Hyppää sisältöön

Analyysi: Wildersin ja Rutten kaksinkamppailu meni käsikirjoituksen mukaan

TV-väittely ei tehnyt ratkaisevaa eroa Hollannin mielipidekyselyitä johtavien puolueiden välille, kirjoittaa kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Hollannin pääministeri, oikeistoliberaalipuolue VVD:n johtaja Mark Rutte ja Vapauspuolueen johtaja Geert Wilders kohtasivat televisioväittelyssä maanantaina. Kuva: Bart Maat/EPA

ROTTERDAM Hollannin Vapauspuolueen johtaja Geert Wilders on Euroopan seuratuimpia poliitikkoja juuri nyt. Wilders haluaa pistää rajat kiinni ja sulkea Hollannin moskeijat. Moni katsoo hänen kansallismielisen populisminsa olevan sukua Donald Trumpin ja Brexit-aktiivien linjalle, ja ennakoivan Ranskan ja Saksan vaaleja.

Maanantai-iltana Wilders osallistui tv-väittelyyn maan pääministerin, oikeistoliberaalipuolue VVD:n puheenjohtajan Mark Rutten kanssa. Wildersin ja Rutten puolueet ovat käytännössä tasoissa viime mielipidemittauksissa: kumpi tahansa voi voittaa keskiviikon parlamenttivaalit ja päätyä suurimmaksi puolueeksi.

Väittely Rotterdamin yliopistolla eteni ennustettavia latuja. Wilders yritti hyödyntää Turkin ja Hollannin välistä diplomaattista kiistaa sanoen, että Turkin lippujen ei pitäisi liehua Rotterdamin kaduilla. Turkkilaistaustaisia mielenosoittajia pamputtaneita poliiseja hän kutsui sankareiksi.

Rutte vastasi, että sohvalta tviittailu on eri asia kuin maan johtaminen. Johtajan pitää tehdä järkeviä päätöksiä ja Wildersin ehdotukset eivät hänen mukaansa ole järkeviä.

Wildersin ehdotuksiin kuuluu rajojen sulkeminen maahanmuuttajilta. Hän puhui pitkään sen puolesta, että tehokkain tapa torjua maahanmuuttajien tulo olisi sulkea Alankomaiden omat rajat, ei esimerkiksi siirtolaisuuden juurisyihin puuttuminen tai Turkin kanssa tehty sopimus.

Kaikki tämä oli paikallisille äänestäjille jo ennestään tuttua. Yllätyksenä ei tullut myöskään väittelyn draamallinen kohokohta, jossa Rutte vannoi jälleen kerran, ettei aio missään olosuhteissa ryhtyä hallitusyhteistyöhön Wildersin Vapauspuolueen kanssa. Ulkopuolisen on helppo unohtaa, että Wilders on istunut Alankomaiden parlamentissa jo parikymmentä vuotta.

Rutte ja Wilders tuntevat toisensa vuosien takaa. Wilders aloitti poliittisen uransa Rutten VVD-puolueessa, kunnes päätti irtautua siitä ja perustaa oman oikeistopopulistisen puolueensa. Wildersin PVV tuki Rutten edellistä hallitusta oppositiosta käsin, mutta veti tukensa vuonna 2012 julkisen talouden säästöjen takia.

Mielipide-erot ehdokkaiden välillä tulivat väittelyssä selväksi, mutta mitään uutta tai yllättävää kaksinkamppailu ei tarjonnut. Molemmat tekevät kaikkensa houkutellakseen puolelleen niitä 40 prosenttia äänestäjistä, jotka eivät ole päättäneet ketä äänestää. Tämä kansanosa tekee eron Vapauspuolueen ja VVD:n välille.