1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulutus ja kasvatus

Ykspihlajan koulun suunnittelu alkaa Kokkolassa - kyläkouluille niukka tappio

Kaupunginhallituksen esitys piti pääpiirteissään pitkän ja värikkään keskustelun päätteeksi eli kyläkoulujen vähimmäisoppilasmäärä nousee 32 oppilaasta 48 oppilaaseen yhden äänen erolla.

Koulutus ja kasvatus
Valtuutetut kokoontuivat puheenjohtajan pöydän ääreen.
Kouluesitysten äänestysjärjestyksen hyväksyminen herätti sekaannusta Kokkolan kaupunginvaltuustossa kello 23.00.Ari Vihanta / Yle

Kokkolan kaupunginvaltuusto hyväksyi lopulta pienin muutoksin kaupunginhallituksen kouluverkkoesityksen maratonkokouksen päätteeksi. Tällä hetkellä evakkotiloissa toimiva Ykspihlajan koulu sai suunnittelurahan lopulta yllättävän selvin äänin 37–14.

Raimo Hentelän (sd.) esityksen mukaan kouluverkon suunnitteluun varatuista rahoista osa käytetään Ykspihlajan koulun suunnitteluun. Esityksen mukaan suunnittelu perustuu ensisijaisesti vanhan koulun käyttöön ja vasta toissijaisesti uuden rakentamiseen.

– Ykspihlajalaiset ovat sen verran vaatimattomia, etteivät he kaipaa välttämättä uutta koulua, terve lähikoulu riittäisi. Koulun satavuotias vanha tiiliosa on kunnossa, ongelmat ovat keskittyneet 1950-luvulla rakennettuun lisäosaan, sanoi Hentelä.

Valtuusto tarvitsi kaksi taukoa, ennenkuin lukuisten esitysten äänestysjärjestyksestä löytyi hyväksyttävä yksimielisyys. Ensin tarkoitus oli äänestää kaikkia esityksiä kaupunginhallituksen pohjaesitystä vastaan, mutta tämä nähtiin ongelmalliseksi. Osa esityksistä puolestaan limittyi toisiinsa, joten niiden keskinäinen äänestys todettiin myös vaikeaksi. Suma lähti lopulta purkautumaan, kun RKP veti oman esityksensä pois, tämäkään menettelytapa ei aluksi tuntunut kelpaavan keskustan ryhmälle.

Lopulta kaupunginhallituksen pohjaesitystä vastaan äänestettiin SDP.n ryhmän esityksestä, mikä oli hyvin pitkälle sama kuin RKP:n esitys.

SDP:n esitys olisi säilyttänyt ylläpidettävien alakoulujen oppilasrajan 32 oppilaassa kun kaupunginhallituksen esitys oli 48 oppilasta. Lisäksi esityksessä ei olisi rakennettu lisätiloja Villan kouluun ja linjaus lukion keskittämisestä Länsipuistoon olisi valmisteltu uudestaan, kunhan Länsipuiston sisäilmaongelmista olisi tarkempaa tietoa.

Valtuuston puheenjohtaja Roy Sabel otti kokouksen aluksi vastaan vetoomuksen lähikoulujen puolesta.
Valtuuston puheenjohtaja Roy Sabel otti kokouksen aluksi vastaan vetoomuksen lähikoulujen puolesta.Ari Vihanta / Yle

Kaupunginhallituksen esitys voitti lopulta äänin 26-25 eli pienimmät kyläkoulut aiotaan linjauksen mukaisesti sulkea, tosin jokainen lakkautus tehdään vielä erikseen valtuustossa.

– Demokratia on puhunut, mutta ei tässä tasapuolisia päätöksiä tehty. Ruotsinkielinen kouluverkosto kärsi nyt roiman tappion. On ollut jo pitkään aistittavissa, että tämmöinen tahtotila on, sanoi Marlén Timonen (r.)

Janne Jukkolan (kok.) esitys vuoden jatkoajasta Alaviirteen koululle hyväksyttiin lopulta yksimielisesti.

– Olkoon se heille jonkinlainen siirtymä- tai suruaika. Se on ihan kohtuullista, sanoi Jukkola.

Koulukeskustelun aikana edeltävä talouskeskustelu tuntui monilta unohtuneen. Siitä muistutti myös Johanna Paloranta (kesk.), joka oli aikonut olla hiljaa.

– Tämä keskustelu on saanut kummallisia piirteitä. Muistakaa talouden realiteetit!

Myös kaupunginjohtaja Stina Mattila paimensi valtuustoa tunteenvetoavalla puheenvuorolla säästöjen puolesta.

– Tämä on ollut jälkiviisastelun Top 6 kuukautta elämässäni, niin paljon on puhuttu, mitä olisi pitänyt tehdä. Moni varmaan muistaa kaupunginjohtajahaastattelut. Minulta kysyttiin niissä, että onko minusta tekemään talousesityksiä, joilla kaupungin talous saadaan käännettyä. Tässä on esityksiä, olkaa hyvä. Muistakaa, että näissä esityksissä on kuitenkin lapsi keskiössä.

Synkät talousluvut – "juustohöyläämisen tie on käyty loppuun"

Ennen kouluverkkokeskustelua valtuusto puhui liki kaksi tuntia kaupungin taloudesta. Kaupunginjohtaja Stina Mattila pohjusti keskustelua tuoreimmilla tilinpäätöslaskelmilla. Kaupunkikonsernin tulos on jäämässä viime vuodelta 5,2 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Myös alkuvuoden ensimmäiset viestit Soitelta ja verokertymästä ovat huolestuttavia.

Ilman satamalta ja liikelaitoksilta tulevia osinkoja ja muita maksuja tilanne olisi vieläkin tukalampi. Satamalta tuloksessa on mukana reilut kaksi miljoonaa euroa, Kokkolan Vesi ja Työplus avittavat kassaa puolestaan noin kolmella miljoonalla eurolla.

Valtuutetut olivat puheissaan hyvin yksimielisiä siitä, että tasainen juustohöylääminen eri sektoreilta saa riittää eli olisi rakenteellisten muutosten aika. Moni olisi jättänyt koulutussäästöt vähemmälle tai jopa tekemättä, ja ottanut lisää tekniseltä sektorilta.

– Opetus- ja kasvatuslautakunta on hoitanut hommansa hyvin, ottaisin sieltä vain prosentin vaaditun kahden sijaan ja leikkaisin virheinvestointeja tehneeltä tekniseltä puolelta puolestaan kolme prosenttia, evästi Pekka Nokso-Koivisto (kok.) tulevia talouspäätöksiä.

Myös Soitelta vaadittiin kovaäänisesti säästöjä.

Kaupunginjohtajan mukaan parhaillaan selvitetään kulttuuripuolen menoja, sen jälkeen vuorossa on tekninen virasto.

Lue seuraavaksi