokkaiden välille viriää. Samalla selviää, kääntyykö Timo Soinin kritisoiminen Jussi Halla-ahon tappioksi.

Oli perussuomalaisten tuleva johtaja kuka tahansa ehdolla olevista, hän joutuu tekemään ennemmin tai myöhemmin niin sanotun isänmurhan. Puheenjohtajan on varmistettava itsenäisyytensä suhteessa entiseen puheenjohtajaan Timo Soiniin.

Halla-aho teki isänmurhan kaiken varalta ja reilusti jo ennen puheenjohtajavaalia.

.
.