Muovipussien valmistukseen käytetään yhä enemmän kotitalouksilta kerättyjä jätteitä

Eri puolella Suomea on satoja keräyspisteitä, joissa otetaan vastaan muovijätteitä. Muovipussien valmistaja uskoo kiertokassien kysyntään.

muovikassit
Amerplastin tehtaalla Tampereella käytetään kierrätysmuovia muovipussien materiaalina.
Amerplastin tehtaalla Tampereella käytetään kierrätysmuovia muovipussien materiaalina.

Kaksi kolmesta suomalaisesta muovipussista valmistetaan Amerplastilla Tampereella. Vuosittain tehtaan koneet suoltavat 200 miljoonaa kassia, joiden valmistuksessa käytetään yhä enemmän kotitalouksien muovijätteitä.

– Alku on ollu hyvin positiivinen. Meillä on isot sosiaalisen median kampanjat menossa ja faktaa siitä, miksi kannattaa suosia kiertokassia, löytyy esimerkiksi kiertokasi-sivustolla (siirryt toiseen palveluun), kertoo myynti- ja tuotekehitysjohtaja Ari-Pekka Pietilä Amerplastilta.

Joka kuudennessa muovipussissa on jo mukana kotitalouksilta kerättyjä muovikasseja tai muovipakkausjätteitä. Amerplastin tavoitteena on käyttää kierrätysmateriaalia kaikessa pussituotannossa.

Muovipussien lisäksi kotitalouksilta kerätään erilaisia käärepusseja. Keräyksen kohteeksi käy polyeteeni, jota käytetään esimerkiksi leipä-, porkkana- ja perunapusseissa.

Muovin kierrättäminen on aina järkevää

– Kotitalouksien muovijätteitä ja muovipakkauksia voi jättää ekopisteisiin, joita Suomessa on kaikkiaan noin viisi ja puolisataaa, Pietilä kertoo.

– Kierrättäminen on aina järkevää, kun puhutaan muovista. Tällä pystytään luomaan työpaikkoja Suomeen ja mallia pystytään mahdollisesti viemään myös ulkomaille.

Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksen mukaan kiertokassi on ympäristön kannalta paras vaihtoehto ostoskassiksi. Amerplast uskookin tuotteelle löytyvän kysyntää.

– Kyllä me tietysti lähdemme siitä, että Suomessa kaupat siirtyvät ajan mittaa käyttämään kokonaan kasseja, joissa on muovipakkausjätettä mukana, sanoo Ari-Pekka Pietilä.